Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Problemy z lampą 580 Ex II

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Problemy z lampą 580 Ex II

a u mnie jest taki objaw np.
    Ustawiam ettl i chcę błysnąć a lampa błyska lekkim błyskiem nie widocznym na zdjęciu następnie jest moge zrobic kilka zdjęć już bez błysku (lampe nadal mam włączoną) i po tych 3-4 fotkach dopiero błyska prawidłowo. Styki czyściłem i używam jej 5D Mark II + 24mm L Nie mam pojęcia co jej dolega. Baterie są wporzo a ona nadal nie działa tak jak powinna.

Gdy ustawie na M jest dokładnie to samo.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez lukasz57-90 Zobacz posta
    a u mnie jest taki objaw np.
    Ustawiam ettl i chcę błysnąć a lampa błyska lekkim błyskiem nie widocznym na zdjęciu następnie jest moge zrobic kilka zdjęć już bez błysku (lampe nadal mam włączoną) i po tych 3-4 fotkach dopiero błyska prawidłowo. Styki czyściłem i używam jej 5D Mark II + 24mm L Nie mam pojęcia co jej dolega. Baterie są wporzo a ona nadal nie działa tak jak powinna.

Gdy ustawie na M jest dokładnie to samo.
    Mam to samo.. oprócz objawów, które wymieniałem wcześniej. Moja lampa wariuje na wszelkie sposoby. Też często jak robię zdjęcia i zamiast błyskać normalnie to błyska bardzo słabo tak ,że nie widać tego na zdjęciach.. Styki mam czyściutkie.. wyślę ją do serwisu za 2 tyg i dowiem się co i jak..

Pełne uzależnienie

Pod linkiem jest manual jak to zreperowac, problem istnieje od dosc dawna. Moja lampa zaczela miec problem okolo 1.5 roku po zakupie
    CANON SPEEDLITE 580EX-II HOTSHOE DIY FIX Ť SHIMWORLD

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

U mnie też występuje problem z lampą. Myślałem, że baterie ale są naładowane. Po założeniu do aparatu lampa jest ustawiona w E-TTL,pilot daje błysk i też dioda miga po wciśnięciu spustu do połowy. Jednakże lampa nie błyska przy ustawieniach Av. Przejrzałem instrukcje i aparatu i lampy jednak nie potrafię znaleźć przyczyny. Proszę o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Zacznij od najprostszego - przeczyść styki w lampie i na sankach aparatu. Ja stosuję do tego izopropanol, bo akurat mam pod ręką. Może być spirytus, lub coś podobnego. Pewnie może też być środek do czyszczenia styków elektrycznych, ale z tym bym uważał i ostrożnie dawkował.
    I nie sugeruj się tym, jak styki wyglądają na oko, tylko przeczyść. Jeśli to nie pomoże, to dopiero wtedy można zacząć się martwić. Ja już dwukrotnie miałem problemy z błyskami i czyszczenie do tej pory zawsze pomagało.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Ok, dziś przeczyszczę choć o dziwo styki wyglądają na czyste.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez saxjas Zobacz posta
    Ok, dziś przeczyszczę choć o dziwo styki wyglądają na czyste.
    Moje nigdy nie wyglądały na brudne a lampa jednak broiła. Po przeczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Dziękuję za pomoc, po przetarciu gniazd szmatką lampa ożyła. Zadziwiające bo przed czyszczeniem styki wyglądały nienagannie. Dowiedziałem się z serwisu canona, że jedynym zalecanym sposobem jest czyszczenie na sucho, bez płynów typu spiryt itd.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów