Przedmówcy mają rację, to normalne szumy dla tej klasy sprzętu.
A korzystasz z auto iso? Exif nic mi nie pokazuje w tym temacie.
Przedmówcy mają rację, to normalne szumy dla tej klasy sprzętu.
A korzystasz z auto iso? Exif nic mi nie pokazuje w tym temacie.
Canon EOS 400d, Fuji Finepix s5600
no to spoko, moze rzeczywiscie poprzedni model był jakis zmutowanyalbo mi sie zdawało. ta fotka na auto byla robiona, wiec i iso auto
dzieki za pomoc![]()
Jak mawiali starożytni Indianie: "olać auto"
Proponuję żebyś robił zdjęcia (a przynajmniej sprawdził różnicę) chociażby w trybie P zamiast Auto. Ja zauważyłem sporą różnicę na plus gdy ustawiłem iso na sztywno na 50 (max. 100).
A potem przyszedł u mnie czas na priorytety i było coraz lepiej.
Pozdrawiam.
w moim A75 zauwazyłem, że przy "średnim" oświetleniu - jeśli użyję zoom (choćby x1) to obraz jest zaszumiony - pomimo iso50 , czy 100. Dlatego staram się w słabym oświetleniu - wcale nie przybliżać.
Czy to normalne ?
Z tego co pamiętam (już nie mam a75) to raczej tak. Zoom w tym modelu wiąże się niestety ze zwiększeniem przesłony i mniejszą ilością światła docierającego do matrycy, co powoduje że obraz robi się trochę bardziej zaszumiony (jeśli się mylę to proszę niech mnie ktoś poprawi).Zamieszczone przez darek-td
1. Oświetlenie musi być odpowiednie (dobre) każde nie doświetlenie zwiększa szum tak jak by było wieksze ISO.
2. ISO 50 w tym aparacie działa świetnie pod warunkiem… patrz pkt.1
3. Jeżeli te 2 warunki są spełnione (a tryb AV to zdjęcie z a60 nie ma prawa być zaszumione.
Wyjaśnijcie mi proszę sprawę z ISO w lepszych modelach. Czy patrząc na parametry aparatu - kiedy iso jest np 800 - o czym to świadczy? Matryca jest lepsza ? dlaczego ? Dlaczego u mnie na 50 iso jest OK , a w lustrzance na 600 tez jakość jest super ?
Zależy to m.in. od wielkości sensora oraz od ilości pikseli na jednostkę powierzchni.Zamieszczone przez darek-td
Polecam lekturę:
http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...r_Sizes_01.htm
oraz:
http://www.dpreview.com/learn/?/
Naprawdę fajna strona.
E 600iso przynajmniej u mnie na 300d to juz szumi.