Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

Bywalec

Domyślnie Odp: Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

żeby go wziąć najpierw trzeba go mieć xD
    Bardzo dużo osób z niego korzysta... i się mocno zastanawiam nad jego kupnem... tylko sporo kosztuje ta tekturka... W studio czy w plenerze jednak się przyda więc trzeba dopisać do listy zakupów ;p. Czy ktoś wie jaką trwałość ma CC?? podobno 2 lata ale nie jestem pewien... po tych 2 latach kolory faktycznie blakną i do kosza czy to się dzieje tylko przy bardzo dużej eksploatacji i w rzeczywistości wystarcza na dłużej...?

mk
    Guest

Ja używam szarej karty, przed jakimiś zdjęciami robię sobie w danych warunkach zdjęcie z szarą kartą a potem już lekkie poprawki w lightroomie ; ) Posiadam taką kartę już 3 rok i bez problemu nadal daje takie same efekty, może dlatego, że dawałem za nią 2 stówki co mnie bardzo zdziwiło, za to gustowny pokrowiec dostałem do niej : P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    żeby go wziąć najpierw trzeba go mieć xD
    Bardzo dużo osób z niego korzysta... i się mocno zastanawiam nad jego kupnem... tylko sporo kosztuje ta tekturka... W studio czy w plenerze jednak się przyda więc trzeba dopisać do listy zakupów ;p. Czy ktoś wie jaką trwałość ma CC?? podobno 2 lata ale nie jestem pewien... po tych 2 latach kolory faktycznie blakną i do kosza czy to się dzieje tylko przy bardzo dużej eksploatacji i w rzeczywistości wystarcza na dłużej...?
    Jeśli interesuje Cię, żeby zdjęcia były super wierne, to pewnie po jakimś czasie traci ważność, jeśli jednak chcesz go wykorzystywać jako pomoc w uzyskaniu spójnej kolorystyki podczas jednej sesji, to myślę, że nawet lekkie wyblaknięcie nie będzie przeszkadzać, bo na w trakcie jednej sesji Ci raczej nie wyblaknie.

A można zobaczyć te zdjęcia?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

A propo CC to jeśli mnie pamięć nie myli to widziałem że po roku zaleca się wymiane. Dla mnie to chore za taką cenę
    CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Bywalec

hahahah rozbawiła manie ta wymiana po roku hehehe. Przecież ten paszporcik nie leży cały czas na widoku i nie jestem narażony na światło... przyłożyć do w czasie 1 sesji( z 1 ustawieniem światła) do modelki/modela zrobić zdjęcie i się go chowa do torby...
    komarsnk chciałbym pokazać zdjęcia ale niestety nie mogę... podpisywałem umowę i nie mogę ich publikować

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Właśnie poprawiam się. Wymiane zaleca się jednak po 2 latach. Mój błąd.
    CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Początki nałogu

Mam pytanko... skąd bierze się różnica w temperaturze barwowej odczytywanej w DPP i LR ?

W DPP pokazuje 4100, LR 3950 (to samo zdjęcie), w aparacie jest ustawiona na 4100...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów