Witam
Mam problem z ustawianiem AF w tym zestawie. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że zdjęcia (portrety) sa bardzo nieostre. Wykonaliśmy serię testów z kartą testową. Wszystkie testy wskazują na poprawne działanie AF.
Cyrki dzieją się w normalnych warunkach. Fotografowany obiekt jest zawsze nieostry.
Obiektyw był już w serwisie, jakieś dwa lata temu. Przeprowadzono kalibrację, niestety niepoprawnie. Zawiozłem go osobiście i po poprawkach przez pewien czas było ok. Teraz jest tragicznie. Błędy ostrości potwierdził kolega. Raz mam BF a raz FF, nie ma na to reguły.

Testy z kartą testową leżącą na stole: Aparat skierowany pod kątem 45'. Wyłączony OS. Ogniskowa 18, 50. Różne wartości przesłony. Wynik: zdjęcia trochę zamydlone, ale bez widocznego BF, FF.
Testy z kartą testową pochyloną 45'. Aparat poziomo. Wyłączony OS. Ogniskowa 18, 50. Przesłona całkiem otwarta. Focus złapany gdzieś za kartą testową.

Zdjęcia wykonane w pokoju. Celowanie na kontrastowe przedmioty zasłaniające 1/3 kadru. Ostrość raz z tyłu, raz z przodu.

Jak sądzicie, czym to może być spowodowane ?