Strona 26 z 143 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    ja zauwazylem na 3-4 weselu. wiec kolo 15K. Inni od 5k. Nikt nie zauwazyl problemu prosto z pudełka (sam podniecalem sie jaki ten af jest ********y)...
    Jeśli tak, to u mnie tylko patrzeć jak AF oszaleje
    5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Choc dziwne bo na zagranicznych forach nic nie znalazlem na ten temat?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Spot to punktowy.
    Nie - w tym aparacie jest "zwykły" punktowy, oraz "spot" (dodatkowy, a nie podstawowy, czego niektórzy uparcie się trzymają), który doskonale sprawdza się w makro, statycznym portrecie itp zastosowaniach. Stosowanie go przy szerokim kącie, z daleka, na w pełni otwartym, jasnym obiektywie jest bez sensu i może dawać mniej lub bardziej przypadkowe wyniki - Fizyka.

Obserwuję ten wątek z zaciekawieniem, bo interesuje mnie jak rozwiąże się sprawa ewidentnie uszkodzonego AF autora wątku. Kiedy mogę coś pomóc, to próbuję. Przy okazji widzę, że rzeczowa i konstruktywna dyskusja bywa tu mocno utrudniona z powodu wyjmowania z kontekstu czyichś sformułowań i odnoszenia się do nich wedle własnej wygody, jakby reszty nie było - dziecinada. Co uszkodzone, to uszkodzone - nie ma dyskusji i trzeba skutecznie naprawić. Skąd jednak tylu ekspertów od układu AF który jest całkiem nowy? Do tej pory był do dyspozycji traktor z jednym biegiem do przodu i z jednym do tyłu (pomijając 7d i jedynki). Teraz jest do dyspozycji 15 biegów, w tym 3 do tyłu i 4 na boki, oraz dwa pod kątem . Trzeba się nauczyć z tego świadomie korzystać, a nie wylewać żale, że na jedynce jedzie tylko 80km/h, a na siódemce to gaśnie przy 3km/h. A najlepsze są komentarze w stylu "ma działać i już".

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Choc dziwne bo na zagranicznych forach nic nie znalazlem na ten temat?
    Chyba to mało prawdopodobne, aby egzemplarze z psującym się AF-em pojawiły sie wyłącznie w PL

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Obserwuję ten wątek z zaciekawieniem, bo interesuje mnie jak rozwiąże się sprawa ewidentnie uszkodzonego AF autora wątku. /.../ Co uszkodzone, to uszkodzone - nie ma dyskusji i trzeba skutecznie naprawić. Skąd jednak tylu ekspertów od układu AF który jest całkiem nowy? Do tej pory był do dyspozycji traktor z jednym biegiem do przodu i z jednym do tyłu (pomijając 7d i jedynki). Teraz jest do dyspozycji 15 biegów, w tym 3 do tyłu i 4 na boki, oraz dwa pod kątem . Trzeba się nauczyć z tego świadomie korzystać, a nie wylewać żale
    Czy sugerujesz, że przynajmniej niektórzy z narzekających na AF w 5D3 mają bardziej prawdopodobnie kłopoty z jego obsługą niż jego awarię

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Chuck Westfall z Canon USA zainteresowal się sprawą. Prosił mnie o RAWy.. Zobaczymy.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Chuck Westfall z Canon USA zainteresowal się sprawą. Prosił mnie o RAWy.. Zobaczymy.
    No moze w koncu ktos powie co to za problem ?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Chyba to mało prawdopodobne, aby egzemplarze z psującym się AF-em pojawiły sie wyłącznie w PL

--- Kolejny post ---

Czy sugerujesz, że przynajmniej niektórzy z narzekających na AF w 5D3 mają bardziej prawdopodobnie kłopoty z jego obsługą niż jego awarię
    W przypadkach, kiedy fizyczny rozmiar aberracji na krawędziach obiektów w kadrze, jest zbliżony lub większy od obszaru krycia wybranego przez fotografa czujnika AF, to tak może być - 5D3 daje nam taką szansę . Obiektywy nie posiadają nieskończonej rozdzielczości. Rozumiesz co mam na myśli..

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    W przypadkach, kiedy fizyczny rozmiar aberracji na krawędziach obiektów w kadrze, jest zbliżony lub większy od obszaru krycia wybranego przez fotografa czujnika AF, to tak może być - 5D3 daje nam taką szansę . Obiektywy nie posiadają nieskończonej rozdzielczości. Rozumiesz co mam na myśli..
    Testowalem i ze spotem, i z krzyzowym i z 3x3 i z 3x3spotowym .. nie ma to znaczenia. AF aparatu pod.upadł ..

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Może moja uwaga będzie bez znaczenia ale czy robiłeś zdjęcia w trybie "cichym".Jak wiemy lag jest trochę większy niż przy normalnym trybie i "ciocia" mogła poruszyć w tym czasie głową a przy przysłonie 1.4 wystarczy kilka cm.Śledzę ten wątek z uwagą i przed chwilą sprawdzałem z niepokojem swoje zdjęcia,zrobiłem 9700,jak na razie ok.
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Czasami na cichym czasami na glosnym. Nie zauwazylem zeby to mialo znaczenie. Babcia głową nie ruszała do przodu/tyłu - tylko na boki a ja przefocusowywałem za każdym razem pełnym obrotem pierścienia. Zeby nie trafić jej przez lag trybu cichego (a jest jakis?) musialaby poruszać się jak Usain Bolt. Jak wiemy mało babć ma takie możliwości

Strona 26 z 143 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676126 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów