Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Mieszany widok

Miasto
    Manchester

Domyślnie Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Ostatnio trochę przeglądałem galerię fotografów i napotkałem sporo zdjęć wykonanych manualnymi ruskimi obiektywami, nie ukrywam że zdjęcia wyglądały interesująco. Postanowiłem trochę po eksperymentować tylko nie bardzo wiem które obiektywy nadają się pod pełną klatkę a dodatkowo które są godne polecenia czyli mają fajną plastykę obrazu i dodatkowo fajny bokeh. Proszę o uwagi i spostrzeżenia może ktoś posiada takie obiektywy i może je polecić.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Rosyjskie obiektywy do 5D który ?

Szukaj szkieł z mocowaniem m42. Polecam do tego przejściówkę m42->EOS z potwierdzeniem ostrości (najlepiej z ebay.com - Honk Kong). Które szkła? w zależności od wymaganej ogniskowej - bez zoomów.

Uzależniony Awatar kaindox

Miałem kilka słoików pod m42
    Zenitar 50mm f1,7 świetne szkiełko a stosunkowo niewielkie pieniądze,
    Jupiter 135mm f3,5 przyjemne tele za rozsądne pieniążki
    Helios(44m4) 58mm f2 najtańsze szkiełko pod m42- bokeh ciekawy ale jeśli chodzi o ostrość duży rozrzut pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami
    I jeszcze nie rosyjski ale genialny
    Takumar 50mm f1,4 jeden z najlepszych obiektywów pod m42 - zależy Ci na plastyce i bokehu to prędzej czy później go kupisz. Wada- przy ustawieniu na nieskończoność zahacza o lustro na FF. Przy portretach to nie przeszkadza, do lanszaftów sienie nadaje
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 26-08-2012 o 17:19

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Jaka ogniskowa Cię Mariuszwawa interesuje?

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Osobiście miałem doświadczenie tylko z Zenithar'em typu fish eye 15/2.8. Pirwszy egzemplarz był lekko trefny ale dostawca wymienił na inny, który działał bezproblemowo. Oczywiście miałem do tego adapter EF/M42.
    Szkło było o.k. ale zamieniłem z czasem na oryginał Canona.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Zdecydowanie Tair 11-A 2.8/135, ślicznie rysuje, 20 listków przysłony daje fantastyczny bokeh!

Miasto
    Manchester

Dziękuje wszystkim za informację.
    michael_key jeżeli chodzi o ogniskowe to coś do portretów czyli od 50mm do 135mm bardziej jestem zainteresowany górnym zakresem który podałem.
    Jeszcze raz wszystkim dziękuje jak ktoś będzie miał jeszcze jakieś uwagi to będę tu zaglądał.
    Pozdrawiam

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Szarlej Zobacz posta
    Zdecydowanie Tair 11-A 2.8/135, ślicznie rysuje, 20 listków przysłony daje fantastyczny bokeh!
    Znalazłem ten obiektyw na ebay lecz z mocowaniem pod Nikona ale adapter sobie wymienię nie będzie problemu.
    http://www.ebay.co.uk/itm/190707568310?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p398 4.m1423.l2649#ht_14013wt_1398
    Lecz przeglądając same adaptery zobaczyłem że są takie które przenoszą AF
    link: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=lens+m42+canon&_pgn=3&_skc=40 0&rt=nc
    Czy ktoś to sprawdzał czy to wielki kit ?

Coś już napisał
    Miasto
    Olesnica

do tej pory używałem na 5d:
    heliosa 58/2- obrazek jest zupełnie inny niż współczesnych 50-tek; do pewnych zastosowań np portretu bardzo fajny. Obiektyw jest stosunkowo miękki, ale nie zawsze potrzebuję super ostrości. Daje ładne kolory, z 5D odbitki wyglądają jak z zenita.
    industara 50/3.5 maleńki obiektyw, niezbyt jasny, ale z pięknym bokehem.

wcześniej z pentaxem przerobiłem całą plejadę szkieł m42, jest w nich pewna niesamowitość, rzekłbym magia
    jeśli komuś nie zależy na AF-ie to polecam.

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Ostatnio przypomniałam sobie, że posiadam heliosa 44m4 i przejściówkę na m42 (niestety bez potwierdzenia ostrości). Przy 40tce jakoś szału nie było, przy 5d jestem urzeczona
    tutaj jedno z pierwszych: link do foty
    potem jeszcze wymieniłam matówkę na precyzyjną, ale nie miałam okazji potestować

Szarlej -- dzięki za cynk o tym Tairze, właśnie się zastanawiam co jeszcze dokombinować do tego
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Pełne uzależnienie

MC Flektogon 2,4/3.5 Carl Zeiss Jena DDR.
    Ciut ciemniej, ale żyleta i też ładnie rozmywa. Zresztą trudno o dobre szkło m42 poniżej 50mm, pod cyfrowe FF, w rozsądnej cenie. A to jest bardzo dobre.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów