Strona 115 z 143 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 141 do 1 150 z 1421

Wątek: Kalibracja 5d3 - sens?

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Odp: Kalibracja 5d3 - sens?

Mam to body od końca stycznia. I chyba źle, że trafiłem na niniejszy wątek: w pierwszych dniach rozwinąłem 6m miary budowlanej, poustawiałem małe przedmioty co metr i celowałem, sprawdzałem... Ok. Potem wyprowadzenie aparatu na spacer - jeśli tylko jakaś ostrość wydała mi się niedokładna - zaczynało się - drzewo z lewej lewym punktem, drzewo z prawej prawym punktem.... A potem, po analizie exifów okazywało się, że albo w ponurej aurze zrobiłem komuś idącemu zdjęcie na za długim czasie, albo punkt ostrości był punktem, a nie spotem i był większy od celu więc mógł ustawić dalej, albo mi przeostrzyło przy przekadrowaniu. Kurczę, paranoja... 40D nigdy nie testowałem, nie zauważałem żadnych konieczności kalibracji (podpinałem każdy z posiadanych obiektywów i grało), a tu ze strachem patrzę na każde zdjęcie. I sam już nie wiem, czy 5d3 mają wadliwe AF-y w dużej mierze, albo to po prostu jakaś psychoza.

Bywalec

i to chyba najbardziej zdrowe podejście do tematu, do momentu rozwinięcia tej 6 metrowej miary...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez af-p Zobacz posta
    i to chyba najbardziej zdrowe podejście do tematu, do momentu rozwinięcia tej 6 metrowej miary...
    Myślisz, że na front focusa w 5D MkIII to za mało i trzeba wziąć dłuższą?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec

może w niektórych przypadkach, u mnie na szczęście nie...
    Ostatnio edytowane przez af-p ; 14-03-2013 o 15:04

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Faktycznie - watek zaczyna przypominac beznadziejne zbieranie info o iPhonie5 na forum Macowym... Coraz wiecej podejrzej, doszukiwan sie problemow i teorii spiskowych.
    Sa bardziej i mniej udane serie swiatowych edycji. Chcielibysmy (jako uzytkownicy) aby najnowsze wersje byly najlepsze, ale nigdy tak nie bedzie i juz. Sa problemy z nowa (juz prawie starą ) piatka? Jednak nie jest to problem, ktory firma pewnie oglosi i naprawi, bo nie zanotowala zbyt wiele takich zgloszen i tyle. Kupowac, cieszyc sie i przede wszystkim - robic zdjecia a nie na sile testowac w warunkach, ktorych nawet nie potrzebujemy w zyciu codziennym

ps
    Dla przykladu - ja robie glownie fotoreportaze koncertowe, gdzie 100% zdjec jest robionych na centralnym z przekadrowaniem. Po tym watku zaczalem testowac reszte krzyzowych... Po co??? Sami wyciagnijcie wnioski czy warto ;-) Oczywiscie - zrobilem i jest ok, ale po co? Przeciez wszystkie zdjecia wychodzily ok a nawet jakby wyszlo, ze z prawej jest cos nie tak, to co? Zmienilbym body??? I jeszcze raz - po co? Zacznijmy robic zdjecia! Takie historie jak u Habakuka wyjda bez testow KAZDEMU!!!! A cala reszta, to doszukiwanie sie dziury w calym wg mnie i juz

Zeby nie ten watek wielu nie zauwazyloby zadnych problemow - oczywiscie mozna powiedziec czy to jest uzasadnienie problemu??? Nie - tylko wydaje mi sie, ze za duzo robi sie tu testow a za malo zdjec Jak ktos ma problem, to zobaczy go szybko w zyciu. A z tego co czytam (praktycznie caly watek), to WIEKSZOSC "odkryla" go po przeczytaniu tego postu i zrobieniu "testow"... ech...
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 14-03-2013 o 17:53

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    ... to po prostu jakaś psychoza.
    Od czytania tego mam tak samo, wkrótce będzie można założyć oddział w Tworkach
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Kupowac, cieszyc sie i przede wszystkim - robic zdjecia a nie na sile testowac w warunkach, ktorych nawet nie potrzebujemy w zyciu codziennym

ps
    Dla przykladu - ja robie glownie fotoreportaze koncertowe, gdzie 100% zdjec jest robionych na centralnym z przekadrowaniem.
    Skoro używasz tylko centralnego punktu, to czemu kupiłeś 5D3, a nie 6D Do fotoreportażu nadaje się chyba równie dobrze, a kosztuje mniej

Po tym watku zaczalem testowac reszte krzyzowych... Po co??? Sami wyciagnijcie wnioski czy warto ;-) Oczywiscie - zrobilem i jest ok, ale po co? Przeciez wszystkie zdjecia wychodzily ok a nawet jakby wyszlo, ze z prawej jest cos nie tak, to co? Zmienilbym body???
    Ja również robię większość zdjęć tak jak to opisałeś. Jest to przyzwyczajenie, które powstało w trakcie używania Canonów XXD i 5D, w których używanie bocznych punktów AF-a jest problematyczne. Jestem amatorem i może nie mam takiej wprawy jak Ty, bo po przekadrowaniu niestety 100% zdjęć nie wychodzi mi ostro. Miałem nadzieję, że po zakupie 5D3 wreszcie będę mógł bez obawy, używać bocznych punktów i odsetek trafionych kadrów będzie większy ??: Rozumiem, że skoro ich nie używasz, to wadliwe działanie bocznych punktów nie zrobiłoby Ci różnicy, ale IMO nie ma się co dziwić, że większości nabywców zależy na posiadaniu w pełni sprawnych egzemplarzy.

Takie historie jak u Habakuka wyjda bez testow KAZDEMU!!!!
    Pikczer czemu tak uważasz, skoro Tobie nie wyszły

gdyby nie ten watek wielu nie zauwazyloby zadnych problemow - oczywiscie mozna powiedziec czy to jest uzasadnienie problemu??? Nie - tylko wydaje mi sie, ze za duzo robi sie tu testow a za malo zdjec Jak ktos ma problem, to zobaczy go szybko w zyciu. A z tego co czytam (praktycznie caly watek), to WIEKSZOSC "odkryla" go po przeczytaniu tego postu i zrobieniu "testow"... ech...
    Zapewne masz rację, ale dzięki temu wątkowi odkrywamy skalę problemu :smile:
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 16-03-2013 o 15:38

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Takie historie jak u Habakuka wyjda bez testow KAZDEMU!!!!
    Pikczer czemu tak uważasz, skoro Tobie nie wyszły
    Przepraszam, że się wtrącę, ale Pikczerowi ewidentnie chodzi o to, że GDYBY MIAŁ tę wadę, to by mu wyszła, jak i każdemu innemu kto by ją MIAŁ.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Przepraszam, że się wtrącę, ale Pikczerowi ewidentnie chodzi o to, że GDYBY MIAŁ tę wadę, to by mu wyszła, jak i każdemu innemu kto by ją MIAŁ.
    O.K.Chyba opacznie to zrozumiałem.Zapewne masz rację, że chodzi o to, że nie trzeba specjalnych testów żeby wykryć taką wadę AF-a.

Pełne uzależnienie

Że kalibracja 5D3 habakuka nie miała sensu to przecież wiadomo już od pewnego czasu

Strona 115 z 143 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów