Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: PS CS2 co z kolorami ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Hmmmm... sprawa jest trochę dłuższa. Ale po kolei:

Tomek: Według dostępnych mi źródeł histogram w aparacie jest średnią ważoną z wszystkich trzech kanałów. To często nazywają "so-called luminance histogram" gdzie G przypisuje się większą wage anizeli R i B. Mało z tego wynika a producenci nie chwala sie jak to wyliczają. Podejrzewam (ale to tylko podejrzenie) to zwykły "zrzut" luminancji z RAWu z matrycy powrzucany do odpowiednich "przegródek". Pikseli G jest wiecej to i mają wiekszą wagę :-). Najłatwiejszy do uzyskania a i tak histogram z aparatu to "znaczek pocztowy". Dwa aparaty 1D MkII i Fuji S2 wyswietlaja histogram dla każdego z kanałow oddzielnie.
    Sęk w tym, że jeżeli jest to zrzut z matrycy to przepalenie jednego kanału będzie na histogramie widoczne, a jeśli średnia to nie będzie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Sęk w tym, że jeżeli jest to zrzut z matrycy to przepalenie jednego kanału będzie na histogramie widoczne, a jeśli średnia to nie będzie.
    Niby tak ale w 20D histogram to obrazek 1x1.5cm i nie pokazuje również b. małych poziomów luminancji. Bardzo możliwe, że "grubość linii" (pojedynczej) jest za mała, żeby się znależć na displayu.

Zreszta ten histogram w aparacie ma znaczenie jedynie orientacyjne

Dopiero zaczyna Awatar bartekkaszub
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body

Poniżej crop z Adobe Camera RAW. Podobnie jak Duty Color Noise na max plus w zakladce calibrate zwiekszam Hue z zmniejszam saturation w dwóch kanałach w których wystąpił clipping (R i B). W efekcie mam to samo co w RawShooterze te czerwone obwódki zmieniaja sie na szare i przestaja razić.
    faktycznie kolorowe otoczki zmieniły sie na szare ale ta zmiana koloru spowodowała pomniejszenie się lampki (w końcu szary to nie biały ) i teraz jak oglądasz fotkę to lampki stają się niewidoczne bo są po prostu za małe

trudno PS jak dla mnie to sobie z tym nie radzi, najgorsze dla mnie jest to że efekt zmiany tych lampek na czerwony widzisz dopiero po wywołaniu a ja już w tym momencie zmniejszam tylko rozmiar fotki i zapisuje plik, nie przyglądam się już jej bo po co jeśli przed wywołanie było wszystko ok, mam w sumie 8 fotek które muszę ponownie wywołać i dobrze że tylko 8
    Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartekkaszub
    faktycznie kolorowe otoczki zmieniły sie na szare ale ta zmiana koloru spowodowała pomniejszenie się lampki (w końcu szary to nie biały ) i teraz jak oglądasz fotkę to lampki stają się niewidoczne bo są po prostu za małe
    To troche kwestia ile "napsujesz" ;-) suwakami.

Cytat Zamieszczone przez bartekkaszub
    trudno PS jak dla mnie to sobie z tym nie radzi, najgorsze dla mnie jest to że efekt zmiany tych lampek na czerwony widzisz dopiero po wywołaniu ....

Nie. W PSie w Camera RAW tez jest powiekszenie wiec jak zrobisz 100% (możesz nawet te swoje 400%) to wszystko widzisz przed konwersją. Tyle, że rachunki troche trwają i trzeba te 2-3 sekundy poczekać!!!! Na wolniejszym komputerze to i dłużej.

Zgoda, ze PS nie jest tu rewelacyjny. Jeszce raz polecam RawShootera - darmowy i legalny

Jansz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów