Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 500D uszkodzony slot kart SD

Miasto
    DW / KNT

Domyślnie Canon 500D uszkodzony slot kart SD

Witam,

mam może i mały problem, aczkolwiek bardzo mnie osobiście irytujący. Wkładając kartę pamięci do aparatu (przynajmniej do każdego, z którym miałem do czynienia) po "dociśnięciu" jej do końca zostaje ona w slocie. Zamykamy wówczas klapkę zasłaniając gniazdo wraz z kartą. Nie tak dawno temu w moim C500D już się tak nie dzieje. Mianowicie slot "nie trzyma" karty SD. Gdy dociskam kartę do końca, z aparatu wydobywa się drobny, metaliczny dźwięk (jakby jakaś...sprężyna?) i nic. Na szczęście po zamknięciu klapki, karta zostaje wepchnięta do slotu na tyle, że pozwala to robić zdjęcia. Przy okazji z moją podstawową kartą SD też coś się stało. Współpracuje ze wszystkim (laptopy, inne aparaty), tylko nie z moim C500D. Mój brat ma identyczną kartę SD w swoim aparacie i jego egzemplarz działa u mnie. Także karta chyba też w jakiś sposób jest, jeśli nie uszkodzona to chociaż ograniczona, jednakże to najmniejszy problem w całej tej sytuacji.
    Mam pytanie do osób znających się lepiej ode mnie na budowie aparatu. Co to może być i czy ciężko coś takiego naprawić samodzielnie? Rozbierałem już obiektyw, ale taki którego raczej nie byłoby mi szkoda. Z puszką jest inaczej, ale z pieniędzmi raczej krucho

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie Odp: Canon 500D uszkodzony slot kart SD

Podjedź sobie w Kakowie do serwisu na Czapskich, wycena jest darmowa a gmerając samemu możesz sobie tylko zaszkodzić. Takie korzystanie ze sprzętu jak opisujesz mogło uszkodzić kartę, dobrze że nie body. Do czasu wizyty w serwisie radziłbym nie korzystać z aparatu

Miasto
    DW / KNT

Spoko, ale do Czapskich mam jakieś...250km obecnie jak już to potrzebowałbym czegoś we Wrocławiu

Uzależniony Awatar kaindox

KNT mnie zmyliło

Miasto
    DW / KNT

aktualnie jest DW a co do serwisu na Czapskich to napisałem do nich wczoraj i właśnie przeczytałem odpowiedź. Wycena przez e-mail 300zł. Jak dla mnie kosmos taka mała rzecz może tyle kosztować?
    Ostatnio edytowane przez tomarz ; 28-08-2012 o 23:38

Początki nałogu

gniazdo na karty sd z wyrzutnikiem bo tak to się nazywa kosztuje około 3-3,50 zł w sklepie elektronicznym, ale wiadomo jak serwisy sobie liczą za wszystko. Stare gniazdo trzeba wylutować, a żeby to zrobić to trzeba dostać się do płyty głównej aparatu czyli go rozebrać i dopiero wlutować nowe. Dobry elektonik by sobie napewno z tym poradził o ile body już po gwarancji. A jak nie ta opcja to pozostaje Ci popytać jeszcze w innych serwisach ile by wzięli za taką naprawe.Przypomniał mi się serwis, o którym ktoś wspominał że dobrze wykonują powierzone zlecenia i opinie również ma dobre a jest on w Częstochowie. Najlepiej zadźwoń do nich i zapytaj ile by wzieli za takie coś. Proszę oto link http://www.mc-foto.pl/7,kontakt
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 29-08-2012 o 00:30

Miasto
    DW / KNT

Dziwna sprawa. Dzisiaj miałem udać się do serwisu żeby naprawić tę usterkę. Przygotowałem aparat. Ściągnąłem obiektyw, wyciągnąłem kartę i już wychodziłem z pokoju, gdy w oczy rzuciła mi się stara karta MMC. Coś mnie tknęło żeby ją wsadzić do aparatu. Wsadziłem i... SZOK! Karta została w aparacie! Teraz wszystko jest w porządku. Bierze wszystkie karty. Moją uszkodzoną SD też czyta. Cud

Początki nałogu

a wyrzutnik w slocie działa dobrze tzn. wyrzuca karte bo chyba taki jest zamontowany w aparacie od nowości. Jak się samo naprawiło to dobrze i lepiej dla Ciebie. Tylko się cieszyć i aby jak najdłużej był sprawny

Miasto
    DW / KNT

Tak, działa wszystko jak należy. Jedyny koszt to teraz zakup nowej SD, bo wydaje mi się, że to ona była przyczyną całego zamieszania (jest delikatnie popękana) i jak ją wkładam do laptopa to też slot nie działa tak jak powinien.

Bywalec Awatar zbirr

skoro popękana to ten chrzęst który wcześniej słyszałeś to może pozostałość jakiegoś kawałeczka tej właśnie karty w slocie.

Uprawnienia umieszczania postów