Strona 112 z 143 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Też tak myśle. Jeden z użytkowników wadliwego 5d3 testował parę szkieł 35l i jedna sigmę. Na każdym było to samo.
    Mało tego, skoro w pewnych aparatach lewa strona trafia za każdym razem, to nie wina czułości punktu i samej pracy AF tylko złego spasowania/tolerancji itp.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 01-03-2013 o 22:24
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Uzależniony

Zaix - mam puszkę od czerwca 2012.
    1.4 robiłem jeden reportaż wypożyczonymi 24L i 35L - wszystko zagrało. Nie potrzebuję na co dzień takich szkieł, więc ich nie kupiłem. Może kiedyś kupię.

FLOYD - 1Dx ma do obliczeń 3 procesory, a 5D3 ma do wszystkiego jeden, taki, jakie dwa są w 1Dx, plus oddzielny tylko do AF..

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: Kalibracja 5d3 - sens?

Kuba1 - Zgodzę się z Tobą że ma 3, w tym że dwa są od obróbki obrazu (14kl/s), a trzeci, digic IV jest do AF i czujnika ekspozycji w tym że czujnik ekspozycji (który jest zupełnie inny jak ten w 5d3) wspomaga także AF, ale tu chodzi głównie o AI servo, jak się nie mylę oczywiście. Poza tym jak by AF losowo trafiał czy lewą czy prawą stroną to bym się z Tobą zgodził, ale gdy tylko jedna strona ma FF to świadczy o niesymetryczności układu AF.

Uzależniony Awatar Max_im

nie wiem
    Ja pstryknąłem z ciekawości parę testowych na 1,2 i 2,0 50-tką i 135-tką 85/1,8 nie chciało mi się wyciągać
    Nie widzę problemu

Początki nałogu

Kuba ale co maja procesory do tego? Jeden jest do lewej strony a na prawą nie starczyło już chipa czy jak ty to chcesz przedstawić? Osobny procesor jest zapewne po to by rozdzielić funcję korpusu tak by np mógł rypać te 14 kl/s i mierzyl ekspozycje w takiej prędkości, tak by nie było wąskich gardeł.

Tu sprawa jest ewidentna, nie dość że niektóre korpusy nie trzymają tolerancji na całej powierzchni AF czyli mamy na dzień dobry bf lub ff, nie dość, że zdarza się ją tracić po przebiegu jak u Habakuka, w jego egzemplarzu, to jeszcze zdarza się, że układ jest nierówny lewa/prawa, a do tego zdarza się, że czujniki na dzień dobry bywają mocno przesunięte, jak było u mnie na starcie. 5 procesorów nie pomoże.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Bywalec

Jak wejdzie się na stronę kwanona i spojrzy w pomocy technicznej na długą listę "ważnych informacji" dla 5dmkIII - począwszy od "light leaking" poprzez współpracę z 200f2 i innymi szkłami, a teraz problemem współpracy z AF-asist lamp bł. - to muszę przyznać, że nie pamiętam puszki z takim "CV". Z drugiej strony będąc na tym forum od 2004 roku pamiętam, że prawie każda puszka przechodziła przez podobny schemat - ktoś miał realny problem jak teraz Habakuk i natychmiast okazywało się, że ludzi z problemem AF są dziesiątki jak nie setki - taka zaraza. Tak było z 5D i z 5DmkII, tak zaraz będzie z 6D Wierzę, że zdarzają się "gorsze" lub wręcz wadliwe sztuki, ale nie przesadzajmy - nie co trzeci jak już co niektórzy sugerują. Spójrzcie na casus D600 czy D800 - internet na całym świecie huczał! 5dmkIII to nie jest nowa puszka i na zachodzie sprzedaje się jak świeże bułeczki - i co?... 10 wątków o problemach AF w 5dmkIII wyszukanych przez kolegę - w tym dwa o sigmie, kilka wątków od dłuższego czasu martwych? Nie ma takiej puszki o której za chwilę nie znajdę wam kilku wątków o problemach z AF. Nawet o jedynkach.
    Więc proszę, nie popadajmy w paranoję i niech osoby które nawet nie miały puszki w ręku nie nakręcały tu atmosfery kataklizmu...
    Zaix - z tym, że 95% zmian w 5DIII to AF to pojechałeś .... chyba naprawdę masz puszkę niesprawną.... w stosunku do 5DmkII, mniej lub bardziej, ale poprawili praktycznie wszystko - a przede wszystkim możliwość "kustomizacji" puszki - jak wziąłem go do ręki i w ciągu pierwszych kilku dni z instrukcją w ręku ustawiłem sobie aparat pod swoje preferencje i upodobania to poczułem się jak bym sobie kupił conajmniej jedynkę

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    [...] poczułem się jak bym sobie kupił conajmniej jedynkę
    I tu leży pies pogrzebany. A drugi pies tu:

2. AF w jedynkach jest bezbłędny, a D1X to car-puszka, która fokusuje nawet sigmy i tamrony. Każden jeden egzemplarz.

Tymcasem w rzeczywistości jest tak, jak zawsze było.
    Canon nie wymienia z reguły sprzętu na nowy z powodu niewydolności AF, nawet kiedy nie jest w stanie go naprawić.
    Serwis Canona odsyła sprzęt z defektem, udajac, że naprawił.
    AF nie jest bezbłędny nawet w car-puszce.
    Zdarza się kupić bubla czy babola, czy to 1000d czy 0,5D.
    Sporo egzemplarzy jest poza tolerancja, ale nawet najlepsze nie trafiaja i na razie nie będa trafiać jasnymi obiektywami na 100%. (Albo jak wola niektórzy, zawsze będa niespodzewane "systematyczne błędy użytkownika")

To wynika z fizyki tego systemu i ekonomii produkcji. Które sa optymalne na dziś. Chyba, że Canon dokona jakiegoś przełomowego odkrycia, ale na razie AF ma te same organiczenia co w roku 1995.

Nawet w korpusie za wiele tysięcy $$$ zdarza się np. matryca przyklejona o 1 - 2 stopnie krzywo. I to nierzadko.
    Dokładnie tak, jak w korpusie za wiele setek $.

Obecna technologia AF, technologia produkcji sprzętu, zwyczaje producentów i prawo nie zmieniły się istotnie od długiego czasu i nie ma powodu ani przyczyny, żeby miała być inaczej.

5mkiii sprzedaje się bardzo dobrze i zdobywa tytuły produktu roku itp. a Canon jest nadal najlepszy.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 02-03-2013 o 02:10

Bywalec

Panie kolego przecież napisałeś dokładnie to samo co ja - tylko innymi słowy, Właśnie z powodu ułomności Af jako takiego fale postów pt: "aparat Xd ma wadliwy AF" przewijają się falami przez to forum od 9 lat i będą się przewijać dalej, a aparaty wadliwe lub gorsze również będą się zdarzały dalej.

Serwis to już zupełnie inna "para kaloszy" i właśnie apelowałem swoim postem do tego aby ten wątek pozostał wątkiem o konkretnych wadliwych puszkach i o tym jak serwis sobie radzi (nie radzi) z ich naprawą, a nie polowaniem na czarownice.

A co do: "poczułem się, jakbym kupił jedynkę" - to jak byś przeczytał uważnie - zupełnie nie odnosiło się do AF

Uzależniony Awatar Max_im

Czy mógłby ktoś z problemami wstawić zdjęcia
    Jedno testowe a drugie normalne gdzie przez ten problem nie zalicza sie do udanych

Początki nałogu Awatar roofman

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Czy mógłby ktoś z problemami wstawić zdjęcia
    Jedno testowe a drugie normalne gdzie przez ten problem nie zalicza sie do udanych
    Normalnych w wątku już parę było... choćby tu:
    http://www.canon-board.info/autoryzo...ml#post1147116

Strona 112 z 143 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów