Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Nie ważne ile tu jest zepsutych aparatów, ważne że Canon nic z tym nie robi. Habakuk chyba pół roku był bez aparatu bo polskiemu oddziałowi wygodniej było udawać że problemu nie ma. Dlaczego na zagranicznych forach ciężko znaleźć wątki z narzekaniem na ten aparat? Bo tam jak tylko pojawi się problem to serwis wymienia sprzęt i nie ma o czym dyskutować. U nas Canon Polska robi z nas najwidoczniej kraj trzeciego świata i ma klienta w głeboko w rowie. Dlaczego polskim firmom tak ciężko zrozumieć że reklamacja to najlepszy moment żeby zdobyć najlojalniejszego na świecie klienta? Wystarczy obsłużyć go tak, żeby wyszedł z uśmiechem z punktu serwisowego a odwdzięczy się reklamą na każdym możliwym forum nie mówiąc już o tym, ile kasy zostawi na kolejnych zakupach.
    Ważne jest zarówno, ile jest tych aparatów, jak i cała reszta. Ważne jest to, że najprawdopodobniej nikt tu nikogo nie pozwał, tylko się generuje 129 stron wątku na forum internetowym. Patrząc na to, co tu napisano, chyba ze skutkiem zerowym.

Co do "zagranicznych" realiów: dam przykład własny - Canonowa jedynka oddana na gwarancję w "zagranicznym kraju" z powodu padu migawki. Skoro jedynka, to serwis priorytetowy - tak mnie poinformowano.
    Fajnie, ale po jakimś czasie się okazało, że serwis odmawia zwrotu aparatu [!] - tj. nie tyle odmawia, co zwodzi tydzień po tygodniu, że "za tydzień będzie". Krew mnie zalała, ręce opadły. Pomógł niezbyt kulturalny i w ogóle nieprofesjonalny...wrzask że mam dość i właśnie dzwonię po prawnika (nie blefowałem), żeby zagramaniczny serwis pozwać. Wtedy nagle aparat się znalazł - w ciągu 15 minut miałem telefon o jego lokalizacji, w ciągu 24h miałem aparat. Chyba wyczuli, że nie blefowałem.

Druga sytuacja, znowu zagramaniczny serwis: usługa bardzo banalna, czyszczenie zasyfionej matrycy. Wykonano, aparat powrócił...z rysą na środku filtra przed matrycą. Ba, zauważono tę rysę [!] i napisano stosowną notkę serwisową. To tak, żebym mógł zapomnieć, że przed czyszczeniem to tej rysy nie było...Na szczęście rysa nie wpływała w żaden sposób na zdjęcia.

Trzeci przykład, już nie z moich doświadczeń - branżowe fora ćwierkają, jak legendarnie zły jest serwis na południu Stanów, w słonecznej Kalifornii. Nie sprawdzałem, ale coś tu musi być na rzeczy.

Gwoli formalności - nie spodziewałbym się, żeby ktokolwiek się przejmował czyjąś opinią wyrażoną na forum internetowym. To tylko internet...
    Chcemy indywidualnego podejścia do klienta? Proszę bardzo, zostańmy klientem Hasselblada. Jak dobrze pamiętam, każdy klient tej firmy (przynajmniej w niektórych krajach!) zostaje przy zakupie "przypisany" do konkretnego, wymienianego z imienia i nazwiska, konsultanta - który w razie problemów, osobiście i imiennie, odpowie na maile i telefony.
    Cytat Zamieszczone przez kosio Zobacz posta
    czego?? młotka lub kamienia?? sprzęt jest na gwarancji więc pozaserwisowe ingerencje raczej nie wchodzą w grę.
    Czego? Czyżby nie istniały jakiekolwiek metody prawne?
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Gwoli formalności - nie spodziewałbym się, żeby ktokolwiek się przejmował czyjąś opinią wyrażoną na forum internetowym. To tylko internet...
    hmmm....
    a moim zdaniem koledzy wiedzą o czym piszą - raczej nie są to użytkownicy starych kadetów i ascon dyskutujący o przewadze veyrona nad koenigseggiem...
    i mnie przed zakupem nowej "5" powstrzymuje opisywany przez nich problem!
    czy jestem jedyny? czy jest takich 10? 100?
    dla mnie to nieistotne! - nie stać mnie na ew. ryzyko wyrzucenie w błoto 10k zł

wszystkim szczęśliwym posiadaczom życzę wielu udanych zdjęć, a pechowcom - zmiany podejścia producenta (dystrybutora?, serwisu?) do klienta i wymiany wadliwego sprzętu na nowy (bądź trwałego usunięcia usterki...)

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez v.1958 Zobacz posta
    i mnie przed zakupem nowej "5" powstrzymuje opisywany przez nich problem!
    czy jestem jedyny?
    d
    eee bez przesady. to ze parę osób nie kupi (pewnie kupi później bo jakie ma wyjście???)aparatu tragedii dla firmy nie robi,zwłaszcza w kraju gdzie niedźwiedzie chodzą po ulicach i nikt nie wie na jakim kontynencie ten kraj się znajduje....

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    W Polsce? No proszę. Tu nie ma sądów. Znaczy są, ale fasadowe. Sprawa będzie się wlekła latami, a na koniec i tak zaix musiałby pokryć koszty. A Canon pewnie by się dowiedział, że to co robi jest z moralnego punktu naganne, ale nie jest przestępstwem.

A co do lojalności. Habakuk kupił drugi egzemplarz. Więc lojalny i tak jest. Wystarczy zbudować monopol i też ma się lojalność klientów. Nie trzeba o nich dbać.
    Polacy są bardzo bierni. Zamiast cokolwiek zrobić, wolą bić pianę. I dlatego tak łatwo bezczelnie ich oszukiwać.
    Twoja wypowiedź wskazuje, że powtarzasz obiegowe opinie, zaś sam nigdy nie miałeś własnych doświadczeń, za to już jesteś pewien, jak będzie wyglądała cała hipotetyczna sprawa. Brawo.

Ba, nawet biorąc ją "na chłopski rozum", taka postawa przegrywa w walce ze zwykłą logiką i sensem.
    No bo, nawet zakładając, że ewentualna droga prawna będzie wolna i niemiła, to i tak przynajmniej będzie to jakakolwiek aktywność, mająca jakąkolwiek szansę na wymuszenie rozwiązania problemu. Bo jaka jest alternatywa? Dziamganie w internecie? Co z niego wynika dla sprawy? Jakie jest prawdopodobieństwo, że serwis się ugnie po kąśliwym poście na forum?

Jak widać, przynajmniej u jednego kolego, okres gwarancji dobiega już końca, wątek dobiega rekordowej długości - i na nic się zdały nadzieje, na nic mnóstwo czasu spędzonego na postowaniu w wątku. Serwis jak miał tę sprawę w pupce, tak dalej ma w pupce.
    hmmm ....
    a moim zdaniem koledzy wiedzą o czym piszą...
    czy jestem jedyny? czy jest takich 10? 100?
    dla mnie to nieistotne! - nie stać mnie na ew. ryzyko wyrzucenie w błoto 10k zł
    ...
    Serio, myślisz, że jest setka (setki?) potencjalnych klientów na 5D3, którzy zrezygnowali z powodu dyskusji na forum Canon-Board? LOL. Pochlebiacie sobie.
    Ja wiem, że to forum jest siedliskiem wieszczy przepowiadających rychły koniec Canona, ale Canon najwyraźniej zlewa te przepowiednie, i pomimo wypuszczania produktów wręcz prowokujących swoimi cechami do problemów, radzi sobie świetnie.

Na koniec:
    Panowie, nie mam zamiaru bić piany i się kłócić. Piana już została ubita, wątek ma 130 stron memłania o niczym. Ja po prostu proponuję powiedzenie sobie "dość" i rozpoczęcie innej procedury. Rozpoczynając chociażby od rzecznika praw konsumenta, który powinien pokazać właściwą drogę postępowania. Sprawa nie dotyczy zabawki za 199.99zł, gdzie nie warto się nerwować i tracić czas. Przedmioty, o których piszemy, są przecież drogie - to kilkanaście tysiaków władowane w wadliwe egzemplarze - myślę że jest warto w takim momencie pójść na całość.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Polacy są bardzo bierni. Zamiast cokolwiek zrobić, wolą bić pianę. I dlatego tak łatwo bezczelnie ich oszukiwać.
    Twoja wypowiedź wskazuje, że powtarzasz obiegowe opinie, zaś sam nigdy nie miałeś własnych doświadczeń, za to już jesteś pewien, jak będzie wyglądała cała hipotetyczna sprawa. Brawo.
    ktoś tu faktycznie powiela stereotypy...

Serio, myślisz, że jest setka (setki?) potencjalnych klientów na 5D3, którzy zrezygnowali z powodu dyskusji na forum Canon-Board? LOL. Pochlebiacie sobie.
    setki??? a czy ja tak napisałem?
    napisałem tylko, że guano mnie obchodzi, ile jest takich przypadków, ja ryzykować (pieniędzy, czasu, nerwów) nie mam ochoty!

mam świadomość, że z forum korzysta dużo ludzi o najróżniejszych zawodach, zainteresowaniach, doświadczeniach, mieszkających w różnych krajach itd. itd.
    raczej mało jest wśród nich ludzi przypadkowych - w takim przypadku dawanie im do zrozumienia, że jesteś jedyny nieomylny, a wszyscy inni to leszcze jest moim zdaniem szczeniackie...

Początki nałogu

ktoś tu faktycznie powiela stereotypy...
    ...
    Czy na pewno tylko stereotypy? Spójrzmy na wypowiedź kolegi wyżej: wprawdzie żadna sprawa nie została rozpoczęta, jest rozmowa o jakimś rozwiązaniu, ale już się okazuje, że nie warto walczyć o swoje, bo sądy są jakie są itd, bo służba zdrowia jest zła (?!).
    Więc co warto? Po co są te sądy? Żeby mieć powód do narzekania?

Nie wychodzę z pozycji osoby wiedzącej wszystko - wychodzę z propozycją działania na innym poziomie niż to, co do tej pory robiono - i mimo wielkich starań nieszczęsnego posiadacza wadliwego sprzętu, nie odniosło sukcesu.

Uprawnienia umieszczania postów