Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

A spróbuj z ciekawości taki sposób:

1. Znajdź na zdjęciach element wspólny który w żadnym kanale nie ma przepaleń ani kompletnych niedoświetleń (element ubrania, trawa)
    2. Na pierwszym zdjęciu z serii ustaw balans bieli "na oko" tak, żeby było dobrze. Zapisz sobie temperaturę i tintę.
    3. Pipetą w Lr/ACR zrób próbkę na znalezionym w punkcie pierwszym wzorcu (balans bieli oczywiście będzie niepoprawny). Zapisz sobie temperaturę i tintę.
    4. Od wartości temperatury z 2 odejmij temperaturę z 3, od wartości tinty z 2 odejmij tintę 3. Zapisz wynik.
    5. Na następnym zdjęciu pobierz próbkę z z wzorca i ręcznie dodaj do temperatury i tinty wartości wyliczone w punkcie 4.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Zdaje sobie sprawe, ze moja odpowiedz nie za wiele pomoze w pytaniu, ktore zadales ale ja wlasciwie nie czaje w czym wogole problem?
    Przeciez przez to, ze zdjecia z jednej sesji maja rozne kolory swiatla to tylko bardzo urozmaica sesje i efekt koncowy!
    Przynajmniej ja zawsze staralem sie wykorzystac ten atrybut, zeby zagrac roznymi kolorami swiatla slonecznego w zaleznosci od zachmurzenia czy pory dnia.
    Imho jak doprowadzisz zdjecia do identycznego, lub zblizonego WB, to w rezultacie bedzie nudno.
    Pokaz miniatury tych zdjec, jestem ciekaw jak wyglada w istocie omawiany problem :]

Wysyłane z mojego HTC Desire S za pomocą Tapatalk 2
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Oczy to też kiepski pomysł na ustawianie WB - z tego samego powodu.
    Nie, wręcz przeciwnie, korzystam z tego dość często. Białka oczu są dość dobrym wzorcem bieli. Chyba, że akurat trafisz na kogoś na ciężkim kacu z oczkami jak... wiadomo.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Ale przecież w takim przypadku, gdy kolega chce osiągnąć efekt zachodzącego słońca to używanie pipetki WB (może poza sposobem jaki zaproponował Merde) chyba mija się z celem, a wybieranie do tego celu czegoś o neutralnym kolorze to już zupełnie bez sensu, jeśli już to czegoś o lekko niebieskawym odcieniu lub niebieskawo-zielonym. ColorChecker ma nawet do tego specjalne pola.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 28-08-2012 o 14:41

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zęby się nie nadają. Nie są białe!
    Mogą być sztuczne, idealnie białe
    A tak na poważnie to chodziło mi o to, że jeśli to była jedna modelka i jedne zęby (no chyba, że brudne od szminki to już lipa ) to choćby były lekko żółte to ustawiając na każdym zdjęciu WB na tych zębach, spowodowało by to ustawienia złego ale jednakowego dla wszystkich WB i wtedy tak jak napisałem wprowadzić ręcznie korektę WB o tę samą wartość na każdym zdjęciu. Wtedy zdjęcia - przynajmniej w obrębie twarzy modelki - miały by taką samą kolorystykę, a o to chyba chodziło.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale przecież w takim przypadku, gdy kolega chce osiągnąć efekt zachodzącego słońca
    Kolega nie chciał osiągać efektu zachodzącego słońca tylko podobną kolorystykę wszystkich zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-08-2012 o 15:37
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Nie, wręcz przeciwnie, korzystam z tego dość często. Białka oczu są dość dobrym wzorcem bieli. Chyba, że akurat trafisz na kogoś na ciężkim kacu z oczkami jak... wiadomo.
    Ja mam też odmienne doświadczenia - z reguły próbkowanie z białek daje zbyt zimne zdjęcia.
    No i oczywiście twarz musi zajmować sporą część kadru, żeby było gdzie tą pipetką klikać...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Kolega nie chciał osiągać efektu zachodzącego słońca tylko podobną kolorystykę wszystkich zdjęć.
    Czytałeś drugi post autora?

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    Właśnie cały zamysł musi jednak zostać w tonacji zachodzącego słońca... te 2 zdjęcia tak naprawdę nadają klimat... A niestety zdjęcia musza być w podobnych barwach...

Pełne uzależnienie

To te oczka muszą być na zdjęciu dość duże, zdrowe i dobrze naświetlone. Z mojego doświadczenia białka oczu bywają delikatnie żółte (naprawdę delikatnie, ale jest to taka różnica, która może zafałszować balans bieli). Jeśli są w cieniu, to ten cień zwykle również będzie cieniem ciepłym (więc WB będzie przekłamany). Do tego trzeba uważać na różne żyłki etc - zawłaszcza, kiedy oko jest małe na zdjęciu i zlewają się one na barwę białka. Moim zdaniem ta metoda jest ryzykowna.

Bywalec

cześć wam
    Po całym dniu zabawy przy kompie w końcu zdjęcia wyglądają dobrze. Nawet zdjęcie robione po 20.00 wygląda jakby było zrobione po południu. Niestety wyższej osobie się nie podobają... Więc daje sobie już spokój z dalszą zabawą... I pewnie zdjęcia pójdą do grafika. Mimo to, ja jestem zadowolony i będzie kolejna praca do portfolio.
    Więc taka przestroga dla was (i dla mnie). Sesje zaczynamy jak najwcześniej a nie przy końcówce dnia
    Dzięki wam za wasze rady. Temp. ustawiłem za pocą suwaków w Lr temp i tint i dzięki saturacji. Próbowanie pipetą nie wychodziło... więc było trzeba ręcznie ustawiać na oko.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Można też wziąć ze sobą colorcheckera, jeśli chcemy, aby zdjęcia miały taką samą kolorystykę, a spodziewamy się zmiennego oświetlenia. W każdym rodzaju oświetlenia robisz zdjęcie z colorcheckerem, potem zabawa w LR jest dużo krótsza.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów