Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 103

Wątek: Nowy 1100D czy używany 40D?

Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Nowy 1100D czy używany 40D?

Nie powiem bo napaliłem się wręcz na tą 40 lub 50 ale z tego co na szybko poczytałem to nie mają nagrywania video prawda? Z jednej strony po co nagrywanie w takim sprzęcie ale z drugiej jakoś przydałoby się. Tylko teraz trzeba się postarać i mieć odrobinę szczęścia aby pozbyć się 1100D. I owszem mam chrapkę na nowy sprzęt, ale jeszcze mnie nie stać na to Trudny wybór. Tu mam swój sprawdzony sprzęt i nowy, a z używkami wiadomo jak to jest... Ale trzeba się odważyć.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Do 50D jest alternatywny soft Magic Lantern, który uruchamia nagrywanie i sporo dodatkowych funkcji do fotografowania.
    Bierz 50-tkę jak masz taką chęć, a nie będziesz żałował.

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Do tego 50tka posiada mikroregulację - warto mieć.

Coś już napisał

50 ma ML i mikro regulację to jedyna praktyczna różnica z 40d
    Przy używanym sprzęcie większe znaczenie będzie miał stan danego egzemplarza
    Canon EOS 50D Review: Digital Photography Review
    50D
    High ISO performance worse than 40D
    Reduced dynamic range in the shadow areas compared to EOS 40D
    Per-pixel detail not as good as on good 10 or 12 megapixel cameras

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    50 ma ML i mikro regulację to jedyna praktyczna różnica z 40d
    Nooo nie, tych różnic jest znacznie więcej, ale najistotniejsze to bardzo dobry ekran LCD, nowy procesor, zakres ISO i inna matryca...
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 04-02-2014 o 15:46

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

A moze 550D? Dobra jakos zdjec, film hd. W b.dobrym stanie mozna kupic.
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 05-02-2014 o 11:18

Coś już napisał

RobertON, nie wiem czy specjalnie prowokujesz?
    Jak chcesz to znowu pogadamy o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia
    ...
    Ekran LCD WIFI i inne bzdury nie robią zdjęć. Dla mnie to nie ma znaczenia. To jest sprawa drugorzędna.

Marketingowy bełkot.

nowy procesor
    Aparat działa z tą samą szybkością.
    Bufor szybciej się zapełnia w tym z lepszym procesorem. Tryb seryjny jest według producenta odrobinę wolniejszy w tym z lepszym procesorem.

zakres ISO i inna matryca
    Tak ma więcej megapiskesli super!

High ISO performance worse than 40D - Wysokie ISO gorsze niż w 40D
    Reduced dynamic range in the shadow areas compared to EOS 40D
    Per-pixel detail not as good as on good 10 or 12 megapixel cameras

Having said that, in terms of per-pixel sharpness the 50D cannot quite keep up with the better 10 or 12 megapixel APS-C DSLRs in the market. At higher sensitivities the smaller photosites are clearly producing more noise (as shown from our RAW comparisons) and so Canon is having to apply more noise reduction to keep to acceptable noise levels, this of course means a loss of detail from ISO 1600 upwards.

It appears that Canon has reached the limit of what is sensible, in terms of megapixels on an APS-C sensor. At a pixel density of 4.5 MP/cm² (40D: 3.1 MP/cm², 1Ds MkIII: 2.4 MP/cm²) the lens becomes the limiting factor. Even the sharpest primes at optimal apertures cannot (at least away from the center of the frame) satisfy the 15.1 megapixel sensors hunger for resolution. Considering the disadvantages that come with higher pixel densities such as diffraction issues, increased sensitivity towards camera shake, reduced dynamic range, reduced high ISO performance and the need to store, move and process larger amounts of data, one could be forgiven for coming to the conclusion that at this point the megapixel race should probably stop. One consequence of this is that the 50% increase in pixel count over the 40D results in only a marginal amount of extra detail.

We're by no means saying the 50Ds image quality is bad but it's simply not significantly better than the ten megapixel 40D. In some areas such as dynamic range and high ISO performance it's actually worse and that simply makes you wonder if the EOS 50D could have been an (even) better camera if its sensor had a slightly more moderate resolution.

The EOS 50D has to stand its ground in a highly competitive bracket of the DSLR market. It is currently almost $500 more expensive than the 40D, almost $500 more expensive than the Nikon D90 and for an extra $100 you can bag yourself a Nikon D300. Looking at the specification differences between the EOS 40D and our test candidate it appears you pay quite a premium for the 50D's extra megapixels and as we've found out during this review you don't get an awful lot of extra image quality for your money. The Canon EOS 50D still earns itself our highest reward but considering its price point and our slight concerns about its pixel-packed sensor, it only does so by a whisker.

Nie forsuje lepszości 40D nad 50D. Nie mówię że obrazek z 50Ds image quality jest zły, ale po prostu nie jest lepszy niż w 40D.
    Dalej uważam że przy używanym sprzęcie większe znaczenie będzie miał stan danego egzemplarza.

To że 50D ma więcej pikseli i większy ekran nie wpływa na jakość obrazka.
    Warto dodać, że 40D w idealnym stanie z przebiegiem 30k koszt 800zł
    50D w takim samym stanie kosztuje 50% więcej bo 1300zł 1400zł
    Ostatnio edytowane przez EOS_1DX ; 05-02-2014 o 11:31

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Tylko czy miałeś możliwość fotografowania jednym i drugim aparatem.
    Nie zwróciłeś uwagi na podgląd na LCD ?

Zupełna racja co do stanu aparatu, lepiej poszukać dobrego 50D aniżeli 40D.

Cytat Zamieszczone przez EOS_1DX Zobacz posta
    RobertON, nie wiem czy specjalnie prowokujesz?
    Jak chcesz to znowu pogadamy o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia
    Gdzieżbym śmiał prowokować .
    Również stałem przed wyborem - czy używany 40D czy 50D, stanęło na 50D jak sprawdziłem w "łapkach".

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 05-02-2014 o 11:42

Przy dobrych szkłach Canon 50D będzie lepszym wyborem ze względu na matrycę 15Mpx.
    Największym atutem w porównaniu z 40D jest możliwość mikroregulacji AF. Dlatego sporo osób używa do dzisiaj 50D, a nie wchodzi w 60D.
    Oczywiście oba aparaty muszą być sprawne technicznie w 100%, bo w złom nie wchodzimy.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Miałem 50D, teraz mam 5D i 40D i powiem szczerze, że mikroregulacja bardziej przeszkadza niż pomaga... Skupia się człowiek na dobieraniu jak najbardziej właściwego ustawienia (a takie nie istnieje! ustawisz że trafia na 2m, na 8 już nie będzie...) zamiast robić zdjęcia. AF Microadjustment jest dla mnie zatem słabym plusem tego aparatu Jak ktoś lubi oglądać zdjęcia na wyświetlaczu to zdecydowanie 50D, tyle że w tym przypadku zdjęcia często wyglądają lepiej na monitorku aparatu niż na monitorze komputera
    Wyższa rozdzielczość 50D to również większe wymagania co do jakości szkieł, do "normalnych" zastosowań 10mpix w zupełności wystarcza.
    Cytat Zamieszczone przez RobertON
    Tylko czy miałeś możliwość fotografowania jednym i drugim aparatem.
    Nie zwróciłeś uwagi na podgląd na LCD ?
    Ja miałem i domyślnie mam wyłączony podgląd po zrobieniu zdjęcia - 5D mnie przyzwyczaiło ze nadaje się tylko do podglądu histogramu i alertu prześwietleń.
    Jak ktoś potrzebuje pokazywać fotki znajomym na imprezie to faktycznie 50D ma sporą przewagę.
    Ostatnio edytowane przez haze ; 05-02-2014 o 12:51
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów