Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 103

Wątek: Nowy 1100D czy używany 40D?

Mieszany widok

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie Odp: Nowy 1100D czy używany 40D?

Cytat Zamieszczone przez elrond2000 Zobacz posta
    myślę też o 50d jeżeli w dobrym stanie to chyba byłbym skłonny dołożyć te 200-300 zł do korpusu
    Co Cię skłania do takich przemyśleń?

Pełne uzależnienie

Z wcześniejszych wpisów wynika, że założyciel wątku podąża za ilością pikseli na matrycy. Tak naprawdę liczy się w zasadzie jak najlepszy stan sprzętu z serii xxD, bo to sprzęt używany.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

myślę też o 50d jeżeli w dobrym stanie to chyba byłbym skłonny dołożyć te 200-300 zł do korpusu
    Widzisz jak "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a raczej w miarę czytania CB. Jak chcesz mieć jeden dobry aparat na kilka lat to 50D jest w tej chwili prawdopodobnie najlepszym wyborem. Gwarancja na 100.000 przebiegu migawki i tyle, popsuć się może co innego, ale startujesz z wyższej półki i dla początkującego dłuższa nauka techniki i guzikologii.

1100D sprytny niewielki aparat znakomity do nauki. Do tego dobre obiektywy i jakość obrazka nie ustąpi 50D. Nie chcąc takich dylematów używam obu. Do szybkiej pracy w różnych warunkach, gdzie nie będzie żal gdzieś o coś walnąć 1100D. Na wycieczki lub jakiś plenerek 50D z filtrami i torbą, gdy mam więcej czasu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Z wcześniejszych wpisów wynika, że założyciel wątku podąża za ilością pikseli na matrycy. Tak naprawdę liczy się w zasadzie jak najlepszy stan sprzętu z serii xxD, bo to sprzęt używany.
    Moim zdaniem ilość pikseli nie jest tak ważna - jak dobre szkło podpięte z przodu.

Szczera prawda - najważniejsze w jakim stanie będzie ów sprzęt używany.

--- Kolejny post ---

A jeszcze jedno - w 50D można nagrywać filmy poprzez niezależny soft Magic Lantern.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 06-01-2014 o 11:59

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Widzisz jak "apetyt rośnie w miarę jedzenia", a raczej w miarę czytania CB. Jak chcesz mieć jeden dobry aparat na kilka lat to 50D jest w tej chwili prawdopodobnie najlepszym wyborem. Gwarancja na 100.000 przebiegu migawki i tyle, popsuć się może co innego, ale startujesz z wyższej półki i dla początkującego dłuższa nauka techniki i guzikologii.

1100D sprytny niewielki aparat znakomity do nauki. Do tego dobre obiektywy i jakość obrazka nie ustąpi 50D. Nie chcąc takich dylematów używam obu. Do szybkiej pracy w różnych warunkach, gdzie nie będzie żal gdzieś o coś walnąć 1100D. Na wycieczki lub jakiś plenerek 50D z filtrami i torbą, gdy mam więcej czasu.
    Jakość obrazka może i podobna, ale AF 50D wymiata w porównaniu z 1100D. Sprawa jest banalnie prosta. Lepszy aparat - większe możliwości. Canon 1100D i 50D to jak nowy Fiat 126p i VW Golf I. Jak szwagier pytał mnie 20 lat temu po co kupiłem "Malucha", to odpowiadałem, że mam na gwarancji i że jest ekonomiczny, bo pali "tylko" 4,6 l/100km. A prawda była taka, że jego Golf palił 6 i wciskało mnie w fotel, bo miał poj. 2x większą.

Cały ambaras polega na trafieniu dobrej 50-tki, z przyzwoitym przebiegiem w cenie do 1 500zł. To był kiedyś ulubiony drugi aparat reporterów i dostawał w pupę jak trzeba.
    Ostatnio edytowane przez cobalt ; 06-01-2014 o 12:12

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Powiem tak miałem pentaxa k10d - obsługa bajka (wielkość, ergonomia)
    miałem 350d - autofokus jakby nie istniał; poza trybem pojedynczym.
    teraz mam kompakta olympusa xz-1 i gdyby tylko miał zoom ręką a nie przyciskiem toby się go zostawiło
    ale teraz wszystkie systemy praktycznie to samo. są plusy i minusy
    gdyby najtańszy obecnie dobry model konkurencyjnej firmy miał śrubokręt (a 3100jest lepszy od 1100d) to byłby strzałem w dziesiątkę bo szklarnia dla amatora w nikonie jest lepsza
    a tak trzeba szukać mniejszego zła

Powiem tak miałem pentaxa k10d - obsługa bajka (wielkość, ergonomia)
    miałem 350d - autofokus jakby nie istniał; poza trybem pojedynczym.
    teraz mam kompakta olympusa xz-1 i gdyby tylko miał zoom ręką a nie przyciskiem toby się go zostawiło
    ale teraz wszystkie systemy praktycznie to samo. są plusy i minusy
    gdyby najtańszy obecnie dobry model konkurencyjnej firmy miał śrubokręt (a 3100jest lepszy od 1100d) to byłby strzałem w dziesiątkę bo szklarnia dla amatora w nikonie jest lepsza
    a tak trzeba szukać mniejszego zła
    Jaka szklarnia kolego. Nikon D3100 to padaczka bez śrubokręta i starsze szkła tylko w (M)anualu chodzą.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Jakość obrazka może i podobna, ale AF 50D wymiata w porównaniu z 1100D. Sprawa jest banalnie prosta. Lepszy aparat - większe możliwości. Canon 1100D i 50D to jak nowy Fiat 126p i VW Golf I. Jak szwagier pytał mnie 20 lat temu po co kupiłem "Malucha", to odpowiadałem, że mam na gwarancji i że jest ekonomiczny, bo pali "tylko" 4,6 l/100km. A prawda była taka, że jego Golf palił 6 i wciskało mnie w fotel, bo miał poj. 2x większą.
    Porównania z branży motoryzacyjne nie są mi obce, ale staram się ich unikać bo nie oddają właściwie sensu. Pojemność silnika nie jest jedynym odnośnikiem jakości czy wartość i moim zdaniem jest to bezzasadne. Jeździłem każdym z wymienionych przez Ciebie samochodem, a nawet miałem ich po kilka, ale niegdyś takie były uwarunkowania ekonomiczne.

Co do przyzwoitego przebiegu czy jakości używanego sprzętu, to tylko zobaczyć, przestrzelić ocenić ...i dopasować do portfela.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 06-01-2014 o 12:23

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

chcesz aparat na dłużej i wycisnąć z niego najwięcej to weź 50d =)
    dołóż porządne szkło i będzie super.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    chcesz aparat na dłużej i wycisnąć z niego najwięcej to weź 50d =)
    dołóż porządne szkło i będzie super.
    I to byłoby na tyle.

A jak chcesz gwarancję, koszty i prostotę obsługi weź 1100D, dołóż porządne szkło i też będzie nieźle na czas jakiś... cdn.

Oto w ten właśnie sposób dyskusja zeszła z 40D na 50D - a może i dobrze.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 06-01-2014 o 12:33

Coś już napisał
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    I to byłoby na tyle.

A jak chcesz gwarancję, koszty i prostotę obsługi weź 1100D, dołóż porządne szkło i też będzie nieźle na czas jakiś... cdn.

Oto w ten właśnie sposób dyskusja zeszła z 40D na 50D - a może i dobrze.
    bardzo dobrze
    50d z niskim przebiegiem rozważę. ewentualnie jak się trafi w dobrych pieniądzach d90. mam 28-80 z nikorra zapięte na analogu to z 35mm dałoby radę.
    dyskusję uważam na razie za zamkniętą
    stanęło na jednym z trzech:
    1. canon eos 50d
    2. canon eos 1100d
    3. nikon d90 (ale tylko w dobrej cenie)
    na razie trzeba fundusze przygotować (a to wymaga kilku zabiegów)
    pozdrawiam i dzięki za pomoc

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów