Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Habakuk, pisałem o tym troszkę wcześniej, robiłem szereg testów, starałem sie dostroić mój korpus jakkolwiek, w zasadzie tlko po to by znależć jakąś tendencje, żeby dać wskazówkę dla serwisu. Objawy, o ktorych piszesz są mi wyjątkowo bliske. O ile w pewnym zakresie odleglości dla pewnych obiektywó miałem staly bf, to juz przy zmianie oświetlenia nie miało to kompletnie sensu, i to mówię o poważnych rozstrzałach. Światło dzienne 35l, w miarę blisko przy korekcji -7 trafia. Na dalsze nie.Przy zarowym nie ma szans-mydło. I tu dla jaj zgasiem lampę, więć zero oświetlenia i załozyłem 580ex tylo by wspomagało af-szok-trafione. Powtórzone parę razy. Bardzo mńie rozczarowała twoja wizyta w serwisie.

Co do nikonów, miałem d300, d70 chwilkę bawiłem się d700- w ogóle nie zauważyłem, eby coś nie trafiało bez względu na swiatło. No cholera...d70 z sigmą za 500zł, 70-300 na śrubokręcie trafiała w punkt, to na prawdę sprzęt względnie niskiej klasy. Nie koncentrowałem się na tym. Wydaje mi się, że na 5d2 też mnie to nie martwiło, tylę, że w żarowym zazwyczaj było za ciemno by robić zdjecia-af nie wyrabiał. Teoria mówi o przesunięciach przy innym świetle ale bez jaj. To powinny być niuanse.
    Mało tego, nie tesowałem na twarzy człowieka, tylko na super kontrastowy pudle w paski ikei lub czarnym kartonie z białym napisie nec-tak więc bardzo kontrastowe i wyraźne płaszczyzny.

@dulak

Czy ja za dużo oczekuję po korpusie za 13 tys? Zdecydowanie nie. Oczekuję przy tej cenie bardzo bardzo niewiele-żeby trafiał af. Najlepszy jak dotąd w Canonie.

Inna kwestia-o jakiej tolerancji wy mówice panowie? Przy 1.4 co za różnica czy myli się o metr czy dwa. Zamiast ostrego obrazu z elki za grubą kasę mamy mydło. Mnie nie pociesza czymyli się o metr czy dwa, szczególnie dla bf.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 21-09-2012 o 01:06
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uprawnienia umieszczania postów