Strona 99 z 143 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez pablo_pe Zobacz posta
    Dodam tylko że sprzęt mam z niemieckiej dystrybucji
    Niedyskretne pytanie, na które nie musisz odpowiadać:
    Jaki dowód kupna przedstawiłeś np. paragon ręcznie wypisany, rachunek lub tylko gwarancję oraz czy to był zakup za pośrednictwem znanego kolegi forumowego. Czy miałeś jakiekolwiek problemy z tego, że dystrybucja niemiecka?
    CMEHA - reszta to upgrade

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Niedyskretne pytanie, na które nie musisz odpowiadać:
    Jaki dowód kupna przedstawiłeś np. paragon ręcznie wypisany, rachunek lub tylko gwarancję oraz czy to był zakup za pośrednictwem znanego kolegi forumowego. Czy miałeś jakiekolwiek problemy z tego, że dystrybucja niemiecka?
    A jakie to ma znaczenie? Gwarancja jest europejska (EWS), więc CSI ją honoruje. Łaski nie robi.
    Problemy są ze sprzętem sprowadzanym z USA i Dalekiego Wschodu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Mogę odpowiedzieć nie widzę problemu, sprzęt kupiłem od użytkownika FotoGandini z allegro (nie wiem czy akurat jest użytkownikiem tego forum, choć pewnie tak) miałem podbite gwarancje i wypisane dowody zakupu. Nie płaciłem ani za wysyłkę do serwisu ani za regulację

Canon Service Advisory Emails Sent for 5D Mark III & EOS-1D X Ť Canon Rumors

myślę, że ten wpis wyjaśnia wszelkie sytuacje z AF-em w 5D Mk3 i 1Dx

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

A ja myślę, że w żadnym razie, bo dotyczy całkowicie odmiennej sytuacji niż kolegów.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Photographicon Zobacz posta
    myślę, że ten wpis wyjaśnia wszelkie sytuacje z AF-em w 5D Mk3 i 1Dx
    Myślę, że nie wyjaśnia żadnych.

Details
    Depending upon the shooting conditions, it may take slightly longer for the EOS 5D Mark III and EOS-1D X digital SLR cameras to acquire focus when using the Speedlite’s AF Assist Beam, compared with that of the EOS 5D Mark II and EOS-1D Mark IV digital SLR cameras using the Speedlite’s AF Assist Beam.
    Problemy z AF są zupełnie innej natury. AF nie trafia (a nie jest wolny) również bez wspomagania z lampy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu

Oczywiście, że to nie ma zupełnie związku z problemami w wątku.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez pablo_pe Zobacz posta
    Do tej pory byłem raczej biernym użytkownikiem forum, nie mniej jednak wątek ten śledzę już chyba od chwili jego powstania. Na szczęście AF w mojej puszce działa obecnie celnie i szybko, używam go z 35/1.4L oraz 85/1.8 i nie mal zawsze jest celnie, jeśli jest mydło to z mojej winy. Na początku jednak nie było aż tak dobrze choć tragedii nie było. Af miał trochę tendencję do ustawiania ostrości przed obiektywem więc wyregulowałem to poprzez mikro regulację dla 35 było to chyba aż +7 a dla 85 +2. Przez jakiś czas uważałem że jest ok i zdjęcia były ostre. Ale czasami miałem wrażenie że powinno być lepiej, że niby trafione ale troszkę mydło, zwłaszcza z 35. Znowu zacząłem regulować af w body podchodząc do sprawy trochę bardziej profesjonalnie, tzn ustawiając aparaty na statywie a nie trzymając w ręku i oglądając zdjęcia na monitorze a nie tylko na lcd aparatu. I tutaj zauważyłem ciekawą sprawę , mianowicie o ile zdjęcie na środku kadru było trafione w punkt to z prawej strony kadru był lekki back focus a z lewej front focus, płaszczyzna ostrości nie była równoległa z aparatem tylko biegła po skosie, zarówno na 35 jak i 85. Za pierwszym razem nawet tego nie zauważyłem, ale robiłem to chyba zbyt pochopnie i za szybko. Na drugi dzień telefon do serwisu, odpowiedź wysłać do regulacji. Aparat wrócił w tamtym tygodniu po regulacji af do wzorca i regulacji obiektywów do body. Muszę przyznać że jest bardzo dobrze, pole ostrości już jest ładnie równolegle a nie skośne i aparat trafia w punkt czy to na środkowym puncie czy na bocznych (używam tylko krzyżowych), zresztą trafiał też przed regulacją tylko matryca była krzywo przykręcona chyba, bo to co było ostre z lewej strony kadru z prawej było już nie ostre. Teraz nawet przy pełnej dziurze w 35 jest bardzo dobrze, dużo lepiej niż przed regulacją przy f/4 już w ogóle jest żyleta Dodam tylko że sprzęt mam z niemieckiej dystrybucji

Na moim pierwszym egzemplarzu 5DI jaki miałem była identyczna przypadłość. Ja za regulację matrycy płaciłem w CSI bodaj 237zł, ale po tym zabiegu aparat zaczął trafiać w punkt z każdym szkłem, wcześniej był dramat.

Uzależniony Awatar PoulN

Patrząc na bebechy matryca sama w sobie zdaje się nie mieć żadnej regulacji, problem może jedynie dotyczyć jej bezpośredniego mocowania poprzez kilka śróbek, czyżby po jakimś czasie użytkowania za sprawą "mikro-wstrząsów" coś się poluzowywało?
    Druga rzecz - to równie dobrze może to dotyczyć mocowania modłu AF, a może i bagnetu?

Skoro osoby których dotknął problem mówią ze stało się to po jakimś czasie to wygląda na właśnie jakąś userkę mechaniczną, dziwne że temat jeszcze nie został bardziej nagłośniony poprzez zagarniczne jak i krajowe media fotograficzne.
    Przeszukałem zagraniczne fora i jest pare głosów "że coś tam się dzieje z AF" ale na skalę "światową" to tyle co nic.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 23-02-2013 o 14:39

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Kolejne wykopalisko: 5D3: AFMA variations between different AF points - Canon Digital Photography Forums
    Zaix, brzmi znajomo, prawda? 35L, prawe punkty, na 85 lepiej, na 135 bez zarzutu.
    Przykre jest to, że ktoś próbował kalibrować i po dwóch próbach poprosił serwis o powrót do stanu fabrycznego... Choć pozytywne głosy też były, tak dla równowagi, niemniej tradycyjnie wszystko jest loterią. Polecam lekturę potencjalnym nabywcom.

Ja jutro odsyłam swój egzemplarz do sklepu. Mają przetestować i zdecydować, co dalej. Na nic wolę nie liczyć, ale mają niepowtarzalną szansę zdobyć wiernego klienta na lata. Zobaczymy...
    Body, stałki, zoomik

Strona 99 z 143 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów