Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: PS CS2 co z kolorami ?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartekkaszub
    to żeby do końca nie było z tego ''wrózenie z fusów'' to obiektyw kitowy z eosa 3000
    Taaa... jest w EXIFie

Masz mocno przepalony czerwony kanał. Czyli w wielu miejscach jest brak informacji o poprawnym poziomie czerwieni. No to konwerter ma kłopot co z tym zrobic. Trzeba bardzo uważać co jest na histogramie. Ten w aparacie pokazuje TYLKO luminancje (p. Zarzadzanie Barwą).

JPEGa wysłałem na priva. Nie robiłem, zadnych innych korekt

Janusz

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Crop 100% ze środka kadru. Po bokach jest troche CA

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Trzeba bardzo uważać co jest na histogramie. Ten w aparacie pokazuje TYLKO luminancje (p. Zarzadzanie Barwą).
    Ale dokładnie co pokazuje? Czy jest to histogram tego, co zczytuje matryca przez filtr? Czy jakaś interpolacja i jakiś klasyczny sposób licznia luminancji jest użyty? Wiesz coś na ten temat?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna Awatar bartekkaszub
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Crop 100% ze środka kadru. Po bokach jest troche CA
    może napisz jak wywołałeś tego Rawa z którego jest ten crop, w ps cs2? jeśli tak, to bardzo by mnie interesowało jak udało się tobie pozbyć tych czerwonych "otoczek" :-)

co to CA?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

co to CA?
    chromatic abberation: http://canon-board.info/showthread.php?t=2314
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

może napisz jak wywołałeś tego Rawa z którego jest ten crop, w ps cs2? jeśli tak, to bardzo by mnie interesowało jak udało się tobie pozbyć tych czerwonych "otoczek" :-)

Mam podejrzenie ze Janusz jednak nie w PS CS2 go wywolywal...

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

co to CA?
    Spróbuj na zakładce "detail" w ACR przesunąć "Color Noise Reduction" maksymalnie w prawo - tylko to w tym przypadku pomaga."Curve" na "strong contrast".
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Duty
    Spróbuj na zakładce "detail" w ACR przesunąć "Color Noise Reduction" maksymalnie w prawo - tylko to w tym przypadku pomaga."Curve" na "strong contrast".
    niestety to nie pomogło, te czerwone otoczki faktycznie się trochę zmniejszyły po przesunięciu "Color Noise Reduction" maksymalnie w prawo, "Curve" na "strong contrast" ale jak już się ogląda całą fotkę po wywolaniu w PS to dalej jest to tragedia w porównaniu z EOSViewerUtility

Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    i uzylem BreezeBrowsera .
    Widac PS cos z drobinkami swiatla niedobrego robi - rzadkie a przykre.
    zainstalowałem z ciekawości BreezeBrowsera i ten program też radzi sobie bez problemu z tymi lampkami, jedynie jak widać PS coś knoci

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

zainstalowałem z ciekawości BreezeBrowsera i ten program też radzi sobie bez problemu z tymi lampkami, jedynie jak widać PS coś knoci
    Hmmmm... sprawa jest trochę dłuższa. Ale po kolei:

Tomek: Według dostępnych mi źródeł histogram w aparacie jest średnią ważoną z wszystkich trzech kanałów. To często nazywają "so-called luminance histogram" gdzie G przypisuje się większą wage anizeli R i B. Mało z tego wynika a producenci nie chwala sie jak to wyliczają. Podejrzewam (ale to tylko podejrzenie) to zwykły "zrzut" luminancji z RAWu z matrycy powrzucany do odpowiednich "przegródek". Pikseli G jest wiecej to i mają wiekszą wagę :-). Najłatwiejszy do uzyskania a i tak histogram z aparatu to "znaczek pocztowy". Dwa aparaty 1D MkII i Fuji S2 wyswietlaja histogram dla każdego z kanałow oddzielnie.

Bartek: ACR, Capture One i RawShooter korzystaja z innych algorytmów demozajkujacych. Skutkiem tego jest, że wyniki mogą być znacząco różne. Ja się staram oszczędzać swój czas i używam wszystkich trzech w/w w zależności od tego z jakim zdjęciem mam do czynienia. Z tym Twoim akurat najszybciej radzi sobie RawShooter - pewnie dlatego, że użyty tam algorytm jest nowszy od tego w ACR. Ale to nie znaczy, że ACR jest do bani. Można uzyskac praktycznie takie same efekty jak w RawShoterze tylko trzeba ciut wiecej popracować no i może się to też odbić na jakości zdjęcia.

Poniżej crop z Adobe Camera RAW. Podobnie jak Duty Color Noise na max plus w zakladce calibrate zwiekszam Hue z zmniejszam saturation w dwóch kanałach w których wystąpił clipping (R i B). W efekcie mam to samo co w RawShooterze te czerwone obwódki zmieniaja sie na szare i przestaja razić.

To nie jest kwestia lubie nie lubie tylko wygodnictwa RawShootera masz za darmo.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 08-02-2006 o 14:56

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów