Witam, jeśli mogę swoje "trzy grosze" dołożyć.... Swego czasu stanąłem przed podobnym dylematem, zastąpienia kit'a czymś innym/szerszym/jaśniejszym... Po przeczytaniu wielu opinii i postów na tym forum oraz tego co wujek G "wypluwał" stanęło na 15-85 używanej sztuce. Dlaczego? Głównie focę w górach, głównie widoczki czasem jakieś ujęcia z tele. Gdzieś tu na forum jest takie zdanie: "jak zakres to C15-85, jeśli światło to C17-55 2.8" i myślę, że jeśli chodzi o szkła systemowe to jest bardzo trafne. Zastanawiałem się nad T17-50 2.8 głównie ze względu na cenę, ale tu znowu pomogło (przynajmniej mi) CB w wyborze oraz kilku byłych użytkowników tego tamrona Osobiście proponuję dozbieranie do C15-85 lub C17-55 2.8. Pierwsze chwile po zakupie 15-85 spędził na C450D. Ta poszła w inne ręce z kit'em a teraz zapinam do C60D. Jak na moje potrzeby (góry, widoki, panoramy) jestem zadowolony... Jak masz możliwości to fajnym uzupełnieniem zakresu jest C70-200 Wiem bo też używam, jak na razie wersja f4 bez IS'a. Szukanie tego w cenie za 1500 zł (1700 już większa szansa) jest realne aczkolwiek nie łatwe... Pozostałe dwa szkiełka Canona to wyższa cena używek napewno.... 15-85 jak już znajdziesz zadbaną sztukę to ok 1900 zł.... Powodzenia!