Strona 19 z 143 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Coś opowiadasz.
    To jest nadzwyczaj łatwe do weryfikacji - wszystko co zostało wyciągnięte z aparatu powinien dostać w paczce zwrotnej. Więc nie ma możliwości że coś napisali a w rzeczywistości nie wymienili.
    I od razu żeby nie było wątpliwości:
    1. Usunięte części są własnością użytkownika i serwis nie ma prawa ich sobie przywłaszczyć.
    2. To jedyny sposób na sensowną weryfikację, że fizycznie było coś robione - tak robią wszystkie szanujące się serwisy.

Tak.

w paczce nic nie ma. dzwoniłem w tej sprawie chwilę temu - dowiedziałem się, że przy naprawach gwarancyjnych nie załączają wymienianych elementów, jedynie przy pogwarancyjnych-odpłatnych. no a w ogóle to mogę wysłać aparat ponownie i że spróbują pomóc

więc ja powtórzę: jeśli czujniki są integralną częścią układu AF, który rzekomo miał być w moim aparacie wymieniony (jest wpis w dokumentach) - nie zostały wymienione na 101%, chyba, że te trzy mikrowłókna są przy czujnikach montowane fabrycznie

Coś opowiadasz.

1. Usunięte części są własnością użytkownika i serwis nie ma prawa ich sobie przywłaszczyć.
    Pracowałem trochę w autoryzowanym serwisie laptopów i pierwszy raz o czymś takim słyszę. Jeśli była by to naprawa poza gwarancyjna to tak ale w innym przypadku nie było nawet takiej opcji.
    Sprzęt ma być naprawiony i działać zgodnie ze specyfikacją.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    no a w ogóle to mogę wysłać aparat ponownie i że spróbują pomóc
    |--> www.żal.pl
    Ostatnio edytowane przez tomkod ; 21-09-2012 o 13:54

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    w paczce nic nie ma. dzwoniłem w tej sprawie chwilę temu - dowiedziałem się, że przy naprawach gwarancyjnych nie załączają wymienianych elementów, jedynie przy pogwarancyjnych-odpłatnych. no a w ogóle to mogę wysłać aparat ponownie i że spróbują pomóc
    No proszę jacy sprytni . Ja się zawsze o to upominam. Skoro za coś zapłaciłem to jest moje - koniec kropka. W wielu serwisach po długich targach przynajmniej mi pokazywali - w wielu oddali. Jestem człowiekiem małej wiary .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez CSI FOTO I VIDEO Zobacz posta
    Tak dla wyjaśnienia (między innymi dla takich wpisów jak dał RobertCh) informuję, iż na działanie układu AF składa się cały zestaw czyli body i obiektywy. Odmowa dostarczenia obiektywów przez Klienta uniemożliwia nam przeprowadzenia pełnej regulacji.
    Przytoczony przeze mnie prześmieszny dialog odbył się akurat w serwisie Pentaksa.

Jeśli chodzi o Canona, to zawsze u Was procedura wyglądała tak, że osobno kalibrowane było body (do wzorcowego obiektywu), a osobno obiektywy. Robiłem to kilkanaście razy i zawsze oddawałem osobno body i osobno obiektywy...

Ja nadal czegoś tutaj nie rozumiem. Załóżmy najprostszą sytuację: mam dwa body - X i Y, oraz dwa obiektywy - 1 i 2. Oddaję do kalibracji zestaw X + 1, a potem Y i 2. Ale któregoś dnia chcę zrobić zdjęcia zestawem Y i 1, okazuje się, że AF nie działa najlepiej. Więc co w tej sytuacji? Przecież to nie ma sensu...

Domyślnie Kalibracja 5d3 - sens?

No proszę jacy sprytni . Ja się zawsze o to upominam. Skoro za coś zapłaciłem to jest moje - koniec kropka. W wielu serwisach po długich targach przynajmniej mi pokazywali - w wielu oddali. Jestem człowiekiem małej wiary .
    Na przykład w serwisie Apple często takie części są naprawiane i używane do kolejnych napraw. O czym się przekonałem na własnej skórze (a raczej na własnym laptopie), kiedy wymieniono mi część na używaną i także nie działającą.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez RobertCh Zobacz posta
    Przecież to nie ma sensu...
    Żadnego.
    Do tego ja uważam, że we wzmiankowanym przypadku rzecz nie jest w kalibracji tylko w wadliwym egzemplarzu. Kalibrowanie czegoś co jest wadliwe pomoże jak umarłemu kadzidło.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar luc_october

Przed chwilą przestrzeliłem dla świętego spokoju mojego 5d3 i 35L i wszystko ok. Środkowy, boczne punkty, ale ten autowybór nie daje mi spokoju, bo robi masakrycznego frontfocusa i zawsze powtarzalnie. Zwykle i tak mierzę punktowo, ale autowybór jest taki fajny przy AIServo Najdziwniejsze, że z innymi obiektywami autowybór działa, a gdybym sobie przestawił microadjustment miałbym duży backfocus na punktowym AF'ie.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Tak dla wyjaśnienia (między innymi dla takich wpisów jak dał RobertCh) informuję, iż na działanie układu AF składa się cały zestaw czyli body i obiektywy. Odmowa dostarczenia obiektywów przez Klienta uniemożliwia nam przeprowadzenia pełnej regulacji.
    35L, z którym jest kłopot, był u Was na przełomie kwietnia i maja. miał "gruntownie sprawdzony układ optyczny".
    powinien z aparatem, skalibrowanym wg tych samych norm, śmigać aż miło. nie śmiga. nie ma regularności, raz trafia, raz nie, stare problemy wróciły, to się nie nadaje do pracy.

pamiętam, jak kupiłem 1dmk3 z uwalonej serii i traciłem godziny na wydzwanianie po serwisach i centralach C. tam też - to było zanim canon oficjalnie przyznał się do błędu - słyszałem podobne teorie: może to wina obiektywu, może to wina pana, a może po prostu musi pan mocno domknąć i po sprawie.

dziś czuję, że jestem w podobnej sytuacji.
    jest problem. chciałbym udawać, że go nie ma, ale kiedy aparat zamiast w mojego wcale niemałego ojca trafia w krzak, który się znajduje za nim, a za chwilę w drugi, tuz przed - nie da się.

po raz trzeci powtórzę: nie ruszyliście czujników AF. to się nie mieści w głowie..

--- Kolejny post ---

obiektywy do kalibracji? - no dobrze, przyjadę z nimi. tylko jeśli to nadal nie będzie działać, zwrócicie mi za tę kalibracje pieniądze? jeśli usłyszę taką publiczną deklarację - przyjadę osobiście nawet jutro.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Panowie, gdyby tak było oznaczałoby, że Canon musiałby do każdego body i obiektywu w trakcie jego zakupu dorzucać kalibrację. Ba co w sytuacji gdy ktoś używa więcej niż jednego body i więcej niż jednego obiektywu? Przecież po to produkuje się aparaty z wymienną optyką żeby właśnie zmieniać te obiektywy...

Przecież jasno można przeczytać, że obiektywy działają perfekcyjnie z innymi body... innymi starszymi body. Więc to nie jest problem obiektywu. A skoro trzeba nauczyć body pracować z obiektywami to chyba producent tj. Canon powinien to zrobić już na etapie produkcji, ponieważ obiektywu o których jest mowa nie zostały wypuszczone na rynek w tym miesiącu...
    Ostatnio edytowane przez xsardas ; 21-09-2012 o 15:49

Prawie wszyscy w tym wątku zakładacie jedno... Kalibracja - jedynym sposobem na bolączkę, tymczasem sama kalibracja to zwykłe ustawienie aparatu w maszynce nakierowanej na tablicę z kontrastowym wzorkiem i wprowadzenie danych korekcyjnych w oprogramowaniu aparatu. A co jeśli z góry niewyjaśnionych przyczyn punkt który widzimy w wizjerze nie pokrywa się w żaden sposób z miejscem, z którego czerpie o ostrości informacje czujnik AF? Bo mi się właśnie wydaje że wtedy byłoby tak jak piszesz Adam. Fotografując płaską prostopadłą tablicę testową byłoby git - "do wzorca", tymczasem w trójwymiarowej przestrzeni Bóg jeden raczyłby wiedzieć co właściwie mierzy system AF. A że to dość skomplikowany układ - obiektyw, bagnet, plastikowa komora lustra, oba lustra, czujniki AF - to chyba o usterkę nietrudno.

Podobnie jak Ty wątpię w to by serwis wymienił czujniki AF, bo jeśli dostęp do nich jest choćby odrobinę analogiczny do tego z 5D mkI to by oznaczało że musieliby rozebrać na drobne części właściwie cały aparat a potem w ultra precyzyjny sposób montować to wszystko do kupy, czego nie sądzę podejmowaliby się w wypadku naprawy gwarancyjnej...
    Ostatnio edytowane przez Łukasz Wilanowski ; 21-09-2012 o 17:33

Strona 19 z 143 PierwszyPierwszy ... 917181920212969119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów