Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Mam do was jedno zupełnie poboczne pytanie jako, ze wątek skupia paru użytkowników 5d3. Nie mogę rozwikłać jednej zagadki od zakupu. Załóżmy, że korzystamy z punktu centralnego. Następnie joystickiem przełączamy na na inny. np. skrajny prawy. Lekko naciskam spust i na tym skrajnie prawym będzie ustawiana ostrość. Następnie klikam na joystick i punk wraca na centralny. Teraz można, klikając joystickiem przełączać miedzy punktem centralnym a ostatnio używanym. OK-zostajemy na centralnym i teraz najważniejsze-chcę dokonać zmiany obszaru AF ( na otaczające, krzyż, strefę itp). Ważne-jestem na centralnym-zmieniam na inny tryb (np. na AF punktowy + otaczające). W momencie przełączenia zawsze punkt ucieka w inne miejsce, i nigdy nie w tym samym miejscu. Jest to dla mnie kompletnie nielogiczne. Czy ktoś może zrobić to samo i sprawdzić czy to norma?
    1. Wybierasz pojedynczy punkt AF i ustawiasz go w centrum
    2. Zmieniam joystickiem na boczny i tam go zostawiam
    3. Klikam joystick i punkt wraca na centrum.
    4. Przełączam obszar/tryb pracy AF (na kolejny czyli np. punktowy wraz z 4 otaczającymi)
    5. PYTANIE-gdzie jest punkt ustawiania ostrości???

Powinien zmieniać się sam tryb, ale w tym samym miejscu (np. centrum) a po przełączeniu trybu u mnie zmienia się jego pozycja i zawsze muszę wracać do centrum. Dlaczego i czy jest to normalne? Nie mogę tego ani zrozumieć ani zmienić.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 15-12-2012 o 15:00
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uprawnienia umieszczania postów