Podepnę się pod temat...
zastanawiam się nad kupnem nowego obiektywu ( nie koniecznie musi być nówka sztuka ).
Myślę o Tamronie 17-50 z racji na jego światło 2.8, tylko zastanawiam się jak w praktyce wygląd zysk takiego światła w porównaniu z kitem i jego światłem gdy jest na szerokim kącie powiedzmy f3.5 -> f4? Co prawda przeglądałem trochę zdjęć w internecie ale jakoś tak jednoznacznie nie widzę różnicy bo nie znalazłem zdjęć robionych przy złym oświetleniu w zamkniętych miejscach. Ostatnio kupiłem lampę Nissin di622mk2 ale wiadomo że nie zawsze robiąc zdjęcia np. w kościele podczas zwiedzania wypada jej używać. Fundusze ograniczone stąd taki wybór. Ciekawi mnie tylko czy dla takiej różnicy światła warto kupić ten obiektyw?
Kolejnym zakupem będzie jakiś zoom ale na razie myślę nad taką zamianą. (następny to taki typowo na spacery, wycieczki w góry itd... np. Sigma 18-200 mm 3.5-6.3 DC albo jakiś tamron o podobnym zakresie). Niestety nie mogę sobie pozwolić na zakup obiektywów za 1,5 czy 2k a chciałbym zyskać coś na jakości zdjęć.