Strona 126 z 143 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 251 do 1 260 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Coś już napisał
    Miasto
    Dusseldorf / Krakow

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Dopóki nie odbierzesz sprzętu i nie sprawdzisz go w akcji to nic nie jest pewne. Chociaż cały czas uważam, i tak zresztą pisałem wcześniej, że serwis w Niemczech troszeczkę inaczej niż w Polsce podchodzi do serwisowania sprzętu elektronicznego, zwłaszcza jeżeli chodzi o sprzęt fotograficzny, a na dodatek ma odpowiednie bądź też lepsze oprzyrządowanie i potrafi zrobić z niego użytek.

Trzymam kciuki i mam nadzieję, że tę usterkę w końcu serwis w DE usunie. Z mojej "trójeczki" jestem zadowolony ale nie mam jeszcze przebiegu 20-30k, więc czekam spokojnie i z optymizmem na pozytywne zakończenie tej sprawy.
    Ostatnio edytowane przez RAW ; 18-04-2013 o 15:31

Początki nałogu

@Raw

Absolutnie z toba zgadzam. Nie chce pisac bez praktycznego sprawdzenia, natomiast sama informacja w mailu daje duzo do myslenia. To prawie rok czasu od zakupu.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Początki nałogu

Dodając jeszcze informację do poprzedniego posta wzbogaconą o wiedzę, które zaczerpnąłem z sieci: Serwis, w którym obecnie jest aparat napisał " The adjustments were not ok. The flange back was not checked in your camera". W skrócie-Ustawienie dokonanie w korpusie dotychczas nie były ok. Odległość sensora od bagnetu nie została sprawdzona.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

wybrany cytat " Discrepancies in flange focal distance are much easier to identify with wide lenses than with telephoto lenses, due to wide lenses having smaller depth of focus. (Not to be confused with depth of field)"

Przypuszczam, że to dotyczy sprawy po wymianie mirror boxa itp. Zresztą dla śledzących wątek-pisałem wcześniej, że moim zdaniem, intuicyjne dokładnie coś takiego może mieć miejsce w moim korpusie. Nie jestem optykiem ale tego się domyślałem. Myślę, że podobna sytuacja może mieć miejsce u Habakuka. Cóż-prawdopodobnie w przyszłym tygodniu jadę po sprzęt, zobaczymy. Niemniej jednak-takie wykrycie problemu, jak dla mnie jest pewnym krokiem i to we właściwą stronę. Sugerowałem tego typu sprawy wcześniej, nie znajdując posłuchu w serwisie. Nie jestem optykiem, cóż widocznie trzeba mieć taką wiedzę kupując sprzęt... Dziwi mnie tylko to, że serwisanci nie dochodzą do takich wniosków, natomiast klient i kupujący musi. Wnioski zastawiam czytelnikom wątku aby nie zostać posądzonym o podburzanie itp.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 21-04-2013 o 15:52

Uzależniony Awatar kaindox

I jak, sprzęt już dotarł z Berlina?

Początki nałogu

Jeszcze po niego się nie wybrałem. Jadę osobiście.

Coś już napisał

Niestety borykam się również z problemem nieostrych zdjęć w Canon 5D Mark III z stało ogniskowymi jasnymi obiektywami.
    Zacząłem od zakupu Focal, ale niestety pomiary się rozchodzą. Totalnie nie wiem co robić.
    Przy okazji, dzięki Habakuk za podpowiedź, co do błędu powodującego skok w mikro-regulacji dla wszystkich obiektywów (czasem się tak faktycznie przydarza).

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez jeju Zobacz posta
    Niestety borykam się również z problemem nieostrych zdjęć w Canon 5D Mark III ...
    Czy możesz zamieścić foty pokazujące problem i ewentualnie napisać w jakich warunkach nie łapie ostrości?
    CMEHA - reszta to upgrade

sv
    Guest

Wgrał ktoś już nowy firmware? Pomogło?

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    jaki nowy firmware masz na myśli?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Cytat Zamieszczone przez jacek231 Zobacz posta
    jaki nowy firmware masz na myśli?
    1.2.1
    Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    W czym?
    .

Strona 126 z 143 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów