Zmiana kitu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • massi
    Bywalec
    • 2012
    • 103

Zmiana kitu

Witam,
    Posiadam canona 600d wraz z kitem 18 - 55mm IS II. NIe znalazłem nigdzie w internecie testu tego kita, była tylko dla wersji I.

Chciałbym go wymienić na szybszy najlepiej USM, na oku mam coś takiego :

Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM

Czy będzie to dobry wybór ?? Czy szukać czegoś innego?
  • Usjwo
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1055

Odp: Zmiana kitu

zamiana slabego obiektywu na inny slaby (chociaz deczko lepszy) nie ma sensu. Lepiej dozbierac na cos innego.
    Jak starczy kasy to
    C15-85
    C17-55 (najlepszy z obiektywow EF-S)

Komentarz

• MAF
      Początki nałogu
      • 2010
      • 420

Zyskasz na szybkości i kulturze pracy, i może jakości dla dłuższych ogniskowych.
      17-85 to nie jest demon jakości, ale za obecną cenę to nie jest złe szkło.

Oczywiście lepiej kupić 17-55 2.8 IS USM lub 15-85, ale różnica w cenie jest znaczna.

Nie spodziewaj się po 17-85 lepszego obrazka, raczej tylko lepszej pracy AF i większego zakresu.

Pomyśl jeszcze nad 18-135 IS.
      46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
      e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Komentarz

• dzidofon
        Początki nałogu
        • 2010
        • 280

Zgadzam się z opinią że nie bardzo warto :-). Lepiej powoli zbieraj kasę na naprawdę lepsze szkło, bo kupowanie po kolei obiektywów tylko troszeczkę lepszych bywa często przyczyną rozstroju nerwowego. Nie zauważysz w zasadzie różnicy, a pieniądze stracone...
        300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Komentarz

• rysib
          Początki nałogu
          • 2006
          • 281

Zamieszczone przez Usjwo Zobacz wpis
          zamiana slabego obiektywu na inny slaby (chociaz deczko lepszy) nie ma sensu. Lepiej dozbierac na cos innego.
          Jak starczy kasy to
          C15-85
          C17-55 (najlepszy z obiektywow EF-S)
          A Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8? Dość dobrze oceniany i sporo testów w sieci znajdziesz.
          Pozdrawiam Rysiek

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5342

@ masii - używanie aparatu amatorskie jak się domyślam? Będziesz się bawił fotorgrafią, czy tylko pstrykał fotki nazwijmy je "rodzinne"?
            Jeśli będziesz się bawił fotografią - to kup szkło znacznie lepsze jak piszą Koledzy powyzej.
            Jeśli tylko fotki "rodzinne" to troszkę lepsze wystaryczy.
            IMHO pośrodku tych dóch powyższych będzie Tamron 17-50/2.8, optycznie dużo lepszy od wymienionych, zakres standardowy, AF - temat rzeka, do poczytania tu na forum
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net
            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• massi
              Bywalec
              • 2012
              • 103

Fotografia zajmę się bardziej niż przeciętnie. Ale aby się zając i pstrykać ładne zdjęcia trzeba ćwiczyć. W tym moim kicie trochę denerowuje mnie że nie zawsze jest tak ostry jakbym chciał i szybkość autofocusa też pozostawia wiele do życzenia.

Dlatego ostatnio zaciekawiły mnie obiektywy z USM, szybko i cicho ostrzą więc taki właśnie chciałbym mieć. Tylko właśnie nie posiadam zbyt dużych środków na ten cel.

Ale przejże propozycję obiektywów

Komentarz

• Adam71
                Początki nałogu
                • 2011
                • 316

Jak chcesz szybki i celny AF to o Tamronie zapomnij ... 17-85 to jest taki lepszy KIT - miałem 2 takie i nie narzekałem za bardzo.
                Tak naprawdę poniżej 2000 zł ciężko kupić coś porządnego ( jeśli idzie o zooma) . Natomiast jak masz ograniczony budżet to popatrz na 50mm 1.8 albo lepiej 1.4 . Będziesz widział od razu przeskok w jakości zdjęć. Kita zostaw jak będzie potrzebny Ci szeroki kąt .
                Dla mnie najfajniejszym sensownym cenowo w systemie Canona jest 70-200mm F4 ( używka za ok 1500 zł ) i właśnie 50mm - obydwie wersje w zależności od grubości portfela.

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5342

C 15-85 jest bardzo chwalony, nie jest też tani niestety - nówki od ok. 2600 PLN, używane od ok. 2000 PLN.
                  C 17-55, też chwalony, ale IMHO cena "zabija" - nówki od ok. 3700 PLN, używane od ok. 2800 PLN.
                  ja bym rozważył jeszcze C 24-105 L (ale zakres zaczyna się dość wąsko jak na cropa) - nówki od ok. 3000 PLN, używane od ok. 2500 PLN.
                  Powyższe ceny a Alle... wg stanu z dnia dzisiejszego
                  Oczywiście powyższe - mowa oo obiektywach Canona USM, są oczywiście alternatywni producenci
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• kermiter
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 59

a może TAmron 17-50/2.8? tylko wiadomo, że trzeba pomacać i wybrać dobrą, ostrą sztukę. ceny jeśli się nie mylę za nowy ok 1350zl
                    Fotografie są jak cebula - mają warstwy. - Shrek

Moje zdjęcia

Komentarz

• dziobolek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2634

Zamieszczone przez MAF Zobacz wpis
                      Nie spodziewaj się po 17-85 lepszego obrazka, raczej tylko lepszej pracy AF i większego zakresu.

Pomyśl jeszcze nad 18-135 IS.
                      Bardzo dobra rada - popieram.

Dodam jeszcze, że troszkę ponad 2,5k można kupić obiektyw
                      Sigma 17-50 EX DC OS HSM - rewelacyne szkiełko.

Niestety z używkami bieda, bo... jak już ktoś kupił, to nie sprzedaje

Pozdrówka
                      Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                      "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                      Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                      tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• namoamo
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 928

Zamieszczone przez Bangi Zobacz wpis
                        ja bym rozważył jeszcze C 24-105 L (ale zakres zaczyna się dość wąsko jak na cropa)
                        +1
                        Szybkość niesmowita, optycznie też super. Do tego pancerny. Tylko te 24mm...
                        Flickr

Komentarz

• massi
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 103

Przeglądając test optyczne.pl obiektywy tego canon 17-85 USM Test Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM - wzloty i upadki. - Rozdzielczość obrazu - Optyczne.pl Robi lepsze, ostrzejsze zdjęcia i wyrażniejsze niż canon 18 - 135. Test Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl Dla porównania kit w wersji I (bo dla II nie maja testu) Test Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II - czyli o tym czy kit jest do kitu. - Rozdzielczość obrazu - Optyczne.pl zdjęcia są ostre tylko dla 18mm, razem ze wzrostem ogniskowej zdjęcia sa coraz bardziej mydliste.

Porównując ta rozdzielczość obrazu tych trzech obiektywów, sądze ze własnie C17-85 USM robi najlepsze zdjęcia.
                          Posiadam też canona 50mm f1.8. myślałem też aby przedłużyc kita i dokupic C 55-250 mkII.

Co do obiektywów ktore podaliście to niestety ale mój budżet nie wystarczy aby je zakupić

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5342

Co do 18-135 to nie jest to co prawda USM, ale również mógłbym polecić, miałem przed T 17-50 i byłem zadowolony, ale nie z szerokiego kąta, reszta była OK. Fajne, relatywnie tanie, uniwersalne szkiełko.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• tlustyx
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1304

Pozwólcie, że się podłączę. A co sądzicie o Sigma AF 17-70 mm f/2,8-4 DC Macro OS HSM
                              Na teście optyczne.pl wypada bardzo dobrze, tylko jak jest w praktyce? Cena też niezła, nowy ok. 2000 zł
                              Interesuje mnie przede wszystkim sprawny i w miarę szybki AF.

Uściślając jeszcze "sprawny i w miarę szybki AF" to wystarczałoby, gdy działał tak jak w Canonie 70-210 3.5-4.5USM
                              Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
                              6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
                              Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

Pracuję...
                              X