Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: 30D - wymiana body na nowe z systemu Canona

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 30D - wymiana body na nowe z systemu Canona

Cytat Zamieszczone przez smola Zobacz posta
    Wlasnie D700...efektywniejsze ISO
    Od czego? Od 30D na pewno tak.

lepszy AF ( np. posiada stricte punktowy )
    Od 30D znów bez dwóch zdań lepiej, od nowej piątki już niekoniecznie.
    Nowe korpusy od Nikona też miewają poważne problemy z AF (nie wiem na ile to wina wysokiej rozdzielczości nowych matryc).

lepszy balans bieli....
    Hehe, proszę, bo zajadów dostanę ;-)

...wazne....Panowie ja tak jak pewnie i wy kocham Canona i cenie swoje body...pytam Was na co wymienic z Canona...przy tym wszystkim doceniam Nikona za lepszy postep w ostatnic latach....i tyle.
    Jak masz zostać w systemie, to sprawa jest prosta - na nową piątkę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Merde...nie ogladam zdjec innych po obrobce...jedynie analizuje JPEG jakie wychodza z konkretnych body Nikona / Canona...czytaj wspolnie jezdzimy na plenery i analizujemy potem swoje zdjecia...nie ma czasu na obrobke pomiedzy foto, wieczornym browarem.

Pytanie zasadnicze jest takie. Czy przechodzac z 30D na 7D lub 5DII / ewentualnie 5DIII ( choc to juz duzy koszt ) odczuje wyrazna poprawe w obrebie parametrow, o jakich wspomnialem.

ps.

co do pytania do forumowiczow...nie oceniaj tego jako pytania od nowicjusza ale jako szacunek do Ciebie i Kolegow z forum, ktorych z zalozenia traktuje jako grupe ludzi, ktora zna system EOS, jego ewolucje, realne upgrady poszczegolnych parametrow...ciezko pytac Nikoniarzy, fanow Sony o system EOS przyznasz...hehe

--- Kolejny post ---

OK. Czyli zdecydowana roznice odczuje przy 5D m III....12 klockow + wymiana czesci szkiel na FF. fuck ;-)

Co do balansu bieli...w mojej opinii lepiej mierzy.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Merde...nie ogladam zdjec innych po obrobce...jedynie analizuje JPEG jakie wychodza z konkretnych body Nikona / Canona...
    Ty tak na serio? Radioaktywna trawa i pomarańczowo-żółta cera ci lepiej leży?

Pytanie zasadnicze jest takie. Czy przechodzac z 30D na 7D lub 5DII / ewentualnie 5DIII ( choc to juz duzy koszt ) odczuje wyrazna poprawe w obrebie parametrow, o jakich wspomnialem.
    Przechodząc na jakiegokolwiek innego cropa nie zauważysz dużych zmian w obrazku (co najwyżej w AF).
    Jak chcesz lepszy obrazek, to naturalną drogą rozwoju jest FF - niezależnie od systemu.
    Nowa piątka da ci dodatkowo dobry AF (porównywalny z nikonowym), czego o starszych dwóch wersjach powiedzieć się nie da.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przechodząc na jakiegokolwiek innego cropa nie zauważysz dużych zmian w obrazku (co najwyżej w AF).
    Jak chcesz lepszy obrazek, to naturalną drogą rozwoju jest FF - niezależnie od systemu.
    Z tym lepszym obrazkiem to też różnie bywa. Przechodząc z APS-C ze szkłami 16-80 3.5-4.5, 50 1.4 i 70-300 4.5-5.6 na FF ze szkłami 24-105/4, 85 1.8 i 70-200/4 największe różnice zauważyłem przy 70-200, 24-105 daje mi efekty bardzo podobne do 16-80, a zdjęcie z 50 1.4 też mało kto jest w stanie odróżnić od tych z 85 1.8

Dla mnie paradoksalnie największą zaletą FF jest dostępność jasnych stałek 24, 28, 35, 50, 85 które na na FF mają "właściwe" kąty widzenia...
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Moze i subiektywnie na to patrzac trawka i cera bardziej mi leza....moze to kwestia FF vs APS-C.

Z waszych opinii wynika ze realny przeskok odczuje dopiero pomiedzy 30D a 5D mkIII. Czyli trzeba szykowac kase i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ja bym naprawdę namawiał na spróbowanie Nikona.

Ceny szkła trochę wzrosły, a poza tym szkło używane nie traci tak wiele na wartości, więc może nie stracisz tak wiele. Ostatnio sprzedałem parę używanych szkieł za tyle za ile je kupiłem wiele lat temu. Chyba, że Twoje szkła sa mocno używane.

Jedyne puszki Canona jakie osoba wymagajaca w ogóle powinna rozważać to obecnie 1DX i 5d3, a jak już kupisz, to zostaniesz pewnie więźniem systemu na wiele lat.
    Korzystaj z okazji teraz, potem będzie tylko trudniej.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 28-08-2012 o 22:33

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Moze i subiektywnie na to patrzac trawka i cera bardziej mi leza....moze to kwestia FF vs APS-C.

Z waszych opinii wynika ze realny przeskok odczuje dopiero pomiedzy 30D a 5D mkIII. Czyli trzeba szykowac kase i tyle.
    ja też potwierdze, że jak zmieniać dla obrazka to na FF
    zmieniając na D700 otrzymałem pewny i precyzyjny AF, a także bardziej wydajny pomiar światła, dokładnieszy
    weź pod uwagę jeszcze, że w cenie 5DIII masz już D700+24-70
    co do balansu to wg mnie może tak było kiedyś, ale nie teraz, to juz legendy
    cały czas sobie porówujemy z kolegami i wymieniamy się rawami, nawet jak są różnice to niuanse, dla mnie marginalne
    zmiana systemu zawsze jest kosztowna, więc przemyśl czy i jak bardzo zyskasz/stracisz,
    jak wejdziesz w nikona to od razu zacznij używac nikonowskich programów do obróbki, tzn view nx i capture nx2, potrafią sporo i są łatwe do nauki, polecam je bo sam używam
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Czyli jezeli chodzi o przesiadke na 7D to nie ma to sensu ? ... W Nikona nie wjede bo mam zbyt duzo szkiel pod Canona.

A 5d m II - jak go oceniacie ?

Bo m III to dla mnie za duzy koszt gdyz musze sie liczyc z wymiana 2 szkiel przy przejsciu z APSC na FF.

Początki nałogu

Moim zdaniem nie ma sensu przesiadać się z 30D na 7D jedynie co to tylko odczujesz szybkość af, większy tryb seryjny a w obrazie raczej bardzo małe różnice. Mam obecnie 7D i zbieram na ff bo jakość na wyższych iso bije 7D jak i plastyka obrazu oraz normalne pole widzenia po podpięciu szkieł, a nie ich przeliczania. Każdy kto się przesiadł z aps-c na ff jest mile zaskoczony obrazkiem. Jak nie masz tyle funduszy na 5d III to bierz 5D II, a różnice będziesz widział od razu tym bardziej że masz szkła pod canona tylko że na aps-c, więc sprzedasz jak i 30d i kasa będzie. A jak nie to wstrzymaj się jeszcze troche z zakupem tym bardziej jak nie masz takiego parcia, bo może po photokinie wyjdzie jakiś tańszy ff jak to plotki głosiły. Tego niestety w 100% nie wiemy co wyjdzie. Ja bym tak zrobił bo kupić zawsze możesz body tym bardziej że 5D II jest w sprzedaży cały czas, a 5D III tanieje i będzie tanieć. Kase masz więc z tym nie ma problemu. Musisz sam podjąć decyzje. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 29-08-2012 o 12:37

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Czyli jezeli chodzi o przesiadke na 7D to nie ma to sensu ? ... W Nikona nie wjede bo mam zbyt duzo szkiel pod Canona.

A 5d m II - jak go oceniacie ?

Bo m III to dla mnie za duzy koszt gdyz musze sie liczyc z wymiana 2 szkiel przy przejsciu z APSC na FF.
    Ja nie jestem w stanie zaakceptować pracy AF w 5D II, sprawdz sam z swoimi szkłami zanim kupisz
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów