Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
Tylko, że producent podaje, że obiektyw ostrzy od x do nieskończoności, tak więc nas kompletnie nie powinna obchodzić procedura-ma trafiać w tym przedziale i tyle. Użytkownik sprzętu to fotograf amator bądź profesjonalista, wujek heniek czy babcia józefa, co mnie obchodzi procedura, mnie i nas powinien obchodzić pełnowartościowy produkt a nie procedura. To ich wewnętrzny problem, jak się nie opłaca naprawiać albo się nie chcę to powinno się wymieniać i tyle. Tu jest jednak problem w udowodnieniu pewnych spraw, bo AF to delikatna sprawa. Dla nich istnieje 50x ogniskowa i co?? to znaczy, że mój 135L mam używać tylko na 6,7 metra? a 50 na 2.5 metra?? Żart chyba.Ja rozumiem w domyśle, iż procedura wg Canona ma zapewnić prawidłowe działanie zestawu, bez względu na odległość, to chyba oczywiste. Tylko najpierw się powinno wykonać procedurę, a potem strzelić na małą odległość i większy dystans, w celu sprawdzenia czy wszystko jest ok. Powinno być. Jak nie jest to znaczy, że kalibracja nie jest przyczyną lecz np. korpus. I zamiast robić z ludzi idiotów, ryzykować uszkodzeniem sprzętu podczas wysyłki, generować same koszty wysyłki i uniemożliwiać użytkownikom korzystanie ze sprzętu to trzeba i wydłużyć może czas naprawy i wyszkolić ludzi. A tu wraca sprzęt po kolejnej kalibracji i muszę na większą odległość mu wduszać znów plusik na AFMA żeby wycisnąć ze szkła to za co płaciłem, skandal. I to to wszystko dotyczy korpusu 5D3 gdzie główny nacisk marketingowy, i cała otoczka a także cena była z ogromnym naciskiem na AF. Przecież to body się praktycznie tylko tym różni od poprzednika, ten AF który kosztuje nas ~5K zł.
Absolutnie Cię rozumiem ale ja tylko mowie o przyczynach dlaczego serwis nie chce się podjąć rozwiązania problemu. Ich interesuje kasa. Są zewnętrzną firmą działającą w ramach współpracy z Canonem. Jeśli to byłby Canon to być może inaczej by to wyglądało. Szczerze to współczuję takiej sytuacji. IMO powinieneś uderzyć gdzieś do zagranicznego serwisu bo tu nic nie zdziałasz. Albo po prostu sprzedać body jakiemuś filmowcowi któremu AF lata i kupić kolejne body 5dIII.