W tym całym problemie być może pojawi sie jakieś rozwiązanie ze strony canona bo jak widać lista niezadowolonych (nie)stety rośnie a wiadomo, że w kupie siła. Jeśli byłby to tylko jednostkowy przypadek habukak'a to pewnie został by z tym bez rozwiązania. Miejmy więc nadzieje z Canon weźmie to pod uwagę i końcu będą umieli temu zaradzić bo jak narazie to ewidentnie serwis "leży i robi pod siebie".
Prawda jest taka, że ja testowałem na każdym możliwym trybie i jestem przekonany, że to wina sprzętu, nie ma dyskusji. AF obcykałem szybko co do zasady działania. Oprócz rozkalibrowania, jestem przekonany do kompletnie nienaturalnego zachowania w żarowym, to nie są standardowe niuanse jak 5d2, to po prostu u mnie nie działa w 5d3. Prosty test. Karton z wyraźnymi pasami. Jakoś ustawiłem MA dla 35L na daną odległość i robię zdjęcie w świetle dziennym-ok. Robię w tych samych warunkach żarowym-masakra. Gaszę światło-ciemno i długo celuje ale trafia. Zapalam żarowe światło-montuję 580 ex i ustawiam tylko wsparcie AF-trafia. Test ogólnie na rozjechanym AF i jakoś ustawionym na tą odległość ale to pokazuje akurat ten problem. Zauważyłem, że przy mocnym kontrastowym dziennym-jest podobnie (trochę podobna sceneria jak u habakuka na samplach) Przebieg u mnie "na oko", 15-20K.
Może czas zebrać ludzi i napisać coś oficjalnego do Canona.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Wydaje mi, że jednak przebieg u mnie to max 15K
5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4
Ja mam ponad 16k zdjęć i przed chwilą byłem testować na zewnątrz dla świętego spokoju
Warunki na iso 5000, obiektyw 35L i trafia z każdej odległości. Powiedzmy, że małe zachwiania są, ale minimalne.
Natomiast autowybór frontuje za każdym razem... chyba wyślę sample do Canona.
Ciekaw jestem jak z Berlinem będzie u Ciebie. Jeżeli nic nie zrobią to myślę, że trzeba się kontaktować albo na poziomie Europy albo bezpośrednio Japonia lub USA. Mój jest w serwisie ze szkłami ale bardzo obawiam się, że nic nic zrobią-raz, że nie sprawdzą w żarowym i innych rodzajach światła, bo stwierdzą, że tak jest od zawsze i nikomu nie będzie się chciało sprawdzić skali zjawiska. Ustawią na wadliwym AF 50x ogniskowa i problem pewnie zostanie. Zazwyczaj tak nie generalizuję ale skoro u Ciebie tak to wyglądało to nie sądzę żeby u mnie zrobili co trzeba. Zdaje się, że jest jakiś wspólny mianownik dla pewnej próby egzemplarzy i nikt tego do tej pory nie rozpoznał. Może działania Ripka przyniosą rezultat.Skoro Pan K. jest zwykłym oszustem to nie ma co tracić sił-jak sam piszesz.
Jak pisałem wcześniej AF moich puszek się pogorszył. Wczoraj na sesji 24 przy oswietleniu dziennym na bocznym punkcie wogole nie trafial. Wystepował wyraźny front focus przeslona 2.0. Wieczorem postaram sie wrzucic przykladowe pliki.. Cos jest nie tak bo wczesniej to dzialalo. Na jednej i drugiej puszcze przebieg mam powyzej 15 tys .
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl