Strona 22 z 143 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Zdjecia mowia za siebie ... Reg.pkt 8.

--- Kolejny post ---

Problem potwierdził także moj znajomy fotograf z Grecji...
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 24-09-2012 o 11:20
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Zdjecia mowia za siebie ...
    Rzeczywiście, sam jestem ciekawy co jest powodem, gdzie leży przyczyna.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez ripek
    Masz na myśli Sakisa Batzalisa?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Zdjecia mowia za siebie ... Reg.pkt 8.
    --- Kolejny post ---

a czy próbowałeś może w takich samych warunkach ustawić jednopunktowy af nie spot, czy też będzie się działo to samo co zamieściłeś na fotach. Spot jest dokładniejszy i może sobie nie radzi w trudnych warunkach, rozumiem że celowałeś w prawy okular tej Pani. Ciekawie jest z tym 5D III tylko współczuć ehhhhh.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 24-09-2012 o 11:20

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

nie wiem, czy Marcin próbował, ale ja tak. próbowałem wszystkiego, łącznie ze strefą i af działa po prostu nieprzewidywalnie, ale da się zauważyć stała tendencję do FF.
    "niestety" dostałem dziś sprawne 5d3 do testów i działa wyśmienicie.

odzywali się do mnie dwaj koledzy, u których kłopot pojawił się wraz z upływem czasu i intensywnym użytkowaniem.

Miasto
    Stargard

Sory pawelo1, ale wg mnie to czy jest spot, jednopunktowy... nie ma znaczenia. Kurczę fokus ma trafić i już. Ja nie wiem, wydaje mi się, że mój mkII by to strzelił (centralnym). Skoro boczne są równie dobre w mkIII to o co kaman z tymi puchami Canona.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    odzywali się do mnie dwaj koledzy, u których kłopot pojawił się wraz z upływem czasu i intensywnym użytkowaniem.
    Spasowanie elementów? Pojawiające się luzy wychodzące po czasie?

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Spasowanie elementów? Pojawiające się luzy wychodzące po czasie?
    Proste odpowiedzi są przeważnie prawidłowe. Ot ciekawostka n/t mojego 5d2 który popędziłem zanim mój poziom wkur.. spowodował by jego długi lot do kosza:

Reg.pkt 8.

Nota bene to samo miejsce do Adam pokazywal sample :PPPP
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 24-09-2012 o 11:21
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu

Sory pawelo1, ale wg mnie to czy jest spot, jednopunktowy... nie ma znaczenia. Kurczę fokus ma trafić i już. Ja nie wiem, wydaje mi się, że mój mkII by to strzelił (centralnym). Skoro boczne są równie dobre w mkIII to o co kaman z tymi puchami Canona.
    ano tak powinno być jak piszesz i to niezależnie od wyboru af ma działać tym bardziej, że ten sprzęt jest pro i troche też kosztuje. W końcu jest testowany, dopracowywany przez inżynierów, a firma nie istnieje od wczoraj i takie błędy nie mogą istnieć czy wychodzić po pewnym czasie. W tańszych body się takie rzeczy nie dzieją, a tu tym bardziej nie powinno. AF ma nam ułatwiać życie nie utrudniać i po to jest ten większy wybór punktów.
    Tym bardziej, że wszystkie są czułe od -2EV i jest 41 punktów krzyżowych w tym 5 podwójnie krzyżowych.
    Brak słów naprawde i współczuje Wam bo śledze wątek od początku i włos się jerzy na głowie. Pozdrówki

Miasto
    Stargard

Nie wiem, dobrze że nie jestem Pro fotografem (bez złośliwości chłopaki) bo chyba bym się przełamał i polubił bądź przyzwyczaił do kolorów z N.
    Tyle kasy za sprzęt i... loteria.
    Notabene ostatnio ciągnie mnie w stronę koncertów (kluby z zastanym - m.in. ISO 5000) i... widzę jak pracuje AF mojego mkII i kolegi 40D... szkoda dywagacji. Jakaś kpina C w stosunku do użytkowników, wiem... nie jestem Pro, ale sprzęt jest jakby Pro.

Tak sobie myślałem, że za jakiś rok przejście na lepszy AF z 5DIII, a tu... jest niewiadoma

Pełne uzależnienie

N
    Notabene ostatnio ciągnie mnie w stronę koncertów (kluby z zastanym - m.in. ISO 5000) i... widzę jak pracuje AF mojego mkII i kolegi 40D... szkoda dywagacji. Jakaś kpina C w stosunku do użytkowników, wiem... nie jestem Pro, ale sprzęt jest jakby Pro.

A ja mam wrażenie, że ludziom się trochę w głowach poprzewracało i mają zbyt wygórowane oczekiwania do sprzętu, zapominając przeczytać instrukcję obsługi. Abstrahując od tego czy problem Adama istnieje (przepraszam, nie czytałem wątku od początku), to na zdjęciach pokazanych na tej stronie wątku widać jak pracuje aparat w dwóch sytuacjach: kiedy nie ma praktycznie kontrastu (zdjęcia przy stole) oraz kiedy w obiektyw świeci źródło światła (zdjęcia z parą w lesie). Wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi, by znaleźć informację, że takie sytuacje mogą powodować niewłaściwą pracę układu AF.

Odezwałem się ze względu na wspomnienie o koncertach. Otóż w dawnych czasach (tak ok. 2005-2006r.) fotografowałem bardzo dużo koncertów. Do dyspozycji miałem 10D i EF 70-200/4 bez stabilizacji. Z tego zestawu byłem w stanie wycisnąć dużo udanych zdjęć. Nie tylko w sensie kompozycji, ale również w sensie walorów technicznych, na które od zawsze zwracam dużą uwagę. I to mimo gadania różnych maniaków sprzętowych, że 800 ISO na 10D już szumi, a obiektyw jest ciemny. Ostatni "duży" koncert zrobiłem parę lat temu zaraz po tym jak dostałem 5D Mark II, z obiektywem 24-70/2.8. Też wyniosłem z tego świetny materiał. Owszem, zawsze miałem świadomość, że układ AF w jednym czy drugim aparacie nie jest doskonały, ale dzięki temu wiedziałem co mogę, a czego nie mogę zrobić ze sprzętem. Być może w Nikonie jest lepiej, być może Canon powinien się bardziej postarać - ale wiecie, jak się używa sprzętu poza granicami jego możliwości, to pretensję o błędy można owszem mieć - ale głównie do siebie.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    Czyżby intensywne użytkowanie było przyczyną ujawniania się wady AF-a Czy u użytkujących mniej intensywnie pojawi się później albo wcale

Strona 22 z 143 PierwszyPierwszy ... 1220212223243272122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów