Strona 92 z 143 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

problem udało się rozwiązać w bardzo prosty sposób: zostałem, w związku z bieżącą pracą, zmuszony do zakupu 6d, z kolei 5d3 schowałem na dno szafy, zniknął z oczu i przestał mnie denerwować, zrobiło się lepiej

serwis milczy, gwarancja gna - tak poważniej.

a jeszcze poważniej - spotkałem w niedzielę człowieka używającego 5d3 do pracy, narzekał, że brakuje mu już korekt dla obiektywów i kredytu do zaufania. klub się rozrasta

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    problem udało się rozwiązać w bardzo prosty sposób: zostałem, w związku z bieżącą pracą, zmuszony do zakupu 6d, z kolei 5d3 schowałem na dno szafy, zniknął z oczu i przestał mnie denerwować, zrobiło się lepiej

serwis milczy, gwarancja gna - tak poważniej.

a jeszcze poważniej - spotkałem w niedzielę człowieka używającego 5d3 do pracy, narzekał, że brakuje mu już korekt dla obiektywów i kredytu do zaufania. klub się rozrasta
    to teraz trzymamy kciuki żeby 6D nie zaczał się rozjeżdzać po kilkudziesięciu kilo zdjęć
    chyba wszyscy mamy mimo wszystko nadzieję że nie zostawisz sprawy 5D3

Początki nałogu

... narzekał, że brakuje mu już.... kredytu do zaufania. ....
    I to jest to czego mi kompletnie od kupna 5d3 przez cały czas jego posiadania (leżenia na półce, bądź w serwisie). Brakuje mi też zaufania dla serwisu i zdecydowanie straciłem zaufanie do marki Canon.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Coz - jak wiadomo ciezko jest zrozumiec "glodnego" jesli samemu ma sie pelno jedzenia...
    Mi na razie MKIII chodzi pieknie, ale jak kazdy czytajacy ten watek mam wielki zgrzyt i niepewnosc, ktore nie pozwalaja mi sie do konca cieszyc z nowego body...
    Nie mam zielonego pojecia czy problem tkwi w ilosci przestrzelonych zdjec, czasie uzywania korpusu czy moze w rodzaju "traktowania" nowego body, ale wiem jedno - co ma byc, to bedzie i chyba nie ma sensu dalej brnąć w zalozenia, ze z moim rowniez tak sie stanie... Jednak wiem jedno - jesli przytrafi mi sie rowniez taka wpadka jak Tobie, to wysylam do Japonii (mam taka mozliwosc) a jak i to nie pomoze, to sprzedaje i tyle... nawet ze stratą.
    6D nie jest dla mnie alternatywą. To nie ta polka, ktora mnie interesuje i uwazam, ze jesli z 5D MKIII sa problemy, to i z 6D beda predzej czy pozniej, ale mniej ludzi do nich dojdzie, bo 6D beda focic "zwykli" uzytkownicy a nie "dociekliwi" slubniacy
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 18-02-2013 o 21:32

Pełne uzależnienie

to i z 6D beda predzej czy pozniej, ale mniej ludzi do nich dojdzie, bo 6D beda focic "zwykli" uzytkownicy a nie "dociekliwi" slubniacy
    Prędzej z 1Dx, bo to ten sam układ AF.

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Coz - jak wiadomo ciezko jest zrozumiec "glodnego" jesli samemu ma sie pelno jedzenia...
    Mi na razie MKIII chodzi pieknie, ale jak kazdy czytajacy ten watek mam wielki zgrzyt i niepewnosc, ktore nie pozwalaja mi sie do konca cieszyc z nowego body...
    Nie mam zielonego pojecia czy problem tkwi w ilosci przestrzelonych zdjec, czasie uzywania korpusu czy moze w rodzaju "traktowania" nowego body, ale wiem jedno - co ma byc, to bedzie i chyba nie ma sensu dalej brnąć w zalozenia, ze z moim rowniez tak sie stanie... Jednak wiem jedno - jesli przytrafi mi sie rowniez taka wpadka jak Tobie, to wysylam do Japonii (mam taka mozliwosc) a jak i to nie pomoze, to sprzedaje i tyle... nawet ze stratą.
    6D nie jest dla mnie alternatywą. To nie ta polka, ktora mnie interesuje i uwazam, ze jesli z 5D MKIII sa problemy, to i z 6D beda predzej czy pozniej, ale mniej ludzi do nich dojdzie, bo 6D beda focic "zwykli" uzytkownicy a nie "dociekliwi" slubniacy
    no niekoniecznie bo 6d ma prostszy AF przetrenowany na byłych 5 i tylko troche podkęcony do tej puszki (tak mi się wydaje i taką mam nadzieję). Co do niedociekliwości użytkowników 6D to bym nie demonizował...

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Prędzej z 1Dx, bo to ten sam układ AF.
    Z 1Dx też jest problem z AF, bo gubi ustawienia microadjustment.
    Support Canona stwierdził, że zależy to od ustawienia AFa dotyczącego ustawiania innych punktów AF dla orientacji poziomej i pionowej. Spróbujcie może poszperać w tym ustawieniu, bo jak stwierdzono w nowej piątce też ono wpływa na pracę z AFem i microadjustment.
    Mają to poprawić w nowym firmware. Być może wasze problemy miną po aktualizacji do najnowszego firmware, które ma podobno ukazać się w kwietniu.

Do rozwiązania problemu przyczynił się niejaki Trowski, a wiec pewnie nasz rodak.

tu źródło:
    Canon 1DX - AFMA reset when I turn off the camera (workaround found)

i cytat z tłumaczeniem z googla:
    Niestety, mój angielski nie jest zbyt dobry (jestem francuskim). Ok, przepraszam, w rzeczywistości, to działa ... Zrobiłem z [00] i [01]. Myślałem tę wartość w [wzrostu] by . sam typ obiektywu dla differents od 24-105 (jeśli masz kilka 24-105), na przykład, a nie dla wszystkich obiektywu myślę, że nie śpię dzisiaj wyjaśnić krok po kroku procedurę zrobiłem: 1) Moja EF 24-105L jest zamontowany (obiektyw nie rozdrobnione dla numeru seryjnego). 2) I włączyć zasilanie. 3) orientacja-linked ustawienie AF jest pozostawiony na domyślnie. 4) Reset All Setting AFMA na 5) 1DX patrz [00] EF 24-105. I wpisać numer seryjny i AFMA jest. 6) I wyłączyć i włączyć zasilanie do sprawdzenia ustawień pamięci:. jest OK . 7) I wyłączyć zasilanie i zamontować 40mm pancake I włącz, mój aparat zobaczyć . [01] EF 40 STM 9) seryjny obiektyw numer jest uznawany, ustawić AFMA tych. 10) mogę wyłączyć i włączyć zasilanie do sprawdzenia ustawień pamięci: jest OK 11) I wyłączyć zasilanie. 12) mogę zamontować ponownie EF 24-105 i włącz zasilanie. 13) 1DX patrz [00] 24-105 z dobrym AFMA jest rejestrowane i dobry numer seryjny. ok, AFMA jego ustawienia są zapisywane wewnątrz 1DX To działa w ten sam sposób na 5D3. Canon już wie jak naprawić ten błąd Dziękuję bardzo do neuroanatom i trowski!

Uzależniony

Fakt, też mi zgubił ustawienia, ale miałem to w nosie. Teraz wpisałem numery seryjne szkieł, wyłączając za każdym razem tak jak opisał ThomasBx i trzyma (również po zmianie szkła bez wyłączania korpusu), oraz po przełączeniu trybu fotografowania, znaczy po wejściu w menu AFMA wyświetla wszystkie ustawienia poprawnie ..na razie. Aż dziw bierze, że nie dopracowali tego przed wypuszczeniem na rynek. Chyba po kataklizmach musieli się szybciej podratować.

Początki nałogu

-kto kupi 5d3, który nie trafia?
    -czym byś robił zdjęcia skoro w Canonie nie ma alternatywy? (mnie np. też docelowo nie interesuje 6D. Fajne jako backup ale jednak chciałbym mieć bardziej zaawansowaną i uniwersalną "podstawę", po jajach z 5d3-nie kupię 1DX, nie ma takiej opcji, nawet gdybym strzelił 6tkę w lotto, D800-opada z racji ilości egzemplarzy z wadliwym AF...)
    -Japonia-rozumiem, że masz kogoś kto często odwiedza te strony lub inny kanał logistyczno-operacyjny ?

Ja sam zastanawiałem się nad sprzedażą, ale kupno nowej sztuki to ŻADNA gwarancja jak widać po nowych użytkownikach, którzy raportują problemy. Tomdz miał w rękach dwie sztuki, jedną oddał, nowa-zatrzymana, też ma problemy. Habakuk informuje o userach, którzy doświadczają problemów po większych przebiegach, a z racji jego doświadczenia i profesji, wierzę, że ma styczność z wieloma ludźmi z branży. Serwis nie pomaga, Canon nie reaguje. Hmmm.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Pełne uzależnienie

-kto kupi 5d3, który nie trafia?
    Może do filmowania. Jak sprzeda po cenie używanego 5D Mk II ktoś weźmie.

Strona 92 z 143 PierwszyPierwszy ... 42829091929394102142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów