Witam ! Mam pytanie jak dlugo ładować pierwszy raz baterie w EOS 350D? Czy należy ja dla dobrego sformatowania ładować min 12 godzin. Instrukcja nic nie podaje odnosnie pierwszego ładowania. Z gory dziekuję:smile:
Witam ! Mam pytanie jak dlugo ładować pierwszy raz baterie w EOS 350D? Czy należy ja dla dobrego sformatowania ładować min 12 godzin. Instrukcja nic nie podaje odnosnie pierwszego ładowania. Z gory dziekuję:smile:
Podaje.Zamieszczone przez Night_Visitor
1. Włożyć baterię do ładowarki - zapali się czerwone światełko.
2. Światełko zielone - bateria naładowana.
Albo odwrotnie.
Jeżeli nie podaje, to znaczy, że nie trzeba.
Moderatorów poproszę o zamknięcie wątku, bo zaraz będzie: pogooglaj itp.
A tak w ogóle to pogooglaj ;-) .
aż sprawdziłem.... i oczywiście nie podaje. ;-)Zamieszczone przez tomalxx
oczywiście jest podane, jak ładować, wyjmować, przechowywać, wsadzać itp. ale nie jest podane co zrobić przed pierwszym włączeniem aparatu. być może jest to w instrukcji do samej baterii NB-2LH...?
niemniej jednak to jest bateria Li-Ion, która jest dostarczana z aparatem już częściowo (mniej lub bardziej*) naładowana tak, aby można było w pełni sprawdzić działanie aparatu już w sklepie. potem należy jej używać, aż standardowo się wyładuje i już normalnie ładować, co jest opisane w instrukcji.
jest tam też:
- pełne ładowanie baterii trwa około 90 minut,
- należy unikać ładowania baterii przez 24h lub dłużej - może ją to uszkodzić.
___
* he, he, zakładając, że wszystkie baterie są tak samo naładowane, gdy opuszczają fabrykę, to możnaby po napięciu baterii w chwili kupna określać, jak długo nasz egzemplarz aparatu leżał w hurtowni albo jak bardzo był "testowany", zanim do nas trafił![]()
Ostatnio edytowane przez mxw ; 07-02-2006 o 19:09
pozdro.,
m.
Jeszcze jedno - nie zaleca się przechowywania w pełni naładowanych baterii liIon.
300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro
Skad posiadasz te informacje? Tego jeszcze nigdzie nie czytalem.Zamieszczone przez Paweł Ubysz
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Raczej nie nalezy gleboko rozladowywac i przechowywac razladowanych baterii lit-jon. To wiem na pewno.
czesc.Ch.
Z tym tez sie zgadzam.Zamieszczone przez chomsky
Czy ktos moglby potwierdzic, to co napisal Paweł Ubysz?
Tak sie sklada, ze mam jedna naladowana baterie i jej nie uzywam![]()
Zamieszczone przez Drozdi
http://www.mobility.com.pl/article.php?sid=358
Dla nieklikajacych cytat:
"PRZECHOWYWANIE BATERII – trzeba pamiętać, iż baterie typu NiCd i NiMH powinny leżeć nie naładowane, natomiast LiIon powinno się trzymać naładowane w 40 – 50 %."
Polecam tez:
http://www.batteryuniversity.com/partone-19.htm
cytat:
"High charge levels and elevated temperatures hasten the capacity loss"
tabelka bardzo ładnie pokazyuje zalezność straty pojemności od stanu naładowania przechowywanej baterii.
Nie wiem dlaczego , ale tak jest. Z podobnymi opiniami mozna sie też spotkać na forach modelarskich - a modelarze wiedzą o bateriach naprawdę duzo.
Ostatnio edytowane przez Paweł Ubysz ; 07-02-2006 o 22:57
300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro
"powinno" :wink:Zamieszczone przez Paweł Ubysz
Wydaje mi sie, ze nie mozna tego interpretowac, w taki sposob:
co do tego cytatu:Zamieszczone przez Paweł Ubysz
to za bardzo nie rozumiem co chciales nim wyrazic, bo to chyba nie ma nic wspolnego z naszym tematem, ale moge sie mylic. Moze zle interpretuje Twoje myslenie.Zamieszczone przez Paweł Ubysz
POZDRAWIAM
I co mi przyjdzie z "naładowanej w połowie" bateri jak wysiądzie pierwsza? Na takiej też nie ujadę długo w plenerze.....
20D+BGE2, Canon EF 17-40 L USM, Canon EF 24-105 L USM IS, Canon EF 100-400 L USM IS, EX 580