Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: pomiar światła w EOS-ach

Mieszany widok

Domyślnie pomiar światła w EOS-ach

Chciałem sobie jakoś poukładać kwestie związane z pomiarem światła w EOS-ach. Pobawiłem się swoim EL, poczytałem instrukcje 60d i 7d i doszedłem do wniosku że w tych modelach EOS pomiar jest niemal identyczny. W żadnym modelu pomiar nie jest powiązany z aktywnym polem AF a zawsze z centralnym. Dodatkowo przy pomiarze matrycowym pomiar światła jest blokowany w momencie pomiaru AF i nie jest zmieniany przy przekadrowaniu.

Zastanawiam się nad zmianą 1100d na 60d i w tym zakresie nie widzę żadnej różnicy między tymi aparatami.
    Czy któreś EOSy mają pomiar światła powiązany z aktywnym punktem AF ?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: pomiar światła w EOS-ach

Cytat Zamieszczone przez slocum Zobacz posta
    Czy któreś EOSy mają pomiar światła powiązany z aktywnym punktem AF ?
    jedynka
    CMEHA - reszta to upgrade

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A w matrycowym to się nie łaczy pomiar z punktem AF, jeśli dobrze pamiętam... !?

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A w matrycowym to się nie łaczy pomiar z punktem AF, jeśli dobrze pamiętam... !?
    to oczywistość, użyłem skrótu myślowego i miałem na myśli bardziej wysublimowane metody np. punktowy.
    Postaram się pisać pełnymi zdaniami

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Fajnie, ze sie dowiedzialm iz pomiar matrycowy jest scisle powiazany z aktywnym lub aktywnymi punktami ostrosci. Przed chwila sprawdzalam i rzeczywiscie jest duza roznica na tym samym kadrze przy pomiarze matrycowym.

Czy zatem ma to teraz jakikolwiek wplyw przy blyskaniu lampa systemowa w Ettlu w pomiarze matrycowym ? Ma to znaczenie czy wybierzemy jeden punkt ostrosci czy wielopunktowy do prawidlowego pomiaru blysku w Ettlu ?

Cytat Zamieszczone przez king1000 Zobacz posta
    Fajnie, ze sie dowiedzialm iz pomiar matrycowy jest scisle powiazany z aktywnym lub aktywnymi punktami ostrosci. Przed chwila sprawdzalam i rzeczywiscie jest duza roznica na tym samym kadrze przy pomiarze matrycowym.

Czy zatem ma to teraz jakikolwiek wplyw przy blyskaniu lampa systemowa w Ettlu w pomiarze matrycowym ? Ma to znaczenie czy wybierzemy jeden punkt ostrosci czy wielopunktowy do prawidlowego pomiaru blysku w Ettlu ?
    no to juz chyba wiem skąd te moje problemy z ogarnięciem canona po przesiadce z ,,N ,, i to by sie zgadzało wszystko ,ze pomiar swiatla nie jest brany z aktywnego czujnika AF .....
    kolekcjoner sprzętowy

Początki nałogu Awatar Adlatus
    Miasto
    Puszczykowo

W instrukcji do Canona 30d na stronie 178 jest tabela:

Wynika z tego że można powiązać punkt AF z pomiarem światła w modelach dwucyfrowych.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Adlatus Zobacz posta
    Wynika z tego że można powiązać punkt AF z pomiarem światła w modelach dwucyfrowych.
    Pod warunkiem, że będzie to punkt centralny (nie dotyczy wielosegmentowego).

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ale po co wiązać pomiar w innych trybach niż matrycowym z punktem AF, przecież to bez sensu poniekąd?
    Poza tym, o ile w punktowym jeszcze jestem sobie to jakoś w stanie wyobrazić, to w skupionym i centralnie wazonym już nie.
    No chyba zgodzicie się ze mną?

OK. dzięki. zrozumiałem logikę projektantów od Canona. Pytania jakie mi się rodzą to czy inne systemy też tak mają ? (ostatnio coraz częściej zerkam w stronę pentaxa) i jak sobie radzicie z tymi ograniczeniami ?
    Czy jedynym sposobem na pomiar światła po przekadowaniu lub na innym punkcie AF niż centralny jest blokowanie AE, łapanie ostrości, przekadrowanie i strzał ? lub w ostateczności punkt centralny+pomiar matrycowy (tam jest automatyczne blokowanie AE przy złapaniu ostrości) ? lub ustawienie spustu na blokowanie AF+AE i focenie tylko centralnym+przekadrowanie ?

jak to robicie w praktyce ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów