Oglądałem dzisiaj to szkło i widać, że było raczej intensywnie eksploatowane. Ma kilka rys na obudowie i kilka białych paprochów pod soczewką z przodu (nie wiem na ile będzie to miało wpływ na jakoś zdjęć). Dość płynnie się porusza w przedziale 100-200mm, troche ciężej do 400mm. Po podpięciu do mojego body 50D nie zauważyłem niczego dziwnego, choć nigdy nie miałem do czynienia z takim teleobiektywem. Zrobiłem kilka fotek, ale były robione na szybko. Z historii sprzedaży tego gościa wynika, że sprzedał już trochę rzeczy (głównie sprzęt fotograficzny i trochę elektroniki). Ocena sprzedającego: 60 opinii pozytywnych, tylko 2 negatywne. Powiedział, że obiektyw należy do znajomego. Ma też do sprzedania Canon EF 1.4X III Extender. Muszę dać odpowiedź za dwa dni. Zjechał z €1050 do €850. Jakoś na 100% przekonany nie jestem. Głównie chodzi mi o te paprochy. Jak sądzicie... brać czy nie? Czy takie szkło można dać do serwisu w celu pozbycia się drobin kurzu? Ile może to kosztować? Za odpowiedzi dziękuję z góry.

P.S
Znalazłem też jeszcze jedno ogłoszenie. Taki sam obiektyw, cena €849 ale był serwisowany.

--- Kolejny post ---

no właśnie, odniosłem takie wrażenie, że dość ciemne.