Strona 54 z 143 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Coś już napisał
    Miasto
    Dusseldorf / Krakow

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Niekoniecznie. Rzecznik zawsze wzywa najpierw strony do rozmowy i porozumienia - i naprawdę to działa. Szczególnie zwracam uwagę na "rozmowę". Z powyższego wątku wynika, że Canon nie chce oficjalnie nic powiedzieć a serwis serwisuje aparat oraz informuje użytkownika o naprawie - więc niby wszystko jest w porządku.

Poza tym producent nie zawsze chce takiego "rozgłosu" i w przeważającej liczbie przypadków dochodzi do ugody. Wiem, bo mój znajomy to przeszedł a potem i ja. Sprawa co prawda nie dotyczyła sprzętu elektronicznego ale wydaje mi się, że akurat nie ma to dużego znaczenia, była zawarta umowa kupna - sprzedaży i z tego wynikają obowiązki producenta oraz prawa dla kupującego. W tym momencie są 2 strony sporu: DUŻY CANON i mały użytkownik. Warto aby przynajmniej ta sytuacja się zrównoważyła i po drugiej stronie zadziałała również instytucja rządowa czyli Rzecznik.

Jeszcze raz powtarzam: warto przynajmniej spróbować, ten sprzęt nie jest tani aby przejść z tym do porządku dziennego i odpuścic albo jak jeden z kolegów wyżej zasugerował, kupować aż do momentu jak się trafi dobry egzemplarz.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

O ile dobrze pamietam, to Rzecznik nie jest instytucja rzadowa.

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Nie ma znaczenia ile kosztuje sprzet, jak juz jeden z kolegow wczesniej napisal, kazdy moze sie zepsuc, lecz problem tkwi w tym ze jesli serwis nie daje rady go naprawic to chyba oczywiste ze powinien wymienic na nowy egzemplarz ktory jest juz bez wad.
    Nie wiem czy jest jakis cywilizowany przedstawiciel canon-a w Polsce, lecz jesli istnieje cos takiego pojechalbym tamz wadliwa puszka osobiscie?
    Każdy może się zepsuć, racja.
    Jednak kupując np. odtwarzacz DVD za 50zł a za 400zł to spodziewasz,że który zepsuje się wcześniej?

Kupując droższy jest się raczej przygotowanym, że serwis naprawi sprzęt na gwarancji. Bo to zaufana marka.

Zrobiłbym serwisowi albo możliwie największą antyreklame, albo gdzieś zgłosił tą sprawe.

Często właśnie po to kupuję się droższe, "zaufane" produkty, z przekonaniem o ich mniejszej awaryjności, i opinii,że temu sprzętu można ufać
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Uzależniony

z tego wynika że zarówno Canon PL jak i serwis mają kupującego głęboko gdzieś
    oczywiście kiepski to PR - należy sądzić że wiele osób w tym ja powaznie się zastanowi
    zanim wyda kolejne tysiące złotych na produkty firmy Canon

osobom które nie mogą sobie poradzić (albo raczej z aparatami których nie może sobie poradzić serwis)
    radziłbym po pierwsze wytrwale dążyć do spotkania z osobami z Canon PL i przedstawienia im sprawy

w kolejnym kroku trzeba by samemu zabrać się za działania "reklamowe" - strona www z opisem problemu
    i stanowiska serwisu, odpowiednie sample pokazujące jaki shit może robić pucha za ponad 10kzł
    a na koniec fanpage na FB - najlepiej nie tylko po polsku

jest cień szansy że jakieś mądre głowy wpadną na to że warto wymienić puszkę na sprawną
    gdyż jej wartość jest o wiele niższa niż możliwe straty spowodowane takim a nie innym wizerunkiem
    medialnym (pomijam fakt że po prostu powinni wymienić bez jakichkolwiek w/w ruchów ze strony
    pechowych nabywców...)

Coś już napisał
    Miasto
    Dusseldorf / Krakow

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    O ile dobrze pamietam, to Rzecznik nie jest instytucja rzadowa.
    Dla mnie urząd, który jest powoływany przy pomocy państwa, umocowany ustawą oraz pewnie finansowany (jeżeli się mylę to poprawcie mnie proszę), jest urzędem państwowym / publicznym. Dodatkowo prezez UOKiK może nakładać kary pieniężne na przedsiębiorców, którzy naruszają interesy konsumentów - instytucje niezależne od państwa nie mogą tego robić. Ale nie o to tutaj chodzi, nie spieramy się o definicję tego urzędu.

UOKiK w tym przypadku może pomóc, a jeżeli może to należy to wykorzystać. To tyle z mojej strony, starałem się pomóc w jakiś sposób. Jeżeli zainteresowane osoby nie są zainteresowane to oczywiście kończę ten wątek.
    Ostatnio edytowane przez RAW ; 14-12-2012 o 23:41

Miasto
    Torun/Slupsk

Zdecyduj sie. Albo UOKiK albo Rzecznik.

Coś już napisał
    Miasto
    Dusseldorf / Krakow

Kolego, czepiasz się szczegółów, które tu nie mają żadnego znaczenia - zarówno Rzecznik jak i UOKiK może pomóc. Zarówno Rzecznik jak i UOKiK jest instytucją publiczną / państwową i obie te instytucje mają za zadanie chronić konsumentów, są też finansowane ze środków publicznych. Uważam, że Rzecznik jest w tym momencie lepszym wyborem - przekonałem się o tym na własnej skórze. Skoro już tak szczegółowo wchodzisz w ten temat to:

1. Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów w art. 34 stanowi, iż zadania samorządu powiatowego w zakresie ochrony praw konsumentów wykonuje powiatowy (miejski) rzecznik konsumentów
    2. Natomiast organem administracji rządowej powołanym w celu ochrony konsumentów jest przede wszystkim Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

To tyle na ten temat.

Uzależniony

Ale jaja z tymi serwisowaniem 5D3, normalnie Rosja. Naparzam sobie zdjęcia swoim od czerwca i działa nieprzyzwoicie poprawnie . Zaix - tobie tytuł pechowca roku się należy jak nic. Nie kpię, tylko szczerze współczuję. Weź to już pchnij na szczebel Rzecznika czy tam UOKiK i niech Ci wymienią ten aparat, bo to są kpiny jakieś. Niewiarygodne.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Ale jaja...normalnie Rosja... Niewiarygodne.
    Bo Polakom zawsze bylo blizej do "braci" ze wschodu,jak do sasiadow z zachodu, trzeba chyba tylko dodac niestety ?

Miasto
    Torun/Slupsk

Dokładnie o to mi chodziło kolego RAW.

Według mnie jedynie interwencja u władz Canona może coś dać. CSI jest monopolistą w przypadku napraw gwarancyjnych to i klienta ma wiadomo gdzie.
    Co ciekawe, w przypadku sprzętu Sony mają zupełnie inne podejście. Ciekawe dlaczego????

Strona 54 z 143 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów