mam ok 30 tys klatek z 5Dmk3 - zero problemów
z wyjątkiem standardowych akcji z focus shiftem w 50/1.2- ale wszystko powtarzalnie więc nie zaliczam tego do wad AF w korpusie.
Jednak przy okazji problemów z kalibracją 50/1.2 (którego w zasadzie nie da się w PL skalibrować do wszystkich punktów AF i odległości ostrzenia...) pod koniec kwietnia dowiedziałem się, że wtedy Canon nie wysłał jeszcze softu do kalibracji 5Dmk3 do głównego serwisu w UK i że spodziwają się go w ciągu kilku następnych tygodni ... u nas na żytniej twierdzili mniej więcej w tym samym czasie, że nie ma problemu. Oczywiście problem był- Natomiast fakt że nie poinformowano mnie o braku możliwości takiej kalibracji (obiektyw pod body, a nie do ustawień domyślnych... bo nie wierze, ze Wawa dostałaby ten sam soft na kilka tygodni przed centralą w UK) dobitnie świadczy o niekompetencji oraz braku informacji i rzetelnej obsługi klienta, jakie wykazuje serwis na żytniej (mimo znacznej poprawy w stosunku do tego co było)
To i stosunkowo niewielka liczba przypadków rozkalibrowanych AF w piątkach skłania mnie to twierdzenia, że problemem jest tu głównie serwis - no i pierwotnie być może słaba kontrola jakości w canonie lub zaniżone tolerancje przy produkcji.
Natomiast możliwych przyczyn rozregulowania AF można się doszukiwać np w takich obszarach użytkowania jak sposób transportowania sprzętu - słyszałem o kilku przypadkach rozregulowania mechanizmów w obiektywach przez tak pozornie niezwiązane z fotografią rzeczy jak twarde zawieszenie samochodu i kostka brukowa + torba w bagażniku albo na podłodzemikrodrgania które powodują przesunięcie np lustra o milimetr i cały układ już nie trafia (teoria walniętego lustra już się pojawiała w tym wątku chyba). Tak czy inaczej - zainteresowanym pozostaje czekać na werdykt z berlińskiego serwisu.
Na koniec jeszcze mała uwaga do 50/1.8 i 50/1.4 - testowałem kilka sztuk, w których był minimalnie krzywo zamontowany układ soczewekwięc czasem można dostać tilt w gratisie... a z tym żaden AF sobie nie poradzi - nawet po kalibracji - nawet jakby żywcem wyciąć go z Nikona D4
![]()