Strona 135 z 143 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 341 do 1 350 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Co to oznacza dla Canona chyba nie muszę tłumaczyć.
    Chętnie bym jednak zobaczył wytłumaczenie, co to oznacza dla Canona

Zgadzam się z Kolekcjonerem.

Wątek opisuje przypadki dwóch wadliwych [?] egzemplarzy aparatu, które nie zostały naprawione, a posiadacze zostali olani przez lokalnego przedstawiciela. Nic więcej z tego nie wynika.
    Canon nie upadnie. Ba, Canon nawet nie zauważy foszka (proszę wybaczyć nasycone słownictwo) garstki użytkowników jakiegoś tam forum z jakiegoś tam dziwnego kraju (gdzie ten aparat jest wart ~8 miesięcznych przeciętnych pensji). Nikt nawet nie ruszy koniuszkiem brwi z powodu jakichś tam wpisów na forum.

Osobiście proponuję podejść do zakupu tego aparatu tak samo, jak do zakupu czegokolwiek innego. Chcesz kupić TV? Proszę bardzo, wybierasz model i sprawdzasz jego opinie na sieci. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz jakieś negatywne opinie, historie mrożące krew w żyłach, opisujące katastroficzne następstwa zakupu tego TV. Podobnie jest z Canonem. Tak jak Toshiba, HP, Fiat, Dell, Zanussi, Samsung, itd, itp, sprzedaje od czasu do czasu bubla i ma gdzieś kupującego. Który potem tworzy wątek w internecie.

PS. Nie, nie pracuję dla Canona :P
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Ale myślę, że nikt tu nie twierdzi, że Canon zbankrutuje. Jednak Polska to nie USA. Tutaj piątek nie sprzedaje się w tysiącach. I jeżeli kilkadziesiąt osób jej nie kupi bo wątek, to może handlowiec od piątki nie wyrobi planu. A to już zaboli.
    Poza tym skutki dla Canona to jedno. Ja jako egoista, patrzę na skutki dla mnie. Ja nie kupiłem. I dla mnie jest to wystarczający powód istnienia takiego wątku.
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez algha Zobacz posta
    jeżeli kilkadziesiąt osób jej nie kupi bo wątek, to może handlowiec od piątki nie wyrobi planu. A to już zaboli.
    A może w tym jest problem, że jak wymienią te dwie sztuki, to będą mieli aż kilka procent zwrotów

Poza tym skutki dla Canona to jedno. Ja jako egoista, patrzę na skutki dla mnie. Ja nie kupiłem. I dla mnie jest to wystarczający powód istnienia takiego wątku.
    Ja też jeszcze nie. Z jednej strony IMO gorszące jest to, że sprawy tych reklamacji nie są załatwione = jednoznacznie rozstrzygnięte/chociaż o przypadek habakuka nie jest dla mnie zupełnie jasny, bo dostał sprzęt na wymianę, z którego jednak też nie był tak całkiem zadowolony, ale potem kupił następny egzemplarz, który wstępnie go zadowalał /. Z drugiej strony optymistycznie nastraja fakt, że takich przypadków jednak nie przybywa.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jagular
    Wątek opisuje przypadki dwóch wadliwych [?] egzemplarzy aparatu, które nie zostały naprawione, a posiadacze zostali olani przez lokalnego przedstawiciela. Nic więcej z tego nie wynika.
    Masz wątpliwości, że nie działają? Bo skąd ten znak zapytania? Bardzo nie podoba mi się na tym forum próba robienia z interlokutorów idiotów. Dostrzegalne u kilku osób w tym wątku.

A wynika tyle, że jak kupisz aparat z niedziałającym AF to możesz go wyrzucić i kupić drugi. Bo przewinął się tu jeszcze 7D. I było wspominane jeszcze o kilku egzemplarzach...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Przeciez Adamowi wymieniono na inny egzemplarz.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

popsute 5d3 jest w serwisie od 2-3 m-cy. w jej miejsce dostałem inną, nie na zasadzie gwarancyjnej wymiany, lecz bezterminowego wypożyczenia. pracuje nieźle i w sumie mam już nadzieję, że tamtej nie naprawią, a ta "wypożyczona" zostanie u mnie bezterminowo.
    kolejną kupiłem - 4 na 6tce - i działa świetnie.

dla mnie to są woły robocze, nie ma czasu na obrażanie.

przykra sytuacja Zaix. trudno coś radzić, mnie najbardziej w kontaktach z CP pomógł sprzedawca (Fotoaparaciki).
    Trzymam kciuki.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    popsute 5d3 jest w serwisie od 2-3 m-cy. w jej miejsce dostałem inną, nie na zasadzie gwarancyjnej wymiany, lecz bezterminowego wypożyczenia. pracuje nieźle i w sumie mam już nadzieję, że tamtej nie naprawią, a ta "wypożyczona" zostanie u mnie bezterminowo.
    W takiej sytuacji CP i E-CSI pozostałby już tylko jeden niezadowolony posiadacz 5D3 - zaix. Może też powinien skorzystać z pomocy sprzedawcy felernej puszki Też trzymam kciuki.

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    kolejną kupiłem - 4 na 6tce - i działa świetnie
    Takie deklaracje przybliżają mnie do zmiany zajętej pozycji

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    W takiej sytuacji CP i E-CSI pozostałby już tylko jeden niezadowolony posiadacz 5D3 - zaix.
    w czasie trwania całej sprawy pisało/dzwoniło do mnie wiele osób. nie wszyscy udzielają się tutaj, nie każdy chce o problemach pisać publicznie. tych przypadków jest więcej.
    jednak sprawne 5d3 działa niesamowicie i ja wyboru nie miałem. a nikona też mam

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Masz wątpliwości, że nie działają? Bo skąd ten znak zapytania? Bardzo nie podoba mi się na tym forum próba robienia z interlokutorów idiotów. Dostrzegalne u kilku osób w tym wątku.
    Przyhamuj tygrysie
    Nie twierdzę, że to jest ściema - poczytaj moje posty. Dokładniej. Twierdzę jedynie, że nie mam pojęcia, jako osoba czytająca o sprawie w internecie, co dokładnie tym aparatom jest, że są "nienaprawialne".
    Strzelam (jak wszyscy oprócz posiadaczy tutaj - w końcu jedynie się możemy domyślać), że jakiś przemęczony japoński kolega, który je składał, złożył je po prostu źle. Są krzywe. W przypadku mniej delikatnych urządzeń naprawia się to młotkiem, ale tutaj to nie pomoże - pozostaje wymiana wszystkiego oprócz paska na szyję i osłonki wizjera.

Ale myślę, że nikt tu nie twierdzi, że Canon zbankrutuje. Jednak Polska to nie USA. Tutaj piątek nie sprzedaje się w tysiącach. I jeżeli kilkadziesiąt osób jej nie kupi bo wątek, to może handlowiec od piątki nie wyrobi planu. A to już zaboli.
    No tak, skromność...dopóki nie twierdzisz, że jako jednostka, masz wpływ na cokolwiek, to wszystko jest kuul.

W USA też by nic z tego nie było. Serio. Nie lubię strzelać jakimiś paralelami, ale przypomnijmy sobie swąd, jaki się pojawił po ujawnieniu, że AF w 1D Mark III jest spaprany. Sprawa obiegła cały glob, była na tyle poważna, że Canon się przyznał, robił darmowy serwis, przedłużał gwarancję, było dużo uśmiechania i gadania - ale swąd pozostał. Czy tak duży problem w reporterskim topowym aparacie (a przynajmniej w części egzemplarzy) zmienił rozkład sił? Canon dostał przez to przez plecy od rynku? Odpowiedzią może być przykładowo statystyka używanych przez reporterów Reutersa aparatów.

Żyjemy w czasach, w których jest bardzo, bardzo mało firm, które naprawdę dbają o klienta (i naprawdę je stać na naprawdę dbanie o klienta) - myślę jednak, że niestety gigantycznej większości z nas nie stać na produkty wypuszczane przez te firmy. Pozostają nam molochy.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Uzależniony Awatar kaindox

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    A może w tym jest problem, że jak wymienią te dwie sztuki, to będą mieli aż kilka procent zwrotów
    W jednej z sieci handlowych z którą współpracuję na porządku dziennym są oferty "demo" dla nowości. Taka oferta oznacza że kupujesz jeden - drugi dostajesz za złotówkę. Przy takim rozdawnictwie nie mogę zrozumieć tej durnej niechęci do wymiany sprzętu na wolny od wad. Bo jak widać mają co "rozdawać".

A w tym co pisał algha jest dużo racji. Problem w tym jak działają duże korporacje - przełożeni Canon Polska mogą nie znać przyczyny słabszej sprzedaży i dlatego polski oddział może zwalać winę na biedę w Polsce.

Strona 135 z 143 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów