A ja byłem na tym spacerze jakiś czas temu.
Teraz wiem, że nic nie wiem
Z 70-200/2.8 trafia w punkt na 2.8 środkowym i bocznymi krzyżowymi.
Z 35L trafia w punkt na 1.4 - centralnym.
Na bocznych krzyżowych natomiast wyszedł mi regularny FF (i z prawej i z lewej).
Jak dla mnie to nie ma żadnego sensu. Rozumiałbym błąd różny z obu stron co by można było tłumaczyć np. nierównoległym ułożeniem sensorów itp. Rozumiałbym równy, regularny błąd na wszystkich punktach.
Ale sytuacji, że centralny trafia dobrze i powtarzalnie, a boczne już nie i mają ten sam regularny błąd to już nie...
Ogólnie nie robiłem jakiś nie wiadomo jak rozbudowanych testów - po ok. 10 zdjęć na każdy czujnik (raz, że było zimno a dwa, że w końcu zaczął mnie obserwować jakiś typ - bo chyba fotografowanie, co prawda własnego, auta przez 20min. mogło wyglądać dziwnie :P )
Pewnie dopiero koło połowy kwietnia będę mógł sprawdzić z innym/innymi 35L żeby wysunąć jakieś wnioski...
Chyba pierwszy raz zdecyduję się wysłać body do serwisu na kalibrację...
Bo teraz to wyszło, że zamieniłem 5D2 ze sprawnym centralnym i kulejącymi bocznymi na 5D3 żeby mieć jeszcze lepszy centralny i w końcu sprawne boczne, a dostałem to co miałem, tylko że lag mniejszy i seria szybsza, a dopłaciłem do tego interesu 5k O_o
P.S. 4 na 6 pozycji :P