Dziwne bo wcześniej nie miał z takimi sytuacjami jakichkolwiek problemów.. Spot jest od takich wlasnie sytuacji - zgodnie z instrukcja
Z ciekawości na Digital Wedding Forum dałem post w tej sprawie i także ludzie mają problemy ...
Marcin, we had experienced that. For some reason it stopped for my wife and I a few weeks ago and we haven't had the problem since. It wasn't a backfocus issue for us. It just would not autofocus at all. We would try reseating the lens, then taking the battery out and putting it back in again would solve the problem. For some reason the problem went totally away for us. The problem happened even after the firmware was upgraded. I don't know what fixed it.
MichaelMy 5DMKlll/35L combo is pretty much worthless for reception entrances in low light!
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Eh... no i miałem kupować jutro 5d3 a tu taki wątek czytam... No i co mam zrobić?
Habakuk, ripek a jaki wy macie firmware? Co do innego rodzaju światła, i nie tylko to jestem przekonany , że dobrze działająca puszka nie ma takiego problemu-inaczej taki sprzęt po prostu nie móglby trafić na rynek-a jednak. Ja robiłem testy nawet na super kontrastowych przedmiotach i efekt ten sam jak na zdjęciach ripka. Rodzaj, strefa Af nie ma znaczenia. Nie wiem po co w tym wątku pojawiają się wypowiedzi sugerujące, że mamy za duźe wymagania itp conajmniej tak jakby każdy z nas miał pierwszy raz aparat w ręku, bardzo mnie wkurzają takie komentarze biorąc pod uwage całą historię i cenę sprzętu. Nie wiem, zawiozę ten sprzęt do serwisu choć kompletnie na nich nie liczę już.Przy większej grupie ludzi czy przypadkiem nie mamy szans na pozew zbiorowy gdy wszelkie inne drogi zawiodą?
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Tu niestety muszę potwierdzić w 100 procentach.My 5DMKlll/35L combo is pretty much worthless for reception entrances in low light!
Co do spota w przedstawionych sytuacjach przez ripka, to zgadzam sie jak najbarziej- właśnie po to jest spot, zreszta to kompletnie nie ma znaczenia.
Oprócz innych błędów, Może AF np ma softwarową korektę, dla rodzaju swiatła, tylko że zamiast wprowadzać minialną wprowadzą przeż przypadek jakieś skrajne wartość...zresztą to chyba dywagację, które powinien prowadzić serwis. Dziwne tylko bo w 5d2 problemu nie było żadnego.
Podłączam się do tematu. Problem zaczął dotyczyć również mnie. Na ostatnich dwóch reportażach AF w obydwu puszkach zaczął działać gorzej dotyczy to szerokiego kąta. Aparaty używam drugi miesiąc. Wcześniej takiego problemu nie było, af działał precyzyjnie nie występował praktycznie żaden czas propagacji pomiędzy wciśnięciem spustu migawki a zrobieniem zdjęcie, teraz problem zaczął występować. Być może problem tkwi jak w temacie wcześniej było pisane czujnikach które albo w jakiś sposób się brudzą (bo nie sadzę żeby mogły się zużywać). Napewno nie jest to wyssane z palca i szukanie dziury w całym, problem jest i trzeba go rozwiązać.
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl
Ja sam głupieję. Sam nie wiem czy tyle błędów popełniam czy mój też jest walnięty. Powiem tak - mam problemy z trafieniami w żarowym. W innych przypadkach jest OK. Muszę przetestować jeszcze wszystkie ustawienia AF, ale już mogę powiedzieć, że za taką kasę spodziewałem się czegoś więcej. Przy słabym świetle 85L latał tam i nazat, tam i nazat. Jak już coś ustrzelił to masakra. Zero trafień. Cały czas mam nadzieję, że to moja nieumiejętność obsługi lub niedopasowanie ustawień AF do sytuacji. W przeciwnym razie będę się coraz bardziej w kur wiał.