Opróc z Taira próbawłem również Heliosa 40-2, cieżki jak cholera, samo żelastwo i szkło, zero plastiku. Optycznie wyśmienity, głebia ostrości na 1.5 to milimetry, MC MIR-24M 2/35 - przywoitka niczego sobie konstrukcja pod APS-C w sam raz z nowszych manuali Samyang 85/1.4 zaskoczył mnie swoią ostrością i kolorami również 8mm Samyanga pozytywne zaskoczenie.
Ale szczerze to nic nie przebiło plastyki Taira, z cięzkim sercem się z nim rozstałem i teraz żałuje.
sprawdź:
Tair 11A f2.8 teleobiektyw 135mm p. preselektywna (2586163338) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
tair 11-a | eBay
Dużo aukcji od wschodnich sąsiadów. Na pewno coś znajdziesz testowałem dwa Tairy z różnego źródła i oba były w wyśmienitym stanie. O te obiektywy się dba jako o mało które.
Czasami zdarzają się sztuki z mocowaniem canona wtedy można dokleić chip z potwierdzeniem ostrości.
Ewentualnie mozęsz kupić osobny adapter z chipem potwierdzenia ostrości, jak najbardziej przydatne! Bez matówki z klinem ustawianie ostrości na małych głebiach ostrości jest prawie nie możliwe jeśli nie masz czasu na kręcenie w jedną i w drugą stronę (przynajmniej w 30D) pozostaje tylko podgląd głębi ostrości ale tu spadek światła jest czasami za duży.
Cena w okolicy 100zł - 130zł na allegro warot zainwestować jeśli masz zamiar rozbudować szklarnie.