Odpowiadając na Twoje pytania. 7D to wybór optymalny jeśli chodzi o puchę. Foci nią z powodzeniem wielu ptasiarzy np. Rafał Bojanowski - Fotografia Przyrodnicza lub FOTOLENS.PL - Marcin Nawrocki - Fotografia przyrodnicza - ssaki, ptaki, krajobrazy, rośliny możliwość zakupu zdjęć. . Ja również focę ptaki 7D i nie mam do tej puchy większych zastrzeżeń. Co do 100-400, to kwestia gustu. Jeśli potrzebujesz zoom, to wybór jest prosty. Po efekty zapraszam na bodak.manifo.com
Jeśli chodzi o drugie pytanie. Za cenę 100-400 możesz upolować 300/4 lub 400 5.6. Oba produkują świetne obrazki. Pierwszy, jaśniejszy, ale krótszy. Możesz zainwestować w TC 1.4 i efekty również będą bardzo dobre. Drugie szkło to wręcz legenda wśród ptasiarzy. Bardzo ostry od pełnej dziury, ale ciemny. O braku stabilizacji nie myślę, bo wychodzę z założenia, że z podchodu to można focić sikory w parku. Ja używam 400 5.6 i zamieniłbym go tylko na 500 lub 600mm.
Podsumowując, jeśli potrzebujesz zoom, to bierz 100-400. Jeśli odpowiada Ci stałka, to masz do wyboru w tej cenie dwa szkła systemowe. Z oferty Canona łatwo coś wybrać dla siebie, a z każdego wyboru będziesz na pewno zadowolony.
Poniżej wrzucam dwie poglądowe fotki:
50D + 400 5.6
7D + 400 5.6