OK poprawka do poprzedniego postu. Na dobra sprawe to nie wiadomo komu wierzyc ;-). Po rozmowie z moim sales rep. dowiedzialem sie ze Spectraview II powinno dzialac z kazdym monitorem serii PA bez wzgledu na lokalizacje. Natomiast uslyszalem cos dziwnego na temat weryfikacji i certyfikacji serii Reference. Wedlug tego co uslyszalem monitory sprzedawane w USA i europejska seria Reference spelniaja okreslone normy jakosci, dE itp. Natomiast monitory ktore nie spelniaja tych norm sa sprzedawane w EU z zablokowana mozliwoscia kalibracji sprzetowej, ktora mogla by pogorszyc lub wrecz popsuc wlasciwosci panelu nizszej klasy. Dowiedzialem sie rowniez ze dla wielu producentow rynek USA/Canada jest primary a EU secondary. Co generalnie brzmi jak jakas paranoja ale analitykiem rynku nie jestem wiec nie mam pojecia. Mysle ze producenci/dystrybutorzy mysla ze w krajach srodkowej i wschodniej europy opchnie sie tansze i troche slabsze panele zamiast je po prostu dyskwalifikowac.
Oczywiscie nie mam mozliwosci potwierdzenia czy jest to fakt czy spekulacje, ale na chlopski rozum ma to jakis sens.