Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Panowie, po tym co czytam od Habakuka, tomdz i reszty oraz, niestety, doświadczam na własnej skórze to jest SKANDAL w skrajnej postaci. SKANDAL!!!!!

Oczywiście zakładam, iż gdy Habakuk zadzwoni do serwisu to powiedzą mu prosto-proszę dosłać resztę szkieł bo inaczej się nie da. Czyli wracamy do postu numer jeden. Gwarancja leci...sprzęt w bezowocnej naprawie bądź na półce...SKANDAL!!!!

@tomdz:
    o lokalnych wadach obiektywów poczytaj tu LensRentals.com - Testing for a Decentered Lens: an Old Technique Gets a Makeover

Generalnie-lekko przesunięty czy krzywy bagnet nawet o części milimetra bardzo mocno przekłada się na AF. (też na wskazanej stronie o tym czytałem)

Oczywiście ciężko jest stwierdzić co jest przyczyną jeżeli mamy tylko jeden korpus. Ale skoro są użytkownicy, którym wszystkie punkty działają ok to chyba jasne, że to wada korpusu.

Szukanie racjonalnego wytłumaczenia jest wg. mnie nieistotne , na to się może składać masa czynników, a Ty, ja i inni, fotografowie, amatorzy i profesjonaliści-robimy zdjęcia a nie serwisujemy sprzęt, mamy kupić i korzystać zgodnie ze specyfikacją, która nakłoniła nas do zakupu i uzasadnia cenę. Czy kupiłbyś 5d3 wiedząc, że35L będzie działał nieprawidłowo na prawej, 85 na lewej 24L losowo. TU istotny jest natomiast jeden fakt-sprzęt, jednego producenta (!) jest niesprawny. Czy racjonalne wytłumaczenie Ci pomoże-NIE. Tego powinien szukać serwis, a jak nie znajduje takiego wytłumaczenia-powinieneś dostać sprzęt, za który się zapłaciło zgodnie ze specyfikacją. Czy ktoś podał w specyfikacji, że jest 61 punktów z czego część może nie działać? lub, że obiektyw za 5,5K może być krzywy? NIE
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 13-02-2013 o 03:10
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uprawnienia umieszczania postów