CMEHA - reszta to upgrade
Tak mi przyszło do głowy
Czy osoby u których wystąpił problem korzystały z mikroregulacji?
I może spróbować wgrać starsze firmware i sprawdzić jaki jest efekt a następnie uaktualnić do nowszego
Mi tez, to troche smierdzi firmwarem. Sa przyklady na to, ze "sam" aparat potrafi sobie zmienic cos w mikroregulacji, wiec moze to rozniez z tym jest zwiazane???
Dla chlopakow z problemami moglaby to byc dobra wiadomosc.
A mi to wcale nie śmierdzi firmwarem a raczej korpusami wyprodukowanymi na skrajnych wartościach tolerancji lub brakiem ich zachowania. Bez dogłębnej i precyzyjnej diagnostyki korpusu, można kalibrować elektronicznie przez następne parę lat bez skutku.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Mój też potrafi zmienić sam mikroregulację dla wszystkich szkieł na -8 (definitywny bubel w sofcie), ale jako że całą mikroregulację mam na OFF to mi na AF to nie wpływa, ale kasowałem to już dwa razy a i tak aparat to zmienia (nie bardzo wiem w jakiej sytuacji). Podsumowując: potwierdzam takie zjawisko.
A jaki firmwear?
1.1.3 (najnowszy) - wgrany był już fabrycznie. Aparat mam od trzech miesięcy. Na razie trafiachoć bateryjek nie fotografuję, więc jak to już ktoś tu sugerował, może nie wiem, że mam problem
![]()
To dziwne...
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 21-02-2013 o 15:02