Strona 124 z 143 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Najwyraźniej dokalibrowali do źle działającego body i nie jest przez to skalibrowane w punkt zero, faktem jest, że obecnie działa "w miarę" tylko na jednej puszce spośród 4 :/
    Na dniach będę oglądał materiał z sesji podczas której 24 L podpięte było pod "skalibrowane" body, dodatkowo będę rozmawiał z adwokatem co dalej zrobić w tej sprawie
    Po tym co widziałem na serwisie w Berlinie, wydaję mi się, że masz rację. Nie mam 100% pewności ale chyba tak jest. U mnie kalibrowali wszystko na początku parę razy do 5d3, który miał kompletnie przesunięte czujniki. Efekt-nie trudno się domyślić.

Szczerze współczuję szczepan.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez szczepa81 Zobacz posta
    Ja bym jednak radził czytać wątki ze zrozumieniem, wtedy nie wyciągałbyś pochopnych wniosków.
    Skoro sprzęt trafił po raz pierwszy do "kalibracji" i niby był kalibrowany kiedy serwis Canona nie miał jeszcze do tego narzędzi, to jest jawne robienie sobie żartów z klienta!!! Tym bardziej, że moja wizyta w Warszawie poprzedzona była telefonem do serwisu po co i z czym tam jadę. Ponadto, kolejny raz wrócił z serwisu z notatką, że nie stwierdzono usterki.
    Mnie nie chodzi o treść tylko formę. Przy tym jeśli czujesz się oszukany przez serwis to skieruj sprawę do sądu, bo pisanie publiczne o kimś że jest oszustem na pewno Ci nie pomoże. Wręcz może zaszkodzić, bo o ile wiem (nie jestem prawnikiem) pisanie publiczne o kimś w ten sposób może być podstawą do skierowania sprawy na drogę prawną. Zamiast się napinać to może przemyśl czy jednak nie warto wziąć pod uwagę tego co napisałem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez boarder Zobacz posta
    Pouczenia w kwestii jezyka uzywanego na forum udziela...
    ...moderator. Takie jego prawo, a wręcz obowiązek. Forum internetowe to nie piwosz.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Nie rozumiem szczepa81 jest niewłaściwego. Czyżby moderatorzy byli moderowani przez kogoś?
    Jasne, a wszyscy to agenci sowieccy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

W odpowiedzi na przedstawioną sytuację przez użytkownika szczepa81 informuję, odnośnie faktów związanych z pobytem sprzętu w serwisie.

Podczas pierwszego zgłoszenia serwis nie dokonał regulacji AF przysłanych aparatów EOS 5D Mark III . Sprawdzono czujniki AF wraz z wzorcowym układem optycznym. Były one sprawne technicznie. W związku z tym faktem serwis dokonał jedynie regulacji dostarczonych obiektywów do dwóch body EOS 5D Mark III. Potwierdza to dokładnie zapis w zgłoszeniu naprawy.
    W zgłoszeniu, które nastąpiło w styczniu 2013 /po ośmiu miesiącach użytkowania/ nie stwierdzono zgłaszanych usterek w aparatach EOS 5D Mark III. Natomiast dostarczony obiektyw EF 16-35 f2,8 L USM wymagał jedynie regulacji optycznej / a nie AF / co nie było przedmiotem poprzednich czynności. Rozregulowany układ optyczny miał wpływ na ostrzenie z innymi aparatami.
    Podczas zgłoszenia w marcu 2013 /po dziesięciu miesiącach użytkowania / dostarczono tylko jeden z dwóch wcześniej przysyłanych aparatów EOS 5D Mark III. Aparat profilaktycznie przeregulowano do wzorcowego układu optycznego, poczym doregulowano do niego obiektyw EF 24 f1,4 L USM.
    Informuję również, że wszystkie dotychczas dostarczone wraz z aparatami obiektywy miały zastosowaną procedurę regulacyjną która nie zmieni ustawień względem inny posiadanych aparatów.

Nasz serwis nie utrzymuje, żadnych kontaktów z serwisem w Berlinie. CSI Foto i Video jako serwis autoryzowany, problemy techniczne sprzętu Canon rozwiązujemy na szkoleniach lub bezpośrednio z głównym technikiem Canona .
    Potwierdzam jednak, że przed wysyłką sprzętu dzwonił do nas właściciel sklepu w celu ustalenia szczegółów naprawy.

Uzależniony

ja już nic nie rozumiem z tych kalibracji - mam 5d2 które z każdym moim szkłem prócz jednego zawsze działało OK
    to jedno z którym był problem to 35L - zawiozłem je do kalibracji z puszką z zaznaczeniem że nie dotykamy puszki
    (bo i po co skoro z resztą działa dobrze)
    szkło skalibrowano do puszki i jest ok - ale to samo szkło zapięte do 1Dx w ogóle nie trafia :/ inne szkła które
    trafiają z tym 5d2 trafiają też z 1Dx

czary, magia, voodoo czy co ?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

mam od dziś 5d3, w którym szósta cyfra to 4. z 24, 35L, 50/14 i 50L - trafia super

Pełne uzależnienie

szkło skalibrowano do puszki i jest ok - ale to samo szkło zapięte do 1Dx w ogóle nie trafia :/ inne szkła które
    trafiają z tym 5d2 trafiają też z 1Dx
    Bo masz szkło Canon by Sigma.

habakuk->czy wymienil
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 11-04-2013 o 21:07

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    habakuk->czy wymienil

nie wiem jak to określić - na czas naprawy dostałem inną puszkę, w zasadzie nową. stara się chyba nie naprawi, więc ta może zostanie.

to 5d3, o którym piszę, po prostu kupiłem, potrzebne do roboty. fantastycznie działa - właśnie z 85 sprawdziłem. żadnej kalibracji. przypomnę: 4ka na 6tym polu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Czyli co, od pewnego momentu serii 3 się postarali? ;-)
    .

Strona 124 z 143 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów