Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 103

Wątek: Nowy 1100D czy używany 40D?

Domyślnie Odp: Nowy 1100D czy używany 40D?

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    ... Jak ktoś lubi oglądać zdjęcia na wyświetlaczu to zdecydowanie 50D, tyle że w tym przypadku zdjęcia często wyglądają lepiej na monitorku aparatu niż na monitorze komputera ....
    Na 650D też nie jestem często w stanie ocenić jakości (ostrości) zdjęcia.
    Co do mikroregulacji AF, to raczej dla 50x ogniskowa powinna się sprawdzać. Np w Canonnie 70-200, kiedy staruszek ma już kilkanaście lat i jest trochę rozregulowany. Gdy użytkownik robi większość zdjęć na 200mm.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez cobalt
    Co do mikroregulacji AF, to raczej dla 50x ogniskowa powinna się sprawdzać
    W teorii pewnie tak, w praktyce niestety nie jest tak pięknie-to nie działa. W 40D czy 5D nigdy nie doszukiwałem się FF czy BF, natomiast mająć regulację w 50D na starcie sprawdzałem gdzie jest "sweet spot" z każdym szkłem. I nigdy nie było jednego uniwersalnego ustawienia. Paranoja
    Ostatnio edytowane przez haze ; 05-02-2014 o 12:57
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Coś już napisał

już gdzieś wrzucałem 40D iso 3200:
    http://www.flickr.com/search/groups/...N23&q=ISO+3200

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Przy dobrych szkłach Canon 50D będzie lepszym wyborem ze względu na matrycę 15Mpx.
    W gęstości pikseli 4,5 MP / cm ² (40D: 3.1 MP / cm ², 1Ds MkIII:. 2.4 MP / cm ² Obiektyw staje się czynnikiem ograniczającym.
    Nawet w najostrzejszy z optymalnych otworów nie może (przynajmniej z dala od centrum kadru) zaspokoić głodu 15.1 czujnika megapikselowej rezolucji. Testowali dla Canon EFS 17-55 F2.8.

Biorąc pod uwagę niedogodności, które pochodzą z wyższych gęstości pikseli:
    -zmniejszony zakres dynamiki,
    -zmniejszenie wydajności wysokie ISO
    -konieczność przechowywania, przenoszenia i przetwarzania większych ilości danych,

-jak zagadnień dyfrakcji,
    -zwiększona wrażliwość na drgania aparatu

Dochodząc do wniosku, że w tym momencie wyścig megapikseli prawdopodobnie powinien zatrzymać.

Jedną z konsekwencji jest to, że 50% wzrost liczby pikseli na 50D powoduje jedynie marginalne ilości dodatkowych szczegółów.

i domyślnie mam wyłączony podgląd po zrobieniu zdjęcia - 5D mnie przyzwyczaiło ze nadaje się tylko do podglądu histogramu i alertu prześwietleń.
    Jak ktoś potrzebuje pokazywać fotki znajomym na imprezie to faktycznie 50D ma sporą przewagę
    Ekran jest lepszy ale czy warto do niego dopłacać z 800zł do 1400?
    Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 05-02-2014 o 13:34

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    Ekran jest lepszy ale czy warto do niego dopłacać z 800zł do 1400?
    Każdy ocenia to co jest wygodne i pomocne w jego pracy, użytkowaniu i innych warunkach, przyzwyczajeniach.

Ekran LCD jest mi przydatny w ocenie zdjęcia jako takiego - alarm prześwietlenia dobrze widoczny, ale również używam fajnej funkcji z Magic Lantern.

Mam włączony Focus Peak na stałe - podświetla on na czerwono płaszczyznę ostrości i to nie tylko w LV.
    Na szybko można ocenić dodatkowo po zrobieniu zdjęcia (mam 4 s wyświetlanie) czy ostrość mniej więcej trafiła tam gdzie być powinna.
    Fajny ficzer.

--- Kolejny post ---

I nigdy nie było jednego uniwersalnego ustawienia.
    Ale jest przecież zapamiętanie ustawień w aparacie dla różnych obiektywów (chyba max 20 szt.) a nie tylko jednego uniwersalnego, albo nie zrozumiałem co miałeś na myśli.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2014 o 14:34

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez RobertON
    Ale jest przecież zapamiętanie ustawień w aparacie dla różnych obiektywów (chyba max 20 szt.) a nie tylko jednego uniwersalnego.
    A gdzie napisałem że uniwersalne ustawienie dotyczy różnych obiektywów? Chodzi o to że ustawione trafienie "w punkt" dla odległości 2m nie da wcale takiego trafienia dla odległości 5m - to jest brak uniwersalności ustawienia. Grałoby to dobrze jak by regulacja AF zapamiętywana była w funkcji odległości.
    Wszystko o czym piszesz w kwestii ekranu LCD tak samo dobrze sprawdzi się na archaicznym LCD w 40D (bo niby gdzie wymienionych przez Ciebie zastosowaniach jest przewaga wyższej rozdzielczości ekranu?).

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    Biorąc pod uwagę niedogodności, które pochodzą z wyższych gęstości pikseli:
    -zmniejszony zakres dynamiki,
    -zmniejszenie wydajności wysokie ISO
    -konieczność przechowywania, przenoszenia i przetwarzania większych ilości danych,

-jak zagadnień dyfrakcji,
    -zwiększona wrażliwość na drgania aparatu
    Ale producenci aparatów nadal zagęszczają matryce APS-C i standardem jest już 20Mpx.
    Np w Canonie 70D. Wysokie ISO ma OK i AF sprawny. Co do rozpiętości tonalnej to nie wiem.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Gorzów Wlkp.

tak samo dobrze sprawdzi się na archaicznym LCD w 40D (bo niby gdzie wymienionych przez Ciebie zastosowaniach jest przewaga wyższej rozdzielczości ekranu?).
    Niestety nie. Nie ma softu Magic Lantern dla 40D więc nie ma tej funkcji przydatnej dla mnie.
    Na lepszym podglądzie ja lepiej to widzę, masz młodsze oczy i lepiej widzisz niż ja

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Co do mikroregulacji AF, to raczej dla 50x ogniskowa powinna się sprawdzać
    I faktycznie microregulacja powinna być przeprowadzona dla 50x ogniskowa.

Odległość aparatu do tematu nie mniejsza niż 50-krotność ogniskowej.

http://ophrysphotography.co.uk/pages...adjustment.htm
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2014 o 15:12

Coś już napisał

Ale producenci aparatów nadal zagęszczają matryce APS-C i standardem jest już 20Mpx.
    Np w Canonie 70D. Wysokie ISO ma OK i AF sprawny. Co do rozpiętości tonalnej to nie wiem.

Mają bo jest wyścig megapikseli i później czytamy takie kwiatki:
    Canon EOS 550D bardzo dobrze wypadł w teście rozdzielczości obrazu – pod tym względem nie różni się od poprzedników.

Co ciekawe, wzrost rozdzielczości matrycy nie przełożył się na wzrost liczby rejestrowanych szczegółów – było ich praktycznie tyle samo, co na zdjęciach z EOS-a 500D.

Testy wykonywano na tym samym obiektywie (EF 50 mm/f1,4 USM). Czyżby przy formacie APS-C osiągnięto skrajne możliwości jednego z najlepszych pod względem rozdzielczości obiektywów?

O ile dużo dobrego da się powiedzieć o szczegółowości obrazu i niskich szumach, o tyle o dynamice już nie do końca.
    Aparat nie wypadł co prawda bardzo źle w próbie określającej odwzorowanie detali w światłach i cieniach, ale uzyskał wyniki znacznie gorsze, zajmując pod tym względem 13. pozycję w rankingu.

Tu wyraźnie zaszkodziła zbyt wysoka rozdzielczość sensora.
    Zaskakująco słabo aparat wypadł też w teście odwzorowania barw przy ręcznym balansie bieli (RBB).
    o 50D:
    To znów utwierdza nas w przekonaniu, że gdyby Canon włożył do 50D matrycę 12 Mpix wykonaną w nowej technologii, rozdzielczość na pewno nie byłaby mniejsza, a zakres tonalny i szumy na bardziej satysfakcjonującym użytkownika poziomie.
    Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 05-02-2014 o 15:24

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Prawdą jest to co napisałes Robercie, ale doszliśmy w tym momencie do wniosku że to nie ekran stanowi przewagę, lecz dostępny soft
    W nowych body jest dużo silniejsze odszumianie z poziomu procesora aparatu - przewaga jednak jest zdecydowana w dostępności wyższych czułości. Pomiędzy 50D a 40D jednak tej przewagi nie uświadczysz.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

przewaga jednak jest zdecydowana w dostępności wyższych czułości. Pomiędzy 50D a 40D jednak tej przewagi nie uświadczysz.
    Tu Ty masz rację, tych wyższych czułości 3200/H1/H2 nawet nie dotykam. Użyteczne dla mnie to max 800 ISO w 50D.
    Ekranik w 50D mi osobiście bardzo odpowiada i przy tym pozostanę .
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2014 o 15:07

Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów