Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

Bywalec

Post Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

Cześć wam,
    Ostatnio miałem sesje w plenerze... Zaczęła się ona bardzoo późno bo koło godziny 18... przygotowania modelki znacznie się przedłożyły... Z sesji zostało wybrane łącznie ok 10 zdjęć... Niestety różnią się one temperaturą barwową... 2 zdjęcia zostały zrobione przy zachodzie słońca wiec mają żółto/pomarańczową barwę... Inne zostały zrobione przy słońcu za chmurami a pozostałe przy porze zmierzchu...
    Zdjęcia będą przekazane dalej więc muszą one wyglądać dobrze... Aby jakoś to wyglądało pomyślałem aby zrobić je w cross-processing... Chyba jest to jedyne wyjście... Aby spójnie to wyglądało zdjęcia muszą mieć jedną temperaturę barwową... Najlepiej zachodzącego słońca... Wyszyły one najlepiej i chciałbym resztę dostosować do nich...
    Czy ktoś może podpowiedzieć jak uzyskać wspólną temp. barwową na wszystkich zdjęciach? Robienie na oko jest dość trudne zwłaszcza, że nie mam skalibrowanego monitora Jedna temperatura znacznie by ułatwiła dalszą zabawę krzywymi...
    Czekam na wasze odpowiedzi.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Jedna temperatura barwowa na zdjęciach

W Lightroom'ie np tę samą temperaturę na wielu zdjęciach ustawisz przyciskiem sync.
    Ale tobie chyba chodzi nie o skopiowanie ustawień z jednego zdjęcia na inne ale o zgranie tych zdjęć jako całości. A to już musisz zrobić indywidualnie dla każdego zdjęcia o ile przy takich różnicach w oświetleniu jest to w ogóle możliwe i sensowne.

Bywalec

niestety skopiowanie ustawień z LR to nie jest to... w tych 2 zdjęciach nie ma co poprawiać... ekspozycja jest dobrze nastawiona... więc nie ma to sensu... Chyba jednak muszę się indywidualnie pobawić temperaturą do każdego zdjęcia... Robiłem przykładowe jpg aby potrenować zdjęcia mega zółte... ale po crossprocessing wygląda to nawet całkiem ciekawie i nie ma aż takich różnic między zdjęciem z godziny 18 a zdjęciem miedzy 19... Jest to tylko pokazówka z którą już nic się nie będzie dziać... ale trzeba to zrobić dobrze... trochę zabawy przede mną... chyba, że macie jeszcze jakieś pomysły...
    Jest taka możliwość jak skopiowanie histogramu ze zdjęcia A do zdjęcia B ??

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

1. RAW, RAW i tylko RAW
    2. W większości lustrzanek można ustawić temperatuę barwową w zasadzie dowolnie. W zaawansowanych kompaktach (typu G10/-11/12) też.

Edit: histogramu z jednego zdjęcie do drugiego skopiować się nie da. Histogram to cecha zdjęcia, jego opis, podobnie jak np. nazwiska osób na zdjęciu. Kopiowanie histogramy zupełnie nie miało by sensu podobnie jak przypisywanie tych samych nazwisk innym osobom na innym zdjeciu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-08-2012 o 08:39

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez k-9 Zobacz posta
    Jest taka możliwość jak skopiowanie histogramu ze zdjęcia A do zdjęcia B ??
    Przecież histogram to graficzne przedstawienie ilości i jasności pikseli na zdjęciu. Musiał byś przenieść zdjęcie A do zdjęcia B
    Nie wiem co na tych zdjęciach jest, bo zdjęcie robione w pochmurny dzień jest "równomierne kolorystycznie" natomiast o zachodzie słońca "kolorowe" tzn. oświetlone od strony zachodniej żółte, a od wschodniej (cienie itp.) niebieskie. Ustawienie tej samej kolorystyki (WB) może okazać się niemożliwe.
    Nie robiłem tak nigdy, ale przychodzi mi do głowy taka oto rzecz. Mianowicie znajdź na zdjęciach wspólną białą rzecz np. białka oczu, zęby, ubranie itp. w LR na każdym zdjęciu "pipetką" ustaw na nie WB i ewentualnie wszystkie skoryguj o tę samą wartość. Część zdjęcia na której ustawiałeś WB powinna być wtedy jednakowa, niestety reszta niekoniecznie - zależy od oświetlenia
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 28-08-2012 o 08:48
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez k-9;1104498Z
    sesji zostało wybrane łącznie ok 10 zdjęć... Niestety różnią się one temperaturą barwową... 2 zdjęcia zostały zrobione przy zachodzie słońca wiec mają żółto/pomarańczową barwę... Inne zostały zrobione przy słońcu za chmurami a pozostałe przy porze zmierzchu...
    Dla mnie to fajnie, ja bym na siłę nie "uspójniał".

Jeśli jednak chcesz to może tak:
    znajdź jakiś element (albo lepiej kilka), np. białko oka tej samej modelki, który występuje na wszystkich zdjęciach i pobaw się suwaczkami tak, aby miał na wszystkich zdjęciach zbliżone RGB (przynajmniej proporcje). Ekspozycja może się trochę wtedy rozjechać, ale jak już ustawisz kolorystykę, to potem można jeszcze dostosować ekspozycję.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    .... znajdź na zdjęciach wspólną białą rzecz np. białka oczu, zęby, ubranie itp. w LR na każdym zdjęciu "pipetką" ustaw na nie WB i ewentualnie wszystkie skoryguj o tę samą wartość...
    Zęby się nie nadają. Nie są białe!

Niekoniecznie musi być biały element. WB można ustawiać na wszystkie odcienie szarości do prawie pełnej czerni. Ważne żeby nie było ani całkiem białe z wypalonym któryms z kanałów ani całkiem czarne. Im bliżej bieli tym lepiej. Najlepszy jest (czysto teoretycznie) bardzo jasno szary.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Zrób te zdjęcia wymagające korekty jako czarno-białe i nie będzie problemu. Zyskają też na artyźmie

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Zęby się nie nadają. Nie są białe!
    Oczy to też kiepski pomysł na ustawianie WB - z tego samego powodu.

Bywalec

Dzięki za odpowiedzi. Ten histogram to był wymyślony w trakcie pisania... więc no tak nie da się go skopiować
    Czarno białe zdjęcia odpadają... Sesja trochę kosztowała więc wiecie wszystko musi być widoczne...
    Jansz tak tylko Rawy... zabawa z jpg była na szybko aby zobaczyć czy coś tak min będzie...
    ===
    Właśnie cały zamysł musi jednak zostać w tonacji zachodzącego słońca... te 2 zdjęcia tak naprawdę nadają klimat... A niestety zdjęcia musza być w podobnych barwach...
    Po przespanej nocy niestety, ale trzeba wszystkie fotki trzeba ocieplić do 2 zdjęć z zachodu... Będzie to wyglądać dość spójnie (mam nadzieję)... Trochę zabay będzie z zdjęciem który było robione pod wieczór oświetlone lampą i parasolką... tak aby wyglądało, że zostało zrobione w dzień...
    Ehhh na przyszłość jest nauczka, że e plenerze trzeba bardzo pilnować czasu bo później są problemy tak jak teraz

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów