Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Tylko, że producent podaje, że obiektyw ostrzy od x do nieskończoności, tak więc nas kompletnie nie powinna obchodzić procedura-ma trafiać w tym przedziale i tyle. Użytkownik sprzętu to fotograf amator bądź profesjonalista, wujek heniek czy babcia józefa, co mnie obchodzi procedura, mnie i nas powinien obchodzić pełnowartościowy produkt a nie procedura. To ich wewnętrzny problem, jak się nie opłaca naprawiać albo się nie chcę to powinno się wymieniać i tyle. Tu jest jednak problem w udowodnieniu pewnych spraw, bo AF to delikatna sprawa. Dla nich istnieje 50x ogniskowa i co?? to znaczy, że mój 135L mam używać tylko na 6,7 metra? a 50 na 2.5 metra?? Żart chyba.Ja rozumiem w domyśle, iż procedura wg Canona ma zapewnić prawidłowe działanie zestawu, bez względu na odległość, to chyba oczywiste. Tylko najpierw się powinno wykonać procedurę, a potem strzelić na małą odległość i większy dystans, w celu sprawdzenia czy wszystko jest ok. Powinno być. Jak nie jest to znaczy, że kalibracja nie jest przyczyną lecz np. korpus. I zamiast robić z ludzi idiotów, ryzykować uszkodzeniem sprzętu podczas wysyłki, generować same koszty wysyłki i uniemożliwiać użytkownikom korzystanie ze sprzętu to trzeba i wydłużyć może czas naprawy i wyszkolić ludzi. A tu wraca sprzęt po kolejnej kalibracji i muszę na większą odległość mu wduszać znów plusik na AFMA żeby wycisnąć ze szkła to za co płaciłem, skandal. I to to wszystko dotyczy korpusu 5D3 gdzie główny nacisk marketingowy, i cała otoczka a także cena była z ogromnym naciskiem na AF. Przecież to body się praktycznie tylko tym różni od poprzednika, ten AF który kosztuje nas ~5K zł.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 25-10-2012 o 14:37
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uprawnienia umieszczania postów