Strona 18 z 143 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A jaki byłby hipotetyczny motyw takiego nieuczciwego postępowania serwisu, skoro jest to naprawa na gwarancji?

Albo 1. Canon nie przewiduje żadnych napraw ani wymian kiedy klient (czyli dla Canona frajer) skarży się na niecelność i za taka naprawę nie zapłaci; albo 2. serwis bierze pieniadze za część i robociznę ale naprawy nie wykonuje i w ten sposób nieuczciwie się wzbogaca.

1 czy 2
    Ani jedno ani drugie moim zdaniem. Po prostu serwis nie potrafi wykonać naprawy, bo jest niekompetentny. To akurat wiadomo bardzo dobrze. Wpisanie uwagi o wymianie modułu zamyka habakukowi usta krytyki, no bo przecież mu dali "nowy" moduł. Widać maruda, zły klient a nie wina sprzętu czy serwisu. Identyczną sytuację przerabialem wielokrotnie przy serwisowaniu drukarek, oprogramowania pisanego dla mnie a nawet w serwisie moto kiedy dealer nie potrafił naprawić usterki i by ją zatuszować stosował podobne metody. Czy to hipotetyczna sytuacja to jak opisałem akurat łatwo sprawdzić, do czego autora wątku zachęcam.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A jaki byłby hipotetyczny motyw takiego nieuczciwego postępowania serwisu, skoro jest to naprawa na gwarancji?
    Brak umiejętności naprawy i kombinowanie.

Mnie ostatnio upadł Pentax i prawdopodobnie przekosiła się matryca. Rezultatem jest przekrzywienie płaszczyzny ostrości na zdjęciach w kierunku lewo-prawo. W serwisie technik, który miał naprawiać usterkę, powiedział, że to częsty przypadek w aparatach fotograficznych i nazywa się front focus / back focus. Oraz że zauważył, że w moim egzemplarzu wada się zmniejsza przy przymykaniu przysłony, więc proponuje robić zdjęcia na przysłonach poniżej 5.6 i nie będzie problemu. W związku z tym nie widzi konieczności naprawy.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Co do nikonów, miałem d300, d70 chwilkę bawiłem się d700- w ogóle nie zauważyłem, eby coś nie trafiało bez względu na swiatło. No cholera...d70 z sigmą za 500zł, 70-300 na śrubokręcie trafiała w punkt, to na prawdę sprzęt względnie niskiej klasy.
    Matryca o stosunkowo niskiej rozdzielczości + ciemny obiektyw... Nic dziwnego, że niczego nie zauważyłeś.
    Spróbuj może na czymś >20 Mpix z obiektywami 24/1.4 i 35/1.4.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

wymianę modułu AF sugerowałem ja w korespondencji z serwisem. nie chcę rozsądzać, co miało miejsce, ale coś tu nadal nie gra, praca aparatu wciąż pozostawia wiele do życzenia.

jedno pytanie pomocnicze - czy w skład "zespołu AF" wchodzą czujniki AF, które się znajdują na dole komory lustra?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    wymianę modułu AF sugerowałem ja w korespondencji z serwisem. nie chcę rozsądzać, co miało miejsce, ale coś tu nadal nie gra, praca aparatu wciąż pozostawia wiele do życzenia.
    Na nikoniarzach (przy okazji jaj z D7000) ktoś sugerował, że może to być problem z lusterkiem pomocniczym od AF, tj. słabą powtarzalnością jego położenia ze względu na luzy. Może tutaj sytuacja jest podobna?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Adam chyba nie tylko masz te problemy z żarowym, bo to jedno plenerowe w alejce drzew też kupowate i zupełnie przestrzelone. A powiedz mi jeszcze na jakim trybie AF robiłeś te przy żarowym? Testowałeś może różne tryby AF z kilkoma wspomagającymi punktami? Ja jutro u siebie sprawdzę jak to chodzi na Twoich ustawieniach. Teraz jadę na kolarzach i wspomaganie centralnego AF.

jedno pytanie pomocnicze - czy w skład "zespołu AF" wchodzą czujniki AF, które się znajdują na dole komory lustra?
    Tak w skład modułu AF wchodzi czujnik na dole komory lustra.
    Tak jak to było napisane w drugiej części opisu naprawy (nie zacytowanej przez Pana na forum) może być konieczność dokonania regulacji z posiadanymi przez Pana obiektywami. Niestety obiektywów nie otrzymaliśmy więc wykonaliśmy to co było możliwe w tej sytuacji.

Tak dla wyjaśnienia (między innymi dla takich wpisów jak dał RobertCh) informuję, iż na działanie układu AF składa się cały zestaw czyli body i obiektywy. Odmowa dostarczenia obiektywów przez Klienta uniemożliwia nam przeprowadzenia pełnej regulacji.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

jeśli w skład modułu AF wchodzi także czujnik na dole komory lustra, to rację ma Kubaman, a wy kłamiecie.
    na czujniku, na jego brzegu, były trzy mikrowłókna, bardzo charakterystycznie umiejscowione, na które zwrócił mi uwagę serwisant w Krakowie i polecił celowe ich nie usuwanie. ONE TAM NADAL SĄ.
    ta część - wydaje się o fundamentalnym znaczeniu dla działania układu AF - nie została wymieniona.
    to się nadaje co najmniej do prasy. na pewno do sądu i powiem krótko - nie zostawię tego tak.

kalibrowanie z obektywami? - także z 35L, z którym działa fatalnie, a który był u Was kalibrowany bodaj w maju przy okazji wymianu tubusa i gumy? to są kpiny, żarty z ludzi. i dla mnie miarka w tym momencie się przebrała!!

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Aż się boje o moje mkIII po tym co tu czytam. U mnie przy świetle żarowym też mu się coś pomieszało w ostatnią sobotę. Nie chciał trafiać na 1.4 nawet w mocno kontrastowe przedmioty. Dopiero na 2.2 i strefowym servo zaczęło działać dobrze podczas tańca

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    moim zdaniem moduł nie został wymieniony, tylko zostałeś oszukany dla uspokojenia w opisie naprawy,
    Coś opowiadasz.
    To jest nadzwyczaj łatwe do weryfikacji - wszystko co zostało wyciągnięte z aparatu powinien dostać w paczce zwrotnej. Więc nie ma możliwości że coś napisali a w rzeczywistości nie wymienili.
    I od razu żeby nie było wątpliwości:
    1. Usunięte części są własnością użytkownika i serwis nie ma prawa ich sobie przywłaszczyć.
    2. To jedyny sposób na sensowną weryfikację, że fizycznie było coś robione - tak robią wszystkie szanujące się serwisy.

Tak.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 18 z 143 PierwszyPierwszy ... 816171819202868118 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów