Strona 60 z 143 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

@ Habakuk

IMHO masz 2 możliwości:
    - spróbować regulacji w Berlinie,
    - napisać do Canon Japan.

Przed paru laty pisałem do Casio w sprawie pewnej reklamacji i pomogło.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie Odp: Re: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez algha Zobacz posta
    Pikczer. Ale przeczytałeś wątek i przeboje zaixa ? M.in. z serwisem w Hamburgu ?
    Nie - to mi umknelo ale nie zmienia to faktu, ze jesli nie poddadza temu co serwis proponuje (czyli kalibracji szkiel pod body), to zawsze beda na spalonej pozycji a wtedy zostaje tylko naprawa poza granicami i jesli nie w Niemczech, to sa jeszcze inne.

Początki nałogu

Aktualizując sprawę- serwis w Hamburgu e się odezwał, analizują sprawę ze 135L (wirtualnie analizują, wysłałem im zdjęcia zablokowanego obiektywu z przesłoną przymkniętą na maxa i err 01-przypomnę tylko, ze obiektyw na prawdę jak nówka).
    Sprawa nie jest zakończona z tym szkłem więc na razie nie mam ich za co ganić, aczkolwiek jestem wściekły, względnym pozytywem jest to, że odpisali i nie w stylu "to nie my". Niemniej jednak skalibrowali szkła, które według serwisu w Polsce były OK to jest ciekawe.
    Co do serwisów za granicą to trzeba im przyznać, że goście w sąsiednim kraju mają łeb na karku, niestety dotyczy to konkrecji (Serwisu konkurencji), troszkę czytam o problemach z D800 i ich rozwiązaniu. Ogólnie bardzo dużo ostatnio czytam i dowiaduję się o AF w różnych puszkach, w zasadzie chyba powonieniem zostać rzeczoznawcą i jak widzę taką procedurę jak dalej (link)to uważam że to ma TO ręce i nogi, bo przy takim ustawianiu wchodzi w grę zarówno mechanika jaki i elektronika co ma ogromne znaczenie. Dla znających angielski ,spójrzcie tu D800 autofocus repair overview Ť hifivoice. Mnie taka procedura przekonuję bo uwzględnia wiele czynników, eliminując ryzyka przy ustawianiu. Jest sporządzona bardzo rzetelnie i uwzględnia wiele elementów a nie wyłącznie elektronikę. Oficjalnie firma N nie przyznaje się do żadnych pomyłek w korpusach ale serwis niemiecki tego producenta wymyślił rozwiązanie i stosują go obecnie w innych serwisach. To jest coś-tak uważam.
    Nie znam dokładnie procedur Canona ale z ich bardzo okrojonych informacji zawsze wynika, ze wszystko podpinają do komputera i następują diagnoza wraz z korektą. To niesie za sobą bardzo wiele niekonsekwencji i konsekwencji. Kalibrując jedynie 50x ogniskowa przy różnicy w położeniu luster, kątów itp takie coś może w ogóle nie mieć sensu.Jak u nas. I tak jak w przypadku przedstawionych powyżej zdjęć być może i trafia na 50x ogniskowa ale co z tego. Jeżeli są inne odchyłki i brak tolerancji to procedura Canona traci sens. To dokładnie jak z bronią,gdy teoretycznie masz krzywą lufę to kalibrując optykę na 100m niby trafisz, ale na inne odległości nie ma szans. To nie jest jest skalibrowany układ jako całość. Ja ostatnio w zasadzie tylko sprawdzam, testuję i staram się wyciągać wnioski (chore, no ale co zrobić) i widzę jakie szkła mają jazdy to mnie trafia. Przy zakupie czegokolwiek chyba wykonałbym całą procedurę testową przygotowaną przeze mnie, krok po kroku. ciężko dziś zaufać producentowi. Bo pewne rzeczy wychodzą potem w praniu. Patrząc na zdjęcia Habakuka przesunięte ewidentnie o metr i wiecej, przy szkle wartych sporo pieniędzy z serii L i korpusie niezłej klasy, dodatkowo słysząc komentarz, że tak się dzieje jak jest "lepiej" to mi się na prawdę nóż w kieszeni otwiera. Gdy będzie miał krzywo elementy całego toru optycznego to i tak wprowadzanie korekt elektronicznych jest oszukiwaniem układu i nie zadziała elastycznie dla całości. To łatanie dziur. Efekt jest taki, że i tak "dobry" korpus będzie względnie lepszy, bo każdy nowy, inny i nieskalibrowany obiektyw nie będzie prawdopodobnie trafiał bo trzeba będzie go "oszukiwać" elektronicznie. Dla mnie nie ma różnicy czy coś pudłuję 10 metrów, metr czy 20 cm-nieostre tam gdzie ma być to nieostre i koniec. Nie ma lepiej lub gorzej, albo jest w punkt albo nie ma wcale. Kogo obchodzi mydło z Lki? Sam doszedłem do tego, że nie zawsze jest to kwestia korpusu i czasem szkło jest krzywe itp,ale przecież to wszystko Canon.Pożyczyłem od znajomej trochę sprzętu (5d1, 16-35L). Korpus zajechany na maxa ale szklo prawie nowe. Na moim korpusie nowe szkło 16-35L wymaga znów kalibracji jakby co i to ma być ok? Jak sprawdzam różne kombinacje i drogą eliminacji próbuję dojść co jest nie tak to powiem wam, że rozrzut wszystkiego ze wszystkim jest bardzo duży. Przyznam, że u mnie nie ma takich jaj żeby coś pudłowało o parę metrów {choć 135 od kalibracji ma/miał takie dziwne jazdy} ale powtarzam-metr, dwa czy 15cm nie ma znaczenia, w normalnych warunkach lub odpowiednich czujników, obraz wynikowy powinien być ostry jak z LV i moim zdaniem nie ma co dyskutować. Dziś jakbym kupował jakiekolwiek szkło to brałbym po 3 lub 4 sztuki i sprawdzał. To samo z korpusem, choć tu nie jest tak łatwo. Jak tylko sprawdzić szkła z korpusem, któremu nie ufasz??? Dodam tylko na koniec, że zgadzam się z Habakukiem, mając szkło 4.0 lub zooma 2.8 dużo błędów się skryje, na 1.4 lub 1.2 wychodzą różnice i to nie tylko w ostrości na środku ale i bocznych punktach. Ktoś kto kupuje Kita i jedzie ze sprzętem na wakacje ustawi auto i ma to gdzieś. Ktoś kto pracuje/bawi się z lepszą i jasną optyką w pełni świadomy, różnice dostrzeże jeżeli trafi na taki problem, ale takich userów siłą rzeczy jest mniej. Rynek strachu i ryzyka.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-12-2012 o 04:19
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Dopiero zaczyna Awatar popi1612

Przepraszam, że wtrącę ale czy 1Dx też charakteryzuje się tego typu przypadłościami z AF?
    Pzdr, Piotr

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

Z tego co czytam i mam kolege który miał podobne przygody z N D800 jedyne rozwiązanie to sprzedanie puszki,zaoszczędzony czas,mniej nerwów cenowo może nie do końca
    Ale jak widziałem że po zakupie puszki więcej przeleżała w serwisach na kalibracji,a zdjęcia które robił były zdjęciami testowymi to nasuwa się pytanie cz warto ?

Sent from my iOS using Tapatalk
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez kwscore Zobacz posta
    jedyne rozwiązanie to sprzedanie puszki
    chmmm, no ale w jaki sposób zmiana właściciela ma naprawić puszkę, bo nie rozumiem?
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie

Jest to dobry sposób na skończenie z uszkodzonym kolanem taka sprzedaż.

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

A może czasami warto zerknąć na relacje obiektywu z body?Rozrzut poszczególnych egzemplarzy w niektórych przypadkach jest ogromny ,np 50/1.8 II.
    Reikan FoCal Online Camera Information ToolReikan FoCal Automatic Lens Calibration Software
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

a może czasem sprawdziłem body z około 40 obiektywami

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Cytat Zamieszczone przez Jerzy Zobacz posta
    A może czasami warto zerknąć na relacje obiektywu z body?Rozrzut poszczególnych egzemplarzy w niektórych przypadkach jest ogromny ,np 50/1.8 II.
    Reikan FoCal Online Camera Information ToolReikan FoCal Automatic Lens Calibration Software
    Tutaj w gre wchodzily raczej obiektywy serii L.

Strona 60 z 143 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów