Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 77

Wątek: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Pytałem sprzedawcę, inna jest, nie ma kołnierza z blokadą bolca,
    żeby móc go zapiąć do 5D musi być bez kołnierza, bo jest szerszy.

OK. Podjąłem już decyzję, jadę na 16 odebrać T 135 f2.5, raz się żyje
    Jak dostanę jutro redukcję, na pewno się odezwę z wrażeniami i opinią.
    Ostatnio edytowane przez Shrek ; 03-09-2012 o 14:25
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Mam takiego Takumara - dokładnie S-M-C 2,5/135

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Ja bym brał Mc CZJ Sonnar 135 f/3.5

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

gwoli scislosci - rozchodzi sie jednak w wiekszosci o obiektywy radzieckie. rosyjskie tez sa robione (nadal), podobnie jak ukrainskie, ale juz na zupelnie inna skale.

w watku jest de facto mowa o szklach enerdowskich i japonskich.

z wlasnych doswiadczen...

Flektogon 20/4 - mydlo zakapiorskie
    Panagor 35/2.8 - mydlo, ale nawet fajne do fot ludzi. taki old-school obrazek
    Mir 37mm - j.w. chociaz zauwazalnie ostrzejsze i bardziej miekko rysujace
    Pancolar 50/1.8 - swietne szklo za male pieniadze. z tym ze w 5D haczy o lustro!
    Sonnar 135/3.5 - swietne szklo tele do cropa. ostre, bardzo kontrastowe, bokeh obleci
    Pentacon 135/2.8 - mniej ostre od sonnara, mniej kontrastowe, inaczej rysujace
    Takumar 135/3.5 - ostre, dosc miekko rysujace, troche mniej kontrastowe niz Sonnar
    Tair 135/3.5 (a moze Jupiter?) - ruskie szklo z pietnastolistna przeslona. troche mniej ostre, mniej kontrastowe, ale zaj* ladnie rysujace... i tanie

wiecej grzechow nie pamietam.

z fajnych szkiel manualnych polecam Zuiko OM. znacznie fajniejsze szkla niz CCCP czy GDR, a cenowo wcale nie musza byc wiele drozsze.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-09-2012 o 09:45
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Flektogon 20/4 - mydlo zakapiorskie
    No niestety, a to był jeden z moich ulubionych, gdy robiłem analogiem.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez fleder Zobacz posta
    Mam doswiadczenie z Jupiterem, zacne szkielko, uzywalem z kilkoma cyfrowymi Nikonami i do Canona teraz czasem podpinam. Moj egzemplarz rowniez jest w idealnym stanie, jednak w porownaniu do innych m42 kreci sie zdecydowanie za ciezko. Nie da rady szybko zareagowac bo zanim przekrece ostrosc to moze byc juz po scenie. Byc moze to tylko moj egzemplarz (podejrzewam gesty smar) a moze to przypadlosc calej serii? Ktos ma podobne spostrzezenia?
    Tak czy owak obrazek daje naprawde na poziomie to szklo.
    Oddaj obiektyw do konserwacji/przesmarowania do dobrego zakładu. Jeżeli nikt tego nie robił na przestrzeni życia tego obiektywu, to gęsty lub zdegradowany smar jest przyczyną.
    Miałem taki przypadek z sonnarem 200/2,8 - chodził tak ciężko, że wykręcałem go z przejściówki zamiast nastawić ostrość.

Bywalec
    Miasto
    usa

Cytat Zamieszczone przez Shrek Zobacz posta
    Pytałem sprzedawcę, inna jest, nie ma kołnierza z blokadą bolca,
    żeby móc go zapiąć do 5D musi być bez kołnierza, bo jest szerszy.

OK. Podjąłem już decyzję, jadę na 16 odebrać T 135 f2.5, raz się żyje
    Jak dostanę jutro redukcję, na pewno się odezwę z wrażeniami i opinią.
    Nie wiem jak z innymimi EOSami ale wlasnie na 5d2 powinno sie miec 2 rozne adaptery na M42. Wynika to z faktu, ze M42 nie jest tak "ustandaryzowany" jakby sie wydawalo i odleglosc miedzy plaszczyzna konca gwintu a plaszczyzna tylnego kolnierza obiektywu sa rozne dla roznych obiektywow, roznica szczegolnie wystepuje miedzy produkcja niemiecka a japonczykami. Jest to przyczyna minimalnie niedokladnego ostrzenia i wystepowania FF lub BF. Stusuje 2 adaptery, jeden dla obiektywow 100% manualnych, drugi z dodatkowym kolnierzem domykajacym przyslone przez wcisniecie bolca. Jak sie rozpakuje (jestem po przeprowadzce) to dam zdjecie obudwu adapterow. Przy okazji jedna uwaga. Ciagle nie moge nadziwic sie niektorym ludziom ktorzy kupujac obiektywy manualne/wymagajace przejsciowek w momencie wyboru przejsciowki kieruja sie przede wszystkim cena lub kolorem wykonczenia, materialem, z ktorego adapter zostale zrobiony. Bez wzgledu na to ile kosztowal nasz manualny obiektyw, czy to jest Helios44 za pare zlotych czy voigtlander/cosina do Leitz, od setu obiektyw-adapter zalezy jakosc zdjecia. Wiec nie przyjscowka byle jaka ale najlepsza z mozliwych. W okresie kiedy mialem pentax k10d mialem mozliwosc poznania faceta, ktory importuje rozne akcesoria fortograficzne z kilku krajow dalekiego wschodu. W pentaxie wystepuje problem z przejsciowkamki do M42. Pozwolil mi na wyprobowywanie adapterow przed zakupem. Kupilem 15 ze 100. Zajelo mi to kilka godzin siedzenia w hurtowni ale wybralem to co chcialem. Albo on mial dziadowskich dostawcow, albo nie kontrolowal tego co kupuje ale wyszlo na to, ze poltorej sztuki na 10 bylo OK.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    No niestety, a to był jeden z moich ulubionych, gdy robiłem analogiem.
    Mój też. Kochałem to szkło.
    Być może, jak to w życiu bywa "braciom" z enerdowa też się zdarzało poczynić różne egzemplarze.

Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
    Nie wiem jak z innymimi EOSami ale wlasnie na 5d2 powinno sie miec 2 rozne adaptery na M42. Wynika to z faktu, ze M42 nie jest tak "ustandaryzowany" jakby sie wydawalo i odleglosc miedzy plaszczyzna konca gwintu a plaszczyzna tylnego kolnierza obiektywu sa rozne dla roznych obiektywow, roznica szczegolnie wystepuje miedzy produkcja niemiecka a japonczykami. Jest to przyczyna minimalnie niedokladnego ostrzenia i wystepowania FF lub BF. Stusuje 2 adaptery, jeden dla obiektywow 100% manualnych, drugi z dodatkowym kolnierzem domykajacym przyslone przez wcisniecie bolca. Jak sie rozpakuje (jestem po przeprowadzce) to dam zdjecie obudwu adapterow.
    Ciekawa sprawa - też już o tym czytałem ale sądziłem że to plota.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    usa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawa sprawa - też już o tym czytałem ale sądziłem że to plota.
    Nie jest to plota, to cicha walka z konkurencja. Niby mocowanie to samo ale obiektywy innych firm wypadaja gorzej niz oryginalne, nasze. Poszlo to nawet dalej bo zaczeto robic rozne wesje gwinu 42. Mamy 3 rozne skoki gwintu: dla oryginalnego M42, dla T2 (t mount) i dla YS (Spiratone, Sigma, Accura) , z czego T2 byl poczatkowym stadartem.

Bywalec Awatar Shrek
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez trumil9 Zobacz posta
    Ciagle nie moge nadziwic sie niektorym ludziom ktorzy kupujac obiektywy manualne/wymagajace przejsciowek w momencie wyboru przejsciowki kieruja sie przede wszystkim cena lub kolorem wykonczenia, materialem, z ktorego adapter zostale zrobiony
    Słowo w słlowo usłyszałem od sprzedającego. Nie pytałem wprawdzie o kolor, ale o samą jakość, czy jest pewien,
    poczytałem też komentarze do wcześniej kupionych i chyba mogę spać spokojnie, ale to się okaże.
    Fakt jest niezaprzeczalny, to element optyki, integralny i 0,5mm bliżej czy dalej robi jednak kolosalną różnicę.
    EOS R | EF-s 10-18 IS STM | RF 24-105 f/4L IS USM | EF 70-200 f/2.8L IS USM | 580EX II

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów