Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: zestaw od zera..

Mieszany widok

Question zestaw od zera..

Witam,
    niestety zmusozny jestem składać cały zestaw od zera...(prawie) - jaki proponujecie zestaw do max
    20 000( chodzi o wykorzystanie dotacji
    zastanawiam sie nad
    5d Mark III i dobrać jakieś 2 szkła, np:
    17-40 f4 L usm albo 16-35 f2.8 L II usm( duza róznica cenowa...)
    85mm albo 100 mm

2 wariant myślałem żeby jeszcze qpić mark II i mieć większe pole do manewru co do obiektywów i kilku akcesoriów.( ale mam wątpliwości czy brać starszy model gdzie za rok( bądź wcześniej i tak chciałbym qpić nowszy)

może macie jakiś inne propozycje?
    -musze się zmieścić w 20tys,
    -potzebuję w miarę szeroki kąt (krajobraz itd oraz architektura wewn., reporterka)
    dłuższe ogniskowe , stąd 85mm badz 100mm
    w przyszłości dokupie sobie jakies dluższe tele ale na początek potrzebuje ww zakres.
    Proszę o propozycję

Pzdr

Coś już napisał

Domyślnie Odp: zestaw od zera..

żadnych stałek? ze światłem dasz radę?

mam właśnie z tym spory dylemat;/ Coraz bardziej ide w kierunku 5d Mark ii i dobrać coś więcej.
    Tworzę prawie cały system od zera a nie bede mogł tego sprzedać/zamienić przez najbliższy rok( stąd głebokie przemyślenia..)
    Jakies propozycję? Odpowiada mi zakres 16-35 i jest w miarę jasny obiektyw, ale też nie mogę sie oprzeć tylko na jednym... Też nie będę w wiecznośc pożyczać szkieł od znajomych..

mk
    Guest

Ostatnio znajomy stał przed identycznym wyborem.

Jego zestaw:
    5d mk2,
    24-70 2.8 (skubany załapał się jak jeszcze można było dostać canona, ja niestety jestem skazany na Tamrona ale mi jest z nim dobrze:P),
    85 1.8,
    lampka 580exII,
    grip i akcesoria...

Policz sobie dokładnie ile potrzebujesz i czy chcesz dokładnie 20 tysięcy przeznaczyć na body + obiektywy (bez akcesoriów). Zapewne będziesz chciał do lampy 2 zestawy aku (240zł), w czymś przenieść cały sprzęt (dobry plecak około 350zł), no i grip dla wygody by się przydał (około 300zł), jak i grip to i dodatkowe akumulatorki (300zł jeden z tego co pamiętam), karty pamięci zapewne też dwie 16GB powinny wystarczyć (600zł), czytnik kart (150zł).

Jak widzisz nie jest to takie proste jak się wydaje, trzeba troszkę przy tym posiedzieć i wyliczyć na co Ci starczy a na co nie ; )

Pełne uzależnienie

Policz sobie najpierw obiektywy i lampy, za reszte kup body. Jezeli za rok nie bedzie Cie stac na mkIII to znaczy ze dobrze wybrales, bo aparat by na siebie nie zarobil

Dopiero zaczyna Awatar argar
    Miasto
    USA

Jeżeli kasa jest najważniejszym wyznacznikiem, to zaoszczędziłbym na body i wziął 5d II. 5d II jest super aparatem i niczego mu nie brakuje... wolałbym zainwestowć w lepsze szkła. 17-40mm L jest świetnym obiektywem do krajobrazów ale może być za wolny do architektóry wewnątrz, więc jeżeli checsz użyć tego obiektywu w słabo oświetlonych miejscach polecałbym 16-35mm. Do tego zestawu dołączyłbym 50mm f/1.2 albo 85mm f/1.2 ewentualnie przy cięciach budżetowych 135mm f/2 i może zostałoby na jakieś super tele....

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Tak się zastanawiam jak obiektyw może być za wolny w przypadku architektury wnętrz?

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cohontes Zobacz posta
    Tak się zastanawiam jak obiektyw może być za wolny w przypadku architektury wnętrz?
    no ja też właśnie, co tam się we wnętrzach porusza z wyposażenia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    no ja też właśnie, co tam się we wnętrzach porusza z wyposażenia
    Może wolny w sensie ciemny?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica