Strona 43 z 143 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Uzależniony

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    tym lepiej dla pracy AF, w moim 50 1,4 również tak samo dzieje, wystarczy że w obiektywie pojawi się żarówka jest mydło ale przy takim samym oświetleniu po przekierowaniu obiektywu jest ostro :smile:
    Mnie dokładnie interesuje ten obszar pola focusa, ale dokładnie, bo pare mm w lewo, czy prawo już może być inaczej. (przykłady pls.)

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale zarowe.jpg i zarowe1.jpg w zaznaczonym polu focusa nie stanowi jednolitej płaszczyzny, jak to ma miejsce na dzienne.jpg.

Na drugim, pół pola to nos, druga połowa to ściana. Możesz to sprawdzić dokładniej ? Aby w wybranym polu była jedna płaszczyzna dla tych warunków. Dzięki.
    Także obszar ostrzenia w dzienne.jpg to też nie jest "płaszczyzna" . Przynajmniej dla mnie.
    Pozdrawiam Krzysztof
    60D, 5Dmk III, C 24-105, S 150-500, C 50/1.8, EX 430 II,
    D 20, G1Xmk I, C M5 + Tamron 18-400 ,

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Także obszar ostrzenia w dzienne.jpg to też nie jest "płaszczyzna" . Przynajmniej dla mnie.
    Pozdrawiam Krzysztof
    tylko obszar jakby w całości zajęty i wypełnia całe pole

Początki nałogu

ja właśnie bawiłem się korpusem z 35L w tym świetle co poprzednio-serwis nie zrobił za wiele. Jest jak było. Albo sam korpus ma BF po wymianie mirror boxa. Sczerze-nie wiem...widzę, że AF nie chwyta tam gdzie chcę.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 23-10-2012 o 21:19
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

mam ok 30 tys klatek z 5Dmk3 - zero problemów
    z wyjątkiem standardowych akcji z focus shiftem w 50/1.2 - ale wszystko powtarzalnie więc nie zaliczam tego do wad AF w korpusie.

Jednak przy okazji problemów z kalibracją 50/1.2 (którego w zasadzie nie da się w PL skalibrować do wszystkich punktów AF i odległości ostrzenia...) pod koniec kwietnia dowiedziałem się, że wtedy Canon nie wysłał jeszcze softu do kalibracji 5Dmk3 do głównego serwisu w UK i że spodziwają się go w ciągu kilku następnych tygodni ... u nas na żytniej twierdzili mniej więcej w tym samym czasie, że nie ma problemu. Oczywiście problem był - Natomiast fakt że nie poinformowano mnie o braku możliwości takiej kalibracji (obiektyw pod body, a nie do ustawień domyślnych... bo nie wierze, ze Wawa dostałaby ten sam soft na kilka tygodni przed centralą w UK) dobitnie świadczy o niekompetencji oraz braku informacji i rzetelnej obsługi klienta, jakie wykazuje serwis na żytniej (mimo znacznej poprawy w stosunku do tego co było)

To i stosunkowo niewielka liczba przypadków rozkalibrowanych AF w piątkach skłania mnie to twierdzenia, że problemem jest tu głównie serwis - no i pierwotnie być może słaba kontrola jakości w canonie lub zaniżone tolerancje przy produkcji.

Natomiast możliwych przyczyn rozregulowania AF można się doszukiwać np w takich obszarach użytkowania jak sposób transportowania sprzętu - słyszałem o kilku przypadkach rozregulowania mechanizmów w obiektywach przez tak pozornie niezwiązane z fotografią rzeczy jak twarde zawieszenie samochodu i kostka brukowa + torba w bagażniku albo na podłodze mikrodrgania które powodują przesunięcie np lustra o milimetr i cały układ już nie trafia (teoria walniętego lustra już się pojawiała w tym wątku chyba). Tak czy inaczej - zainteresowanym pozostaje czekać na werdykt z berlińskiego serwisu.

Na koniec jeszcze mała uwaga do 50/1.8 i 50/1.4 - testowałem kilka sztuk, w których był minimalnie krzywo zamontowany układ soczewek więc czasem można dostać tilt w gratisie... a z tym żaden AF sobie nie poradzi - nawet po kalibracji - nawet jakby żywcem wyciąć go z Nikona D4

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Nie wiem czy wszystko wiem ale taka moja osobista teoria wykluła się w mojej głowie. W 5DMK III Canon zastosował podobno wzmocniony filtr antyaliasingowy w stosunku do poprzedników.Chodziło o tryb filmowy.Może to jest przyczyną kłopotów z jasnymi obiektywami? Mam chyba z 10 obiektywów i u mnie problem występuje tylko z tym jednym,50/1.4.Może ten filtr powoduje że czujniki AF "widzą" bezkształtną,mało kontrastową płaszczyznę,bez żadnych puntów odniesienia?Może moje powyższe gdybanie nijak się ma do rzeczywistości ale nie zagłębiałem się w szczegóły techniczne AF.Jeżeli piszę głupoty to proszę mnie poprawić.

Ps
    Do tej lampki nocnej kupiłem żarówkę halogenową,dzisiaj lub jutro zobaczę czy coś się zmieniło.

Dodałem przykład 50/1.8 w trudnych warunkach przy 2.8.Oświetlenie to tylko pilot lampy,a więc żarowe,zdjęcie zrobione z lampą studyjną ale AF ustawił ostrość tylko przy włączonym pilocie lampy.

http://www.koperty.waw.pl/test/50mm.jpg
    Ostatnio edytowane przez Jerzy ; 24-10-2012 o 07:58
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Początki nałogu

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

Filtr jest na matrycy a nie czyjniku AF wiec chyba teoria pada.

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Tak też myślałem.Dziękuję.Jeżeli jest ktoś chętny do potestowania 50/1.4 u mnie w studiu na "żywych organizmach" to zapraszam.Nie lubię tablic testowych.
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Początki nałogu

niestety widzę u mnie pewne prawdopodobieństwo. Na 35Lpodobnie jak było 50 1.4 (choć lepiej) centralny ma lekki BF a boczne walą w punkt, ewidentnie przekłada się to na ostrość obrazu. Pewnie gdyby korpus był ok, 50 1.4 trafiał by dobrze. Wygląda no, że serwis praktycznie nie ruszył nic z tym sprzętem. To zjawisko jest bardziej widoczne w świetle żarówek energooszczędnych.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 24-10-2012 o 08:41

Początki nałogu

135 po serwisie chodzi gorzej. Było wcześniej dosłownie w punkt-obiektyw, który według mnie jest (był) mistrzem celności. Dziś mam go na granicy FF. Po wizycie w serwisie jest po prostu gorzej.

Strona 43 z 143 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów